sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Big Game (2014)

Tykkäsin kovasti Jalmari Helanderin edellisestä elokuvasta Rare Exports. Lisäksi Big Gamen katsomiselle antoi lisäpotkua se, että kyseessä on Suomen kaikkien aikojen kallein elokuvatuotanto. Jälleen kerran pidin näkemästäni. Ja nostan isosti hattua Helanderille eräänlaisesta luovasta hulluudesta. Harva tässä maassa uskaltaa näin ison elokuvan tekemisestä edes haaveilla. Jossain kummallisessa isänmaallisuuden puuskassa olin ylpeä meistä suomalaisista tätä elokuvaa katsoessani.

Hämmentävästi Lappia esittävät maisemat oli kuvattu jossain aivan muualla (oliko se Alpeilla?), joten komeita vuoristoja etsivät tulevat hämmästymään Lappiin saapuessaan.




****
Big Game (2014)
Ohjaus: Jalmari Helander.
Pääosissa: Onni Tommila, Samuel L. Jackson, Ray Stevenson, Victor Garber, Jim Broadbent, Felicity Huffman, Jorma Tommila.

Midnight in Paris (2011)

Gil (Owen Wilson) on Pariisissa lomailemassa kihlattunsa Inezin (Rachel McAdams) ja tämän vanhempien kanssa. Gil on romanttinen luonne, joka näkee kaupungin kauneuden ja haaveilee öisistä kävelyretkistä vesisateessa. Inezin perhe ja ystävät eivät ymmärrä. Eikä myöskään Inez.
   Eräällä öisellä kävelyllä Gil temmataan nykyajasta 1920-luvun Pariisiin ja hän päättyy viettämään aikaansa mm. Ernest Hemingwayn ja F. Scott Fitzgeraldin kanssa.


Ihanan romanttinen elokuva. Romantiikka on kuitenkin oikeastaan tunnelmassa ja päähenkilön mielentilassa, ei niinkään elokuvan tapahtumissa. Loppua kohden leffan teema kiertyykin sen ympärille miten ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella. Siis miten kaikki haikailevat menneitä aikoja, sen sijaan että eläisivät tyytyväisinä omassaan. Toki ajatus siitä, että pääsisi tapaamaan omia idoleitaan, on kiehtova. Mielestäni oikea ratkaisu oli myös se, ettei ajasta toiseen siirtymistä selitetty leffassa millään tavalla.

Erittäin mielenkiintoisen kehyskertomuksen muodostaa se miten huonosti Gil sopii Inezin perheen ja ystävien muodostamaan joukkoon. Katsoja miettii alusta asti miksi ihmeessä Gil ja Inez ylipäätään ovat yhdessä. Eroaisivat jo! Herkullisin hahmo on tietysti Michael Sheenin esittämä Paul, joka on päällisin puolin hurmaava herrasmies, mutta pohjimmiltaan itserakas persläpi. Nyt katsoessani leffan varmaan kolmannen kerran, oli hienoa huomata pieniä yksityiskohtia näyttelijöiden eleissä, jotka korostivat Paulin luonnetta.


Alan koko ajan tykätä enemmän Rachel McAdamsista, joka sopii Inezin rooliin loistavasti. En juurikaan pidä Owen Wilsonista. Tässä hän on ihan ookoo. Vaikkakin roolisuoritustaan katsoessa pystyy hyvin kuvittelemaan ohjaaja Woody Allenin esittämässä samaa roolia... Onneksi Allen on kuitenkin jäänyt suosiolla kameran taakse. Marion Cotillard ei myöskään ole varsinaisesti sydäntäni lähellä. Michael Sheen on aivan loistava. Nykypäivään sijoittuvat monen näyttelijän kohtaukset ovat mukavaa katsottavaa. On ne taitavia!

Sivurooleissa ilahduttavat Tom Hiddleston, Alison Pill, Corey Stoll, Kathy Bates ja Adrien Brody. Sekä tietysti nykypäivässä Léa Seydoux ja Gad Elmaleh.

Mukavan tunnelmallinen elokuva siis. Ehkä jos tarinan kaari olisi selkeämpi ja pääosassa olisi joku muu kuin Wilson, antaisin tälle viisi tähteä.

