torstai 10. syyskuuta 2015

Downton Abbey, 2. kausi (2011)

Teksti sisältää juonipaljastuksia!


Jakso 1. Marraskuu 1916, I maailmansota. Matthew tulee kotiin rintamalta ja tuo mukanaan uuden morsiamensa Lavinian. Mary itkee kuultuaan Matthew'n menneen kihloihin, mutta he tekevät kuitenkin sovinnon keskenään. Mary saattaa Matthew'n junaan tämän lähtiessä jälleen rintamalle ja kotona Mary rukoilee Matthew'n turvallisuuden puolesta. Mary haluaa kutsua vieraakseen Sir Richard Carlislen (Iain Glen). 
   William haluaisi rintamalle ja tuntee itsensä pelkuriksi ollessaan kotona. Thomas on rintamalla, mutta haavoittuu tahallaan, päästäkseen kotiin. Sibyl haluaa hoitajaksi sotasairaalaan. Autonkuljettaja Branson ihastuu Sybiliin. Uusi palvelustyttö Ethel on ylpeä tyttö ja työyhteisössä vielä ulkopuolinen.
   Herra Batesin äiti kuolee ja perinnön myötä rouva Bates haluaakin miehensä takaisin. Rouva Bates uhkaa paljastaa kaikille Marya koskevan skandaalin (ykköskaudelta). Herra Bates suostuu vaimonsa vaatimuksiin, vaikka ehtikin jo kosia Annaa, ja niin herra Bates lähtee Downton Abbeysta. Jakso 2. Huhtikuu 1917. Sir Richard saapuu Downton Abbeyyn, eikä hänestä erityisemmin pidetä. Thomas palaa rintamalta haavoittuneena. Talon butler Carson kehoittaa Marya kertomaan tunteistaan Matthew'lle, ja juuri näin Mary on aikeissa tehdä, mutta perääntyy nähdessään miten rakastunut Lavinia on. Mary ja Richard keskustelevat avioliiton solmimisesta kuin liikeasiasta. Edith ihastuu naimisissa olevaan maanviljelijään, mutta juttu katkaistaan heti alkuunsa. William tykkää Daisysta enemmän kuin Daisy Williamista. Talon uudeksi työntekijäksi saapuu henkisistä sotavammoista kärsivä herra Lang. Downton Abbeysta suunnitellaan toipumiskotia sotilaille.

Jakso 3. Heinäkuu 1917. Talo muuntuu toipilaskodiksi ja hierarkia menee sekaisin. Lopulta Thomasista tulee pomo. Traumat vaivaavat herra Langia ja yllättäen O'Brien on se joka ymmärtää. Lopulta herra Lang lähtee talosta. Ethel flirttailee sotilaiden kanssa. Laviniasta kaivetaan esiin mahdollista törkyä, mutta Mary ymmärtää ja koko juttu unohdetaan. Kaikki hyväksyvät Lavianian, vaikka haluaisivatkin Maryn ja Matthew'n päätyvän yhteen. 
   Branson saattaa itsensä huonoon valoon poliittisten aatteidensa takia. William haluaa naimisiin Daisyn kanssa ja rouva Patmoren painostuksesta Daisy lopulta suostuu, koska William on lähdössä rintamalle. Anna kuulee herra Batesin olevan töissä kylän pubissa ja menee tapaamaan miestä. Bates uskoo saavansa avioeron vaimostaan.


