keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Uhma (2008)

(Osa Liev Schreiber -teemaviikkoa.)


Olen koko ajan vakuuttuneempi siitä, ettei elokuvia pysty arvostelemaan kunnolla yhden katselukerran perusteella. Monista leffoista olen ensinäkemältä innostunut, kun kaikki on parhaimmillaan uutta ja ihmeellistä. Seuraavilla katselukerroilla ihmetysmomentti puuttuu. Siksi joihinkin elokuviin pettyy, kun ne näkee uudestaan. Tarina alkaa kulua muutaman näkemisen jälkeen. Jyvät erotellaan akanoista ja mestariteokset tusinatavarasta vasta siinä vaiheessa, kun elokuva ihmetyttää, ilahduttaa ja herättää tunteita kerta toisensa jälkeen. Juuri sellainen elokuva on Edward Zwickin ohjaama Uhma.




Katsoin Uhman ensimmäisen kerran sen tultua vuokralle, noin vuosi sitten. Pidin näkemästäni kovasti. Leffa tuli hankittua omaksikin ja sen jälkeen se on vain vienyt tilaa kirjahyllyssä. Monta kertaa on käynyt mielessä, että pitäisi tuokin katsoa uudestaan ja blogissa hehkuttaa sitä muillekin. Oltuani sitten katsomassa Saltin, muistin mahtavan Liev Schreiberin olemassaolon ja tartuin Uhmaan uudestaan. Nyt se onkin tullut katsottua viikon sisällä jo kahdesti. Niin hyvin viihdyin elokuvan parissa.


Elokuva on tositarina neljästä juutalaisesta Bielskin veljeksestä (tosin nuorimmainen on tässä ihan sivuhahmo), jotka nykyisen Valko-Venäjän alueella pelastivat suuren joukon juutalaisia toisen maailmansodan aikana. Alussa heidän vanhempansa tapetaan ja veljekset pakenevat lähimetsiin. Tuvia Bielski (Daniel Craig) on porukan vanhin ja hänestä tuleekin nopeasti eräänlainen johtohahmo. Zus Bielski (Liev Schreiber) on rämäpäisempi ja dramaattisempi isoveljeään. He kulkevatkin osan elokuvasta eri reittejä vaikka tavoite on sama; pysyä hengissä ja taistella vastaan. Nuorempaa veljeä Asaelia esittää Jamie Bell.

Bielskien luo kerääntyy hiljalleen enemmän ja enemmän pakenevia juutalaisia, varsinkin kun heidän maineensa alkaa sodan aikana kiiriä. Joitain he käyvät myös itse pelastamassa aivan natsien nenän edestä. Metsään alkaa muodostua yhteisö, jossa enimmillään oli 1200 ihmistä.


Yksi elokuvan mielenkiintoisimpia kuvioita on kolmen hyvin erilaisen veljeksen välit. Välillä tapellaan verissä päin, mutta tiukan paikan tullen vedetään yhtä köyttä. He eivät olisi mitään ilman toisiaan. Veljeksiä ei ole kuitenkaan kuvattu puhtaiksi pulmusiksi. He ovat hyvin tavallisia talonpoikia, ilman minkäänlaista koulutusta, mutta juuri sitä porukkaa joka sodan tullen pärjää. He tuntevat metsän kuin omat taskunsa. He osaavat käyttää asetta ja vasaraa, vaikka kirjat ehkä onkin jäänyt lukematta. Kuten Zus elokuvan alussa toteaa: "We have been running from the police our whole lives. You think this is a good time to stop?"

Vanhemmat veljet ovat välillä kovin paksupäisiä. Zus on elokuvan alkupuolen enemmän tai vähemmän kännissä. Tuvia käyttää loppupuolella johtoasemaansa häikäilemättä hyväkseen ja henkinen kanttikin alkaa pettää.

Tuvia ja Zus muodostavat mielenkiintoisen parivaljakon. Daniel Craig ja Liev Schreiber ovat niin täydellisiä valintoja rooleihinsa, etten osaisi kuvitella osiin ketään muita. Tekevät todella hienot ja koskettavat roolityöt. Okei, molemmat ovat myös näyttelijöitä joista pidän kovasti, mutta voi että pelaavat hyvin yhteen. Se on aina hyvä merkki, kun unohtaa katsovansa James Bondia ja Victor Creediä ja näkee vain Tuvian ja Zusin. Kauheita ovatkin ne elokuvat, joissa huomaa katsovansa näyttelijöitä näyttelemässä.