Soundtrack on ihana. Tässä esimerkkinä Bistro Fada, josta ihmettelin miten se niin hyvin uppoaa, mutta sitten tajusin että biisihän on HUMPPA!


Fitzgeraldit eli Alison Pill ja Tom Hiddleston.

Adrien Brody on Salvador Dali.

Corey Stoll on Ernest Hemingway. Kathy Bates on Gertrude Stein.

****
Midnight in Paris (2011)
Ohjaus: Woody Allen.
Pääosissa: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Michael Sheen, Mimi Kennedy, Tom Hiddleston, Alison Pill, Corey Stoll, Kathy Bates, Léa Seydoux, Adrien Brody, Carla Bruni, Gad Elmaleh.

lauantai 19. syyskuuta 2015

Parker (2013)

Rosvojoukon suunnitelmat menevät pieleen ja he jättävät yhden kuolemaan tienposkeen. Kaveri kuitenkin palaa kostamaan.

Tämän oon katsonut jo parikin kertaa. Ei leffana mikään erikoinen, mutta tykkään silti. Lähinnä varmaan siksi, että pidän pääosanäyttelijöistä. Jason Statham sopii tällaiseen rooliin kuin nenä päähän. Ja on mielenkiintoista nähdä Jennifer Lopez esittämässä ysärityyliin jämähtänyttä kiinteistövälittäjää, josta ei sitten tulekaan Stathamin tyttöystävää. Söpöä myös nähdä Statham rakastuneena.

Yksi parhaita kohtauksia on se, jossa Statham ryömii vertavuotavana Lopezin kotiin. Ällöttävimpiä sen sijaan oli se, jossa veitsi iskettiin läpi Stathamin kämmenestä.


****
Parker (2013)
Ohjaus: Taylor Hackford.
Pääosissa: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis, Nick Nolte.

Labyrintti (2014)

Poika herää muistamatta mitään ja huomaa olevansa teljettynä suureen labyrinttiin yhdessä muiden poikien kanssa.

Leffa on täynnä yllättäviä käänteitä, joita riittää aivan loppumetreille asti. Tylsää ei ole missään vaiheessa. Hahmoista ei ole nuoresta iästä huolimatta käsikirjoitettu mitään idiootteja, vaikka siellä täällä kuullaankin muutama todella pateettinen repliikki. Mukavaa ettei leffassa nähdä niitä kuluneimpia Hollywood-kasvoja. (Thomas Sangster ja Will Poulter olivat teinien joukossa ainoat ennestään tutut kasvot.) Leffa on yllättävän synkkä, eikä siis todellakaan perheen pienimmille. Siinä mielessä tarinasta tulee mieleen romaani Kärpästen herra sekä elokuva The Cube. Will Poulter sopii tosi hyvin ärsyttävän pojan rooliin. On tässä huomattavasti parempi kuin mitä muistan hänen olleen Narniassa. Muutkin näyttelijät ovat luontevan oloisia.

Elokuva perustuu James Dashnerin samannimiseen kirjaan. Jatko-osaan perustuva toinen elokuva Labyrintti - aavikkokokeet on nyt leffateattereissa.


****
Labyrintti (The Maze Runner, 2014)
Ohjaus: Wes Ball.
Pääosissa: Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter.

perjantai 18. syyskuuta 2015

Watching the Detectives (2007)

Neil (Cillian Murphy) on kaavoihin kangistunut videovuokraamon omistaja, jonka elämään tulee jännitystä hänen tavatessaan omalaatuisen Violetin (Lucy Liu).

Leffassa ei yllättänyt niinkään tarina, vaan Violetin toiminta. Nainen on vähän ärsyttävä, eikä kumpaankaan pääosahahmoon pysty samaistumaan. Vaikka ovatkin persoonallisia tyyppejä. Sijoittuminen videovuokraamon ympärille on ympaattista.


**
Watching the Detectives (2007)
Ohjaus: Paul Soter.
Pääosissa: Cillian Murphy, Lucy Liu, Jason Sudeikis.

lauantai 12. syyskuuta 2015

Outlander: matkantekijä, 1. kausi (2014-15)

Outlander on Diana Gabaldonin kirjasarjaan perustuva tv-sarja, jonka ensimmäinen kausi sai hiljattain päätöksensä Yle TV1:llä. (Sarjan ensimmäinen kirja - alkuperäisnimeltään Outlander - on julkaistu suomeksi nimellä Muukalainen.)