Jakso 4. Isobelin apua ei tarvita Downton Abbeyssa ja hän lähtee Ranskaan vapaaehtoistyöhön. Lordi Crantham hakee Batesin pois pubista ja pyytää palaamaan taloon. Tästä ilahtuvat kaikki, paitsi tietysti Thomas ja O'Brien. Sekä herra Molesley, joka tykkäisi Annasta. Rouva Bird alkaa ruokkia haavoittuneita sotilaita ja rouva Patmore ryhtyy auttamaan. O'Brien kantelee tästä lady Cranthamille, joka kuitenkin hyväksyy toiminnan ja auttaa itsekin ruuan jakamisessa. Sybil kertoo siskolleen Marylle Bransonin tunteista Sybiliä kohtaan. 
   Matthew ja William katoavat rintamalla, minkä varsinkin Mary ottaa raskaasti. Talossa järjestetään konsertti koko talon väelle mielialan kohottamiseksi. Hyvin dramaattisesti kesken Maryn ja Edithin esiintymisen, Matthew ja William saapuvat paikalle. (Erittäin hieno kohtaus!) Mary kertoo Matthew'lle avioliittoaikeistaan. 
   Ethel jää kiinni harrastamasta seksiä majuri Bryantin kanssa ja saa potkut talosta. Ethel tulee raskaaksi ja pyytää rouva Hughesilta apua.

Jakso 5. Elokuu 1918. Matthew ja William haavoittuvat rintamalla. Williamille ei ole virallisesti sairaalapaikkaa paikkakunnalla, joten hänet järjestetään tuotavaksi Downton Abbeyyn. William on huonossa kunnossa. William ja Daisy vihitään ja pian sen jälkeen William kuolee. 
   Mary siirtyy sairaalaan huolehtimaan Matthew'sta. Matthew'n jalat eivät toimi. Hän ei pysty kävelemään, eikä todennäköisesti pysty koskaan saamaan lapsia. Matthew kertoo tästä Lavinialle ja pyytää Laviniaa lähtemään.
   Rouva Bates uhkailee Marya, joten Mary kertoo totuuden menneisyydestään sir Richardille. Richard huijaa rouva Batesia ja maksaa tämän hiljaiseksi. Maryn ja Richardin kihlaus julkistetaan.
   Ethel kasvattaa lastaan yksin, eikä lapsen isä välitä. Taloon saapuu uusi piika Jane.Jakso 6. Marraskuu 1918. Vera Bates on juoninut taas, eikä herra Bates saakaan avioeroa. Richard ja Mary käyvät katsomassa tulevaa kotiaan. Matthew sanoo, ettei halua olla Maryn onnen esteenä. Branson odottaa Sybililtä vastausta kosintaansa. 
   Pahasti palanut sotilas ilmoittaa olevansa Titanicissa kuolleeksi luultu Patrick-serkku (ykköskauden eka jakso). Edith ilahtuu tästä, mutta Mary tuohtuu Matthew'n puolesta, sillä Patrick olisi lainmukainen perijä Downton Abbeylle. Matthew suhtautuu marttyyrin elkein. Lopulta Patrick lähtee. Edith ottaa asian raskaasti, sillä oli aikoinaan rakastunut Patrickiin. Palaneen sotilaan henkilöllisyys ja lopultakin epäselväksi.
   Mary ja Matthew viettävät aikaa yhdessä. Lady Crantham ja Richard kutsuvat Lavinian taloon. Nuo kaksi ovat yhtä mieltä siitä, että Maryn pitää olla sellaisen miehen kanssa, joka pystyy antamaan hänelle lapsia. Muut järkyttyvät Lavinian kutsumisesta. Lavinia ei halua jättää Matthew'ta. Richard uhkailee Marya. Tunto palaa Matthew'n jalkoihin. 
   Carson valmistautuu lähtemään talosta Maryn ja Richardin mukana. Lopussa nähdään kaunis kohtaus Carsonin ja lord Cranthamin välillä. Sota loppuu. Jakson lopussa tulee ilmoitus, että rouva Bates on kuollut.


Jakso 7. Sodan jälkeen arki palaa taloon ja aluksi kaikki tuntevat olonsa toimettomiksi. Rouva Batesin kuolema osoittautuu itsemurhaksi.
   Richard pyytää Anna vakoilemaan Marya, jonka seurauksena Carson ei enää haluakaan tehdä töitä Richardille. Matthew nousee seisomaan. Matthew ja Lavinia julistavat kihlauksensa ja häät päätetään pitää Downton Abbeyssä. Isoäiti Violet kertoo Matthew'lle, että Mary rakastaa Matthew'ta edelleen. Matthew ei halua petää Lavinian luottamusta, sillä Lavinia on ollut valmis uhraamaan koko elämänsä Matthew'n puolesta, vaikka Matthew olisi rampa. Richard kysyy Maryltä rakastaako tämä Matthew'ta ja Mary kieltää.
   Majuri Bryantin vanhemmat tulevat kylään. Ethel näyttää heille lastaan, mutta pariskunta ei halua olla lapsenlapsensa kanssa missään tekemisissä. Thomas myy ruokaa pimeillä markkinoilla, mutta epäonnistuu bisneksissään. Sybil ja Branson karkaavat, mutta Mary ja Edith hakevat heidät takaisin.


