perjantai 30. syyskuuta 2011

Thor (2011)

Minulla oli kolme syytä tämän elokuvan katsomiseen: Natalie Portman, Idris Elba ja Anthony Hopkins. Siinä nyt on perusteita ihan tarpeeksi. Lisäksi muistelin Päivin tykänneen elokuvasta kovasti. (Episodiin kirjoittamaansa arvostelua on muuten siteerattu dvd:n takakannessa.)




Tämäntyyppiset supersankarileffat ovat helposti ihan kuraa, joten olin etukäteen vähän skeptinen. Elokuva olikin monella tapaa iloinen yllätys. En esimerkiksi tiennyt juonesta juuri mitään etukäteen, joten jumala Thorin (Chris Hemsworth) sinkoutuminen meidän nykymaailmaamme oli yllätys. Lisäksi ne näyttelijät, joilta en etukäteen odottanut kovin kummoista suoritusta - eli Chris Hemsworth ja päähenkilön veljeä esittävä Tom Hiddleston - hoitivatkin hommansa hiiiienosti. Ilahduin myös Stellan Skarsgårdin mukanaolosta.


Asgardin valtakuntaa hallitsee tarinan alussa kuningas Odin (Anthony Hopkins). Hänellä on kaksi poikaa; itseriittoinen yllytyshullu Thor (Hemsworth) ja rauhallisempi Loki (Hiddleston). Juuri kun esikoispoika Thoria ollaan kruunaamassa kuninkaaksi, jääjättiläiset (ice giants, en muista miten oli suomennettu tekstityksessä) hyökkäävät Asgardiin ja seremonia keskeytyy. Thor lähtee vastoin isänsä tahtoa kavereidensa kanssa kostoretkelle jääjättiläisten valtakuntaan Jotunheimiin. Seurue pelastuu Odinin avulla aivan viimemetreillä. Rangaistukseksi tottelemattomuudesta Odin poistaa Thorilta tämän jumalalliset voimat sekä mahtavan aseen Vasaran ja karkottaa Thorin Asgardista. Ja siitähän seikkailu vasta alkaa.



Chris Hemsworthin muistan aiemmin ainoastaan pikkuruisesta sivuroolistaan J.J. Abramsin ohjaamassa Star Trekissä. Tällä kertaa hän pääsee näyttämään enemmän osaamistaan. Thor kasvaa elokuvan edetessä kusipäästä fiksuksi ja hyväsydämiseksi hallitsijaksi. Ulkoisesti Hemsworth sopii Thorin rooliin kuin nenä päähän. En oikeasti keksi ketään, joka voisi näyttää enempää ukkosen jumalalta. Sopivan iso kaveri - siis pitkä ja ehkä käynyt salillakin muutaman kerran. Tämän roolin perusteella en vielä sanoisi kyseessä olevan mitenkään poikkeuksellisen taitava näyttelijä, mutta hoitaa osansa oikein hyvin.

On mukavaa nähdä Natalie Portman missä tahansa elokuvassa, vaikka tällä kertaa hän ei erityisesti sykähdyttänyt. Idris Elba sopi äänensä ja ulkomuotonsa puolesta ihan hyvin pieneen rooliinsa. Anthony Hopkins on paras mahdollinen valinta vanhan ja kunnioitetun Odinin rooliin. Tosin tuntuu, että miehen suorituksista on jo paras terä poissa. Tämä oli ensimmäinen näkemäni leffa Tom Hiddlestonilta ja hän sopi hienosti Lokin rooliin. Kasvonpiirteistään tuli jopa vähän mieleen Mark Strong, mutta vain vähän. Jään mielenkiinnolla odottamaan Hiddlestonin tulevia töitä.

Asgardin maailma on silmiähivelevää katsottavaa. Erikoistehosteet ja tietokoneanimointi ovat huippuluokkaa. Nähtiinpä leffassa muutamia hienoja stunttejakin - se hidastettu potku piti ihan katsoa kaksi kertaa. Tarina oli tietysti kovin ennalta-arvattava ja petturin henkilöllisyyttä ei tarvinnut montaa kertaa miettiä. Miksi se onkin niin, että pahikset ovat aina tummia ja hyvikset vaaleita?


****
Thor (2011)
Ohjaus: Kenneth Branagh
Pääosissa: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Clark Gregg, Rene Russo. 


---
Muita arvosteltuja Natalie Portman -elokuvia:
Näin ystävien kesken (2011)
Black Swan (2010)
Toinen nainen (2009)
Lumottu lelukauppa (2007)
Closer - iholla (2004)

4 kommenttia:

  1. Musta on ihanaa että sä onnistuit ujuttamaan tähän arvosteluun sanasen Strongista ;O) IhQ!

    VastaaPoista
  2. Ai oliko mun arvostelua siteerattu dvd:n kannessa? Damn, mun bd:n kannessa ei lue mitään... Ainahan sitä kun on hupaisaa nähdä omia juttujaan noissa kansissa ;-)

    Mutta asiaan: mukava kuulla sieltäkin suunnalta positiivisia kommentteja Thorista :) ja Mark Strong -ujutukselle propsit myös täältä suunnalta ;-)

    VastaaPoista
  3. Juu, siteerattu on ja oikein nimikin mainittu. :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D