Claire (Caitriona Balfe) viettää onnellista elämää miehensä Frankin (Tobias Menzies) kanssa, sodan jälkeisellä 1940-luvulla. Jonkin sortin taikuuden avulla Claire siirtyy vahingossa 1700-luvun Skotlantiin, eikä pääse takaisin omaan aikaansa. Claire joutuu ottamaan paikkansa uudessa elämässään ja järjestetyn avioliiton kautta päätyy Jamien (Sam Heughan) vaimoksi. Hiljalleen Claire ja Jamie rakastuvat.
   Englantilaisten silmissä Jamie on kuitenkin skottikapinallinen. Jamien perässä on erityisesti kapteeni Jonathan "Black Jack" Randall (tässäkin roolissa Tobias Menzies), joka on Clairen ensimmäisen miehen esi-isä ja muistuttaa hämmentävästi Frankia. Randall on kuitenkin vaarallinen sadisti, joka ottaa Jamien silmätikukseen.


Katsoin Outlanderia tosiaan sillä perinteisellä tyylillä; telkkarista yksi jakso viikossa. Tällaista katsomistapaa harrastan nykyisin aika vähän. Tätä aloin katsomaan, koska sarja perustuu Gabaldonin kirjoihin.

Kirjat ovat todella suosittuja. Ne luokitellaan ehkä historiallisiin tai romanttisiin romaaneihin, vaikka kirjoissa on siis myös fantasiaelementtejä. Oon joskus vuosia sitten aloittanut ekan kirjan lukemisen. Kirjoja on nykyisin jo ties miten monta ja jokainen niistä on aikamoinen tiiliskivi.


Minä jätin aikoinaan sen ensimmäisenkin kirjan kesken. Kirjassa tarinan alku esitetään samassa järjestyksessä kuin tv-sarjassakin. Ensin Claire viettää aikaansa Frankin kanssa ja pariskunta vaikuttaa onnelliselta. Heillä on asiat hyvin. Sitten, sinkouduttuaan toiseen aikaan, Claire tuntuu viehättyvän Jamiesta kovin nopeasti, vaikka on tietysti edelleen naimissa Frankin kanssa. Lukijalle/katsojalle annetaan siis ensin mahdollisuus tutustua Frankiin ja heidän onnelliseen avioliittoonsa, mutta sitten Claire lähteekin toisen miehen matkaan. Johtuu ehkä siitä, että oon itse niin yksiavioinen, mutta tämä vitutti mua kirjaa lukiessa niin paljon, että jätin koko kirjan kesken. Varsinkin, kun Claire jättää aikuisen miehen jonkun itseään nuoremman pojanklopin takia, hei haloo! Kuten huomaatte, en osannut samaistua.
 
Tv-sarjassa asiaa pahentaa entisestään näyttelijävalinnat. Sam Heughan on tietysti erittäin katseenkestävä kaveri ja esiintyykin kauden aikana vähissä vaatteissa kerran jos toisenkin. Mutta kun verrataan näyttelijäntaitoja ja karismaa, jää Sam Heughan todella pahasti Tobias Menziesin varjoon.


Menzies tekee mielenkiintoisen kaksoisroolin esittäessään siis myös Black Jack Randallia ja on huikean hyvä roolissaan. Olin jo etukäteen kuullut missä määrin sekopääksi Randall heittäytyy kauden lopussa ja se lisäsi pelkoa hahmoa kohtaan entisestään. Kun kauden keskivaiheilla Claire jää Randallin kanssa rupattelemaan, niin mä kiljuin kotisohvalla että "Juokse nainen! Älä nyt jää sen kanssa kahdestaan!".


Sarjan pääosakolmikko on todella joutunut koville sarjaa kuvatessaan. Pakko nostaa hattua etenkin Heughanille ja Menziesille siitä, miten sairaita juttuja joutuivat kauden lopulla tekemään. Tobias Menzies sanoi jossain haastattelussa, ettei ollut lukenut kirjaa ennen kuin lupautui rooliin, eikä olisi välttämättä suostunut jos olisi tiennyt mitä oli tulossa. Myös Caitriona Balfe hoitaa tonttinsa hienosti. Kaikki kolme ovat taitavia näyttelijöitä.


Sivurooleista mainittakoon vakuuttavasti 1700-luvun skottiäijiksi maskeeratut Graham McTavish, Duncan Lacroix, Grant O'Rourke ja Stephen Walters. Ovat hienon näköinen joukko. McTavish on rooliasussaan kuin kotonaan, katsokaa nyt:


Ihailtava yksityiskohta oli myös se, ettei McTavishia oltu komean ulkomuotonsa perusteella castattu klaanin päälliköksi, vaan siinä roolissa nähtiin McTavishia huomattavasti pienikokoisempi Gary Lewis. Brilliant!

Tv-sarjassa on tietysti otettu jonkin verran omia vapauksia ja yhden jakson verran seurataan sitä miten Frank etsii kadonnutta vaimoaan. Mielestäni sen jälkeen kausi vähän lässähti, kun Tobias Menziesiä ei näkynyt. Onneksi sitten mukaan tarinaan tulivat Jamien sisko Jenny miehensä kanssa. Jennyä esittävä Laura Donnelly pelasti karismallaan paljon. Upea näyttelijä! Kauden lopulla nähdään porukassa myös Douglas Henshall.


Mulla on ollut koko ekan kauden ajan tosi ristiriitainen fiilis tästä sarjasta. 
   Toisaalta siinä on paljon kiinnostavia elementtejä; historiaa, fantasiaa, romantiikkaa, seikkailua. Sarja on laadukas ja tosi hyvin tehty, mahtava oppitunti historiasta ja skotlantilaisesta kulttuurista. Olen oppinut sarjaa katsoessani paljon. Ja sarja on kuvattu tietysti Skotlannin upeissa maisemissa. Lisäksi sarja on cinematografisesti todella hieno, mikä nähdään jo upeassa alkutunnarissa.
   Kuitenkaan en olisi välttämättä katsonut kautta loppuun asti ilman Tobias Menziesin loistavaa roolisuoritusta. Claire on välillä hahmona ärsyttävä. Sam Heughan ei vetoa muhun romanttisena miespääosana yhtään. Kuten siis ei myöskään Jamien hahmo. Välillä meno oli niin tylsää tai ennalta-arvattavaa, että katsoin muutaman jakson vähän toisella silmällä tai pikakelauksella. (Jossain vaiheessa mietin miten mielenkiintoinen juonenkäänne olisi ollut, jos Frank olisi myös heitetty 1700-luvulle!)


Oon katsonut jonkin verran tekijöiden haastatteluja. Oon oppinut että Ronald D. Moore ja Diana Gabaldon ovat molemmat fiksuja ja karismaattisia ihmisiä. Gabaldonilla ja kirjasarjallaan on valtaisa fanikunta. 
   Balfe, Heughan ja Menzies ovat yhdessä todella hauskoja. Ensimmäistä kertaa jotain sarjaa katsoessa mulle kävi niin, että on ollut melkein mielenkiintoisempaa katsoa millaisia näyttelijät ovat keskenään oikeasti, kuin katsoa kyseistä tv-sarjaa. Auts. 


Ekan jakson jälkeisiä fiiliksiä pohdiskelinkin jo aiemmin toisessa blogissani. Ja tässä vielä kerran ne upeat mainosjulisteet (klikkaamalla isommaksi):


***
Outlander: matkantekijä, 1. kausi (2014-15)
Creator: Ronald D. Moore.
Pääosissa: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Graham McTavish, Duncan Lacroix, Grant O'Rourke, Stephen Walters, Lotte Verbeek, Gary Lewis, Laura Donnelly, Steven Cree, Douglas Henshall.

torstai 10. syyskuuta 2015

Downton Abbey, 2. kausi (2011)

Teksti sisältää juonipaljastuksia!


Jakso 1. Marraskuu 1916, I maailmansota. Matthew tulee kotiin rintamalta ja tuo mukanaan uuden morsiamensa Lavinian. Mary itkee kuultuaan Matthew'n menneen kihloihin, mutta he tekevät kuitenkin sovinnon keskenään. Mary saattaa Matthew'n junaan tämän lähtiessä jälleen rintamalle ja kotona Mary rukoilee Matthew'n turvallisuuden puolesta. Mary haluaa kutsua vieraakseen Sir Richard Carlislen (Iain Glen). 
   William haluaisi rintamalle ja tuntee itsensä pelkuriksi ollessaan kotona. Thomas on rintamalla, mutta haavoittuu tahallaan, päästäkseen kotiin. Sibyl haluaa hoitajaksi sotasairaalaan. Autonkuljettaja Branson ihastuu Sybiliin. Uusi palvelustyttö Ethel on ylpeä tyttö ja työyhteisössä vielä ulkopuolinen.
   Herra Batesin äiti kuolee ja perinnön myötä rouva Bates haluaakin miehensä takaisin. Rouva Bates uhkaa paljastaa kaikille Marya koskevan skandaalin (ykköskaudelta). Herra Bates suostuu vaimonsa vaatimuksiin, vaikka ehtikin jo kosia Annaa, ja niin herra Bates lähtee Downton Abbeysta. 



Jakso 2. Huhtikuu 1917. Sir Richard saapuu Downton Abbeyyn, eikä hänestä erityisemmin pidetä. Thomas palaa rintamalta haavoittuneena. Talon butler Carson kehoittaa Marya kertomaan tunteistaan Matthew'lle, ja juuri näin Mary on aikeissa tehdä, mutta perääntyy nähdessään miten rakastunut Lavinia on. Mary ja Richard keskustelevat avioliiton solmimisesta kuin liikeasiasta. Edith ihastuu naimisissa olevaan maanviljelijään, mutta juttu katkaistaan heti alkuunsa. William tykkää Daisysta enemmän kuin Daisy Williamista. Talon uudeksi työntekijäksi saapuu henkisistä sotavammoista kärsivä herra Lang. Downton Abbeysta suunnitellaan toipumiskotia sotilaille.

Jakso 3. Heinäkuu 1917. Talo muuntuu toipilaskodiksi ja hierarkia menee sekaisin. Lopulta Thomasista tulee pomo. Traumat vaivaavat herra Langia ja yllättäen O'Brien on se joka ymmärtää. Lopulta herra Lang lähtee talosta. Ethel flirttailee sotilaiden kanssa. Laviniasta kaivetaan esiin mahdollista törkyä, mutta Mary ymmärtää ja koko juttu unohdetaan. Kaikki hyväksyvät Lavianian, vaikka haluaisivatkin Maryn ja Matthew'n päätyvän yhteen. 
   Branson saattaa itsensä huonoon valoon poliittisten aatteidensa takia. William haluaa naimisiin Daisyn kanssa ja rouva Patmoren painostuksesta Daisy lopulta suostuu, koska William on lähdössä rintamalle. Anna kuulee herra Batesin olevan töissä kylän pubissa ja menee tapaamaan miestä. Bates uskoo saavansa avioeron vaimostaan.


Jakso 4. Isobelin apua ei tarvita Downton Abbeyssa ja hän lähtee Ranskaan vapaaehtoistyöhön. Lordi Crantham hakee Batesin pois pubista ja pyytää palaamaan taloon. Tästä ilahtuvat kaikki, paitsi tietysti Thomas ja O'Brien. Sekä herra Molesley, joka tykkäisi Annasta. Rouva Bird alkaa ruokkia haavoittuneita sotilaita ja rouva Patmore ryhtyy auttamaan. O'Brien kantelee tästä lady Cranthamille, joka kuitenkin hyväksyy toiminnan ja auttaa itsekin ruuan jakamisessa. Sybil kertoo siskolleen Marylle Bransonin tunteista Sybiliä kohtaan. 
   Matthew ja William katoavat rintamalla, minkä varsinkin Mary ottaa raskaasti. Talossa järjestetään konsertti koko talon väelle mielialan kohottamiseksi. Hyvin dramaattisesti kesken Maryn ja Edithin esiintymisen, Matthew ja William saapuvat paikalle. (Erittäin hieno kohtaus!) Mary kertoo Matthew'lle avioliittoaikeistaan. 
   Ethel jää kiinni harrastamasta seksiä majuri Bryantin kanssa ja saa potkut talosta. Ethel tulee raskaaksi ja pyytää rouva Hughesilta apua.

Jakso 5. Elokuu 1918. Matthew ja William haavoittuvat rintamalla. Williamille ei ole virallisesti sairaalapaikkaa paikkakunnalla, joten hänet järjestetään tuotavaksi Downton Abbeyyn. William on huonossa kunnossa. William ja Daisy vihitään ja pian sen jälkeen William kuolee. 
   Mary siirtyy sairaalaan huolehtimaan Matthew'sta. Matthew'n jalat eivät toimi. Hän ei pysty kävelemään, eikä todennäköisesti pysty koskaan saamaan lapsia. Matthew kertoo tästä Lavinialle ja pyytää Laviniaa lähtemään.
   Rouva Bates uhkailee Marya, joten Mary kertoo totuuden menneisyydestään sir Richardille. Richard huijaa rouva Batesia ja maksaa tämän hiljaiseksi. Maryn ja Richardin kihlaus julkistetaan.
   Ethel kasvattaa lastaan yksin, eikä lapsen isä välitä. Taloon saapuu uusi piika Jane.



Jakso 6. Marraskuu 1918. Vera Bates on juoninut taas, eikä herra Bates saakaan avioeroa. Richard ja Mary käyvät katsomassa tulevaa kotiaan. Matthew sanoo, ettei halua olla Maryn onnen esteenä. Branson odottaa Sybililtä vastausta kosintaansa. 
   Pahasti palanut sotilas ilmoittaa olevansa Titanicissa kuolleeksi luultu Patrick-serkku (ykköskauden eka jakso). Edith ilahtuu tästä, mutta Mary tuohtuu Matthew'n puolesta, sillä Patrick olisi lainmukainen perijä Downton Abbeylle. Matthew suhtautuu marttyyrin elkein. Lopulta Patrick lähtee. Edith ottaa asian raskaasti, sillä oli aikoinaan rakastunut Patrickiin. Palaneen sotilaan henkilöllisyys ja lopultakin epäselväksi.
   Mary ja Matthew viettävät aikaa yhdessä. Lady Crantham ja Richard kutsuvat Lavinian taloon. Nuo kaksi ovat yhtä mieltä siitä, että Maryn pitää olla sellaisen miehen kanssa, joka pystyy antamaan hänelle lapsia. Muut järkyttyvät Lavinian kutsumisesta. Lavinia ei halua jättää Matthew'ta. Richard uhkailee Marya. Tunto palaa Matthew'n jalkoihin. 
   Carson valmistautuu lähtemään talosta Maryn ja Richardin mukana. Lopussa nähdään kaunis kohtaus Carsonin ja lord Cranthamin välillä. Sota loppuu. Jakson lopussa tulee ilmoitus, että rouva Bates on kuollut.


Jakso 7. Sodan jälkeen arki palaa taloon ja aluksi kaikki tuntevat olonsa toimettomiksi. Rouva Batesin kuolema osoittautuu itsemurhaksi.
   Richard pyytää Anna vakoilemaan Marya, jonka seurauksena Carson ei enää haluakaan tehdä töitä Richardille. Matthew nousee seisomaan. Matthew ja Lavinia julistavat kihlauksensa ja häät päätetään pitää Downton Abbeyssä. Isoäiti Violet kertoo Matthew'lle, että Mary rakastaa Matthew'ta edelleen. Matthew ei halua petää Lavinian luottamusta, sillä Lavinia on ollut valmis uhraamaan koko elämänsä Matthew'n puolesta, vaikka Matthew olisi rampa. Richard kysyy Maryltä rakastaako tämä Matthew'ta ja Mary kieltää.
   Majuri Bryantin vanhemmat tulevat kylään. Ethel näyttää heille lastaan, mutta pariskunta ei halua olla lapsenlapsensa kanssa missään tekemisissä. Thomas myy ruokaa pimeillä markkinoilla, mutta epäonnistuu bisneksissään. Sybil ja Branson karkaavat, mutta Mary ja Edith hakevat heidät takaisin.


Jakso 8. Huhtikuu 1919. Perheelle kerrotaan Sybilistä ja Bransonista. Lord Crantham uhkaa jättää Sybilin perinnöttömäksi. Lopulta isä kuitenkin hyväksyy Bransonin. Nuoripari lähtee Irlantiin.
   Matthew'n ja Lavinian häitä valmistellaan, mutta espanjantauti valtaa talon. Ensin sairastuu Carson, sitten lady Crantham ja Lavinia. Molesleykin voi huonosti, mutta mies onkin vain kännissä. Häitä päätetään siirtää. Väkipulassa Thomas päättää auttaa, jotta saa asua talossa. Lady Crantham melkein kuolee ja O'Brien päivystää tämän sängyn vierellä. 
   Lord Cranthamin ja Janen välit lämpenevät, mutta lordi perääntyy lopulta. Jane lähtee talosta. Majuri Bryantin vanhemmat ottaisivat lapsenlapsensa kasvatikseen, mutta lopulta Ethel ei suostu. Anna haluaa Batesin kanssa naimisiin mahdollisimman nopeasti. Heidät vihitään ja Mary järjestää heille mahdollisuuden viettää hääyö.
   Mary ja Matthew tanssivat. Matthew kertoo mitä Violet sanoi ja ettei voi hylätä Laviniaa, vaikka haluaisi. Mary ja Matthew suutelevat ja Lavinia näkee. Lavinia haluaa perua häät, mutta Matthew ei suostu. Lavinian terveys menee yhtäkkiä huonommaksi ja hän kuolee. Muut espanjantautiin sairastuneet toipuvat. Matthew on surusta sekaisin ja syyttää itseään ja Marya Lavinian kuolemasta.
   Varsinainen kausi loppuu siis yhtä paskasti kuin ensimmäinenkin. Matthew on kalpea kuin haamu. Ja lopuksi herra Bates pidätetään epäiltynä rouva Vera Batesin murhasta.


Joulujakso (Downton Abbey Christmas Special 2011). Joulu 1919. Batesin oikeudenkäynti on tulossa, mikä synkentää koko talon mielialaa. Mary-Matthew-Richard -kolmiodraama vallitsee. Richard on täysi mulkku, josta kukaan ei pidä.
   Isoäiti Violetin järjestämänä Edith tapaa pitkästä aikaa Sir Anthonyn. Anthonyn mielestä hän ei olisi hyvä aviomies Edithille, koska on rampa ja Edithille liian vanha. He sopivat olevansa ystäviä.
   Rosamundin mielitietty paljastuu onnenonkijaksi, jolla on suhde Rosamundin palvelijattaren kanssa. Alakerrassa pelataan spiritismiä. Sybil ja Branson ovat menneet naimisiin ja kirjoittavat Sybilin olevan raskaana. Lavinian isä kuolee Lontoossa. Thomas piilottaa perheen koiran ja pääsee lopulta takaisin lord Cranthamin suosioon. Williamin isä herra Mason ottaa Daisyn omaksi tyttärekseen. Daisy pyytää ylennystä.
   Mary alkaa kyllästyä Richardiin. Richard kohtelee Marya tylysti. Matthew sanoo Marylle, ettei tämän tarvitse mennä Richardin - tai kenenkään muunkaan - kanssa naimisiin. Salaisuuksien vyyhti alkaa aueta. Cora kertoo Robertille Maryn skandaalista. Robert antaa Marylle luvan purkaa kihlaus Richardin kanssa. Isobel painostaa poikaansa Matthew'ta valitsemaan Maryn.
   Batesin oikeudenkäyntiin mennään porukalla. Mies tuomitaan syylliseksi, mutta lakimiehet uskovat että päätöksestä voidaan valittaa. Bates välttää hirttotuomion.
   Mary kertoo vihdoin Matthew'lle. Matthew kehottaa Marya jättämään Richardin. Mary suunnittelee lähtevänsä Amerikkaan skandaalia pakoon. Mary jättää Richardin. Richardin ja Matthew'n välille puhkeaa käsirysy. Jakson lopussa Matthew kosii ja Mary suostuu.



Kakkoskaudella on kaikki samat hyvät ominaisuudet kuin aiemminkin. Lyhyesti mainittakoon, että kaikki näyttelijät ovat rooleihinsa aivan nappivalintoja. Jokaisessa jaksossa tapahtuu edelleen tosi paljon. Jos tätä seuraisi telkkarista yksi jakso kerrallaan, putoaisi varmasti kärryiltä jos yksikin jäisi välistä.

Bates on kuin jumala; mikään talossa ei suju, kun Bates on poissa. Matthew on komeampi kuin ykköskaudella. Sota ja Batesin tuomion murehtiminen pienentävät luokkaeroja. Eri ihmiskohtaloiden ja tarinoiden kautta käsitellään sodan erilaisia puolia mielenkiintoisesti.

Lordi Cranthamin ja Janen salasuhde on yksi kauden tyhmimpiä juonikuvioita. Samoin Ethel on hahmona todella ärsyttävä. 

Maryn ja Matthewn rakkaustarina on tietysti kauden parasta antia. Sir Richard ja Lavinia ja tuovat hyvän lisämausteen. Michelle Dockery ja Dan Stevens ovat ihania. Molemmat todella karismaattisia näyttelijöitä. Iain Glen on loistava paskamaisena Richardina. Laviniaa esittävä Zoe Boyle jää muiden varjoon. Olen todella iloinen siitä onnellisesta lopusta, jonka Maryn ja Matthew'n tarina joulujakson päätteeksi saa. Sitä päätöstä kun kuitenkin kasvatetaan koko kauden ajan.

Tämän kakkoskauden oon katsonut muutama vuosi sitten ekan kerran ja nyt tosiaan uudestaan. Tai hetki on mennyt toipuessa, ennen kuin sain tehtyä tämän postauksen. Oon suhtautunut niin tunteikkaasti Maryn ja Matthewn vaiheisiin, että nyt oon vain ottanut aiheeseen etäisyyttä, ennen kuin olen edes harkinnut katsovani sarjaa eteenpäin. En ole pystynyt. Sillä tiedän mitä kolmannen kauden päätteeksi tapahtuu.


*****
Downton Abbey, 2. kausi (2011)
Creator: Julian Fellowes.
Pääosissa: Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Jim Carter, Maggie Smith, Penelope Wilton, Brendan Coyle, Joanne Froggatt, Iain Glen, Phyllis Logan, Zoe Boyle.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Tammy (2014)

Tammy (Melissa McCarthy) menettää työpaikkansa ja parisuhteensa, joten hän lähtee ongelmia pakoon road-tripille juopon isoäitinsä (Susan Sarandon) kanssa.

Kiva ja hauska elokuva. Etukäteen en odottanut leffalta yhtään mitään. Hyvät näyttelijät. Melissa McCarthy on loistava ja Mark Duplass ihana. Toni Collette on tällä kertaa tyhmässä roolissa (Se Toinen Nainen), mutta häntä haluaisin silti nähdä aina enemmänkin. Elokuvan on ohjannut näyttelijänäkin tunnettu Ben Falcone, joka tällä kertaa esittää Tammyn pomoa, ja joka on todellisuudessa Melissa McCarthyn mies.


***
Tammy (2014)
Ohjaus: Ben Falcone.
Pääosissa: Melissa McCarthy, Susan Sarandon, Mark Duplass, Kathy Bates, Sandra Oh, Allison Janney, Nat Faxon, Toni Collette, Gary Cole, Dan Aykroyd, Ben Falcone.

tiistai 1. syyskuuta 2015

Whiplash (2014)

Nuori rumpalilahjakkuus pääsee unelmiensa opinahjoon ja haaveilemansa opettajan ohjaukseen, mutta tällä onkin tapana piiskata oppilaistaan kaikki irti.

Tässä siis mallia siitä miten sitä soittotaitoa pahimmillaan ja parhaimmillaan treenataan. Se ON verta, hikeä ja kyyneleitä.


Pääosamiehinä nähtävät Miles Teller ja J.K. Simmons ovat molemmat loistavia. Simmons voitti roolistaan Oscarinkin ja on ihme ettei Tellerin suoritusta ole hehkutettu enempää. Teller on oikeastikin soittanut rumpuja 15-vuotiaasta asti ja ohjaaja todella imee hänestä kaikki mehut.

Elokuvassa on sekä näyttelijöitä että muusikoita. On toisinaan kammottavaa katsoa näyttelijöitä näyttelemässä muusikoita (kohta 99.), mutta harvinaislaatuisesti tässä leffassa he eivät olleet kertaakaan noloja! Somebodys done their homework.

Elokuva loppuu yhtäkkiä ja mielestäni kesken. Olisin halunnut nähdä lisää. Erinomainen elokuva. Vaikkakin oman muusikkotaustani takia sen omistautumisen katsominen tuntuikin aluksi ahdistavalta.






*****
Whiplash (2014)
Ohjaus: Damien Chazelle.
Pääosissa: Miles Teller, J.K. Simmons, Paul Reiser.