Jakso 8. Huhtikuu 1919. Perheelle kerrotaan Sybilistä ja Bransonista. Lord Crantham uhkaa jättää Sybilin perinnöttömäksi. Lopulta isä kuitenkin hyväksyy Bransonin. Nuoripari lähtee Irlantiin.
   Matthew'n ja Lavinian häitä valmistellaan, mutta espanjantauti valtaa talon. Ensin sairastuu Carson, sitten lady Crantham ja Lavinia. Molesleykin voi huonosti, mutta mies onkin vain kännissä. Häitä päätetään siirtää. Väkipulassa Thomas päättää auttaa, jotta saa asua talossa. Lady Crantham melkein kuolee ja O'Brien päivystää tämän sängyn vierellä. 
   Lord Cranthamin ja Janen välit lämpenevät, mutta lordi perääntyy lopulta. Jane lähtee talosta. Majuri Bryantin vanhemmat ottaisivat lapsenlapsensa kasvatikseen, mutta lopulta Ethel ei suostu. Anna haluaa Batesin kanssa naimisiin mahdollisimman nopeasti. Heidät vihitään ja Mary järjestää heille mahdollisuuden viettää hääyö.
   Mary ja Matthew tanssivat. Matthew kertoo mitä Violet sanoi ja ettei voi hylätä Laviniaa, vaikka haluaisi. Mary ja Matthew suutelevat ja Lavinia näkee. Lavinia haluaa perua häät, mutta Matthew ei suostu. Lavinian terveys menee yhtäkkiä huonommaksi ja hän kuolee. Muut espanjantautiin sairastuneet toipuvat. Matthew on surusta sekaisin ja syyttää itseään ja Marya Lavinian kuolemasta.
   Varsinainen kausi loppuu siis yhtä paskasti kuin ensimmäinenkin. Matthew on kalpea kuin haamu. Ja lopuksi herra Bates pidätetään epäiltynä rouva Vera Batesin murhasta.


Joulujakso (Downton Abbey Christmas Special 2011). Joulu 1919. Batesin oikeudenkäynti on tulossa, mikä synkentää koko talon mielialaa. Mary-Matthew-Richard -kolmiodraama vallitsee. Richard on täysi mulkku, josta kukaan ei pidä.
   Isoäiti Violetin järjestämänä Edith tapaa pitkästä aikaa Sir Anthonyn. Anthonyn mielestä hän ei olisi hyvä aviomies Edithille, koska on rampa ja Edithille liian vanha. He sopivat olevansa ystäviä.
   Rosamundin mielitietty paljastuu onnenonkijaksi, jolla on suhde Rosamundin palvelijattaren kanssa. Alakerrassa pelataan spiritismiä. Sybil ja Branson ovat menneet naimisiin ja kirjoittavat Sybilin olevan raskaana. Lavinian isä kuolee Lontoossa. Thomas piilottaa perheen koiran ja pääsee lopulta takaisin lord Cranthamin suosioon. Williamin isä herra Mason ottaa Daisyn omaksi tyttärekseen. Daisy pyytää ylennystä.
   Mary alkaa kyllästyä Richardiin. Richard kohtelee Marya tylysti. Matthew sanoo Marylle, ettei tämän tarvitse mennä Richardin - tai kenenkään muunkaan - kanssa naimisiin. Salaisuuksien vyyhti alkaa aueta. Cora kertoo Robertille Maryn skandaalista. Robert antaa Marylle luvan purkaa kihlaus Richardin kanssa. Isobel painostaa poikaansa Matthew'ta valitsemaan Maryn.
   Batesin oikeudenkäyntiin mennään porukalla. Mies tuomitaan syylliseksi, mutta lakimiehet uskovat että päätöksestä voidaan valittaa. Bates välttää hirttotuomion.
   Mary kertoo vihdoin Matthew'lle. Matthew kehottaa Marya jättämään Richardin. Mary suunnittelee lähtevänsä Amerikkaan skandaalia pakoon. Mary jättää Richardin. Richardin ja Matthew'n välille puhkeaa käsirysy. Jakson lopussa Matthew kosii ja Mary suostuu.Kakkoskaudella on kaikki samat hyvät ominaisuudet kuin aiemminkin. Lyhyesti mainittakoon, että kaikki näyttelijät ovat rooleihinsa aivan nappivalintoja. Jokaisessa jaksossa tapahtuu edelleen tosi paljon. Jos tätä seuraisi telkkarista yksi jakso kerrallaan, putoaisi varmasti kärryiltä jos yksikin jäisi välistä.