Jamie Bell Asael Bielskinä täydentää kolmikkoa hienosti. Asaelin kasvutarina tapahtuu hieman taustalla. Alussa hän itkee niin, että Zusin pinna palaa, mutta lopussa Asael onkin se joka laittaa porukan liikkeelle Tuvian murtuessa. Asaelista kasvaa mies elokuvan aikana.


Sivurooleista löytyy hienoja naisia; Alexa Davalos, Mia Wasikowska, Jodhi May ja Iben Hjejle. Kaikki tekevät hienot roolit ja tukevat pääosakolmikkoa. Wasikowska tuli myöhemmin tunnetuksi Liisana Ihmemaassa, mutta hoitaa tämän roolinsa paremmin. Jodhi May jäi mieleeni jo elokuvasta Välähdyksiä menneisyydestä ja on takuulla hieno näyttelijä. Rakkauden kahvila -elokuvastakin tuttu Alexa Davalos on kaunis kuin mikä ja sopii hyvin Lilkan rooliin.


Elokuvassa on hienosti kuvattu se, miten noissa olosuhteissa elämä ja kuolema kulkevat koko ajan rinnakkain. Kohtaus, jossa leirissä vietetään häitä ja samalla näytetään Zusin elämää venäläisten sotajoukoissa, on leikkauksen (ja ohjauksen) taidonnäyte.

Toisen maailmansodan juutalaisvainot ovat elokuvantekijöille ehtymätön tarinanlähde. En laita pahakseni, sillä aihepiiri kiinnostaa. Varsinkin nämä pelastustarinat. Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää ja siksi tämäkin elokuva vetoaa. En ole vielä kertaakaan katsonut Uhmaa kuivin silmin. Hieno sankarimusiikki tukee tarinaa. Koko soundtrack löytyy Spotifysta hakusanalla 'defiance'.


Jos jotain kritiikkiä... Englannin puhuminen oli taas kerran perusteetonta. Näyttelijöistä huomasi kenen aksentti oli aito ja kenen ei. Pisteet tosin venäjänkielen taidoista ei-venäläisille näyttelijöille. Kohtaus jossa Tuvia ja Zus lähtevät varastamaan lääkkeitä oli mielestäni tyhmästi toteutettu. Kuvanlaatu oli jotain todella omituista aina kun Zusia näytettiin. Tuli mieleen sellainen Poliisi-tv:n 'lavastettu tilanne' -kuva. Mietin myös näyttelijöiden ikäeroja. Daniel Craig ja Liev Schreiber ovat molemmat nelikymppisiä ukkoja, Jamie Bell on 24 ja nuorinta veljeä esittänyt George MacKay 18. Toisin sanoen vanhemmat veljet olisivat ikänsä puolesta voineet esittää nuorempien isää.


Dvd:n extroissa Bielskin veljesten jälkeläiset muistelevat etenkin Tuviaa ja Zusia. Alla olevassa kuvassa veljesten jälkikasvua elokuvan näyttelijöiden kanssa. Bielskien lapset kävivät siis tutustumassa elokuvan kuvauspaikkaan Liettuassa. Lippispäisiä herroja en tiedä, mutta muut ovat vasemmalta lähtien: Tuvian poika Robert Bielski, näyttelijä Jamie Bell, Tuvian tytär Ruth Bielski, Zusin poika Zvi Bielski (joka muuten extroista päätellen on aivan isänsä näköinen), näyttelijä Liev Schreiber, näyttelijä Daniel Craig, Tuvian poika Michael Bielski, ohjaaja Edward Zwick, Tuvian lapsenlapsi Sharon Rennert.


*****
Uhma (Defiance, 2008)
Ohjaus: Edward Zwick
Pääosissa: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, George MacKay, Mia Wasikowska, Iben Hjejle, Jodhi May.

2 kommenttia:

  1. Loistava leffa ja allekirjoitan kyllä jokaisen mielipiteesi, myöskin ne kritiikit. Tänään näin tämän leffan ekan kerran ja heti suosittelin läheisiäkin katsomaan, koska se tulee uusintana ma-ti välisenä yönä Foxilta. Tallennettuna pysyy ja aion katsoa toistekin. 😊 🎬

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, huomasinkin että Uhma tuli telkkarista hiljattain. Kyllä jälleen jäi meillä se kanava heti päälle ja katsottiin leffan loppu puolison kanssa. Ja puhuttiin että "ei ollakaan katsottu Uhmaa pitkään aikaan