Bates on kuin jumala; mikään talossa ei suju, kun Bates on poissa. Matthew on komeampi kuin ykköskaudella. Sota ja Batesin tuomion murehtiminen pienentävät luokkaeroja. Eri ihmiskohtaloiden ja tarinoiden kautta käsitellään sodan erilaisia puolia mielenkiintoisesti.

Lordi Cranthamin ja Janen salasuhde on yksi kauden tyhmimpiä juonikuvioita. Samoin Ethel on hahmona todella ärsyttävä. 

Maryn ja Matthewn rakkaustarina on tietysti kauden parasta antia. Sir Richard ja Lavinia ja tuovat hyvän lisämausteen. Michelle Dockery ja Dan Stevens ovat ihania. Molemmat todella karismaattisia näyttelijöitä. Iain Glen on loistava paskamaisena Richardina. Laviniaa esittävä Zoe Boyle jää muiden varjoon. Olen todella iloinen siitä onnellisesta lopusta, jonka Maryn ja Matthew'n tarina joulujakson päätteeksi saa. Sitä päätöstä kun kuitenkin kasvatetaan koko kauden ajan.

Tämän kakkoskauden oon katsonut muutama vuosi sitten ekan kerran ja nyt tosiaan uudestaan. Tai hetki on mennyt toipuessa, ennen kuin sain tehtyä tämän postauksen. Oon suhtautunut niin tunteikkaasti Maryn ja Matthewn vaiheisiin, että nyt oon vain ottanut aiheeseen etäisyyttä, ennen kuin olen edes harkinnut katsovani sarjaa eteenpäin. En ole pystynyt. Sillä tiedän mitä kolmannen kauden päätteeksi tapahtuu.


*****
Downton Abbey, 2. kausi (2011)
Creator: Julian Fellowes.
Pääosissa: Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Jim Carter, Maggie Smith, Penelope Wilton, Brendan Coyle, Joanne Froggatt, Iain Glen, Phyllis Logan, Zoe Boyle.

3 kommenttia:

 1. Ai? Etkö ole nähnyt tätä kautta pidemmälle? Voi sinua... Et tiedä, mitä menetät. Niin ihana sarja kyllä. Aina kun jakso loppuu, rupeaa oikein masentamaan, että nykyaika ja oma elämämme ei ole tuollaista. Vaikka yleensä en ikinä haikaile menneisyyden perään... Päälimmäisenä tunteena nyt viidettä kautta hiukan aloittaneena, täytyy todeta, että Lordi Crantham on muuttunut aika surkeaksi hahmoksi. Hän vain jyrää mielipiteillään ja kaikki hänen ympärillään mielistelevät häntä, vaikka hän olisi väärässä... No pieniä asioita... xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En toistaiseksi. Tässä hiljalleen keräilen rohkeutta, että josko lähiaikoina tarttuisin kolmoskauteen.

   Poista
  2. Itkuja tulee kyllä sitten vastaan kausien varrella - syystä sun toisesta...

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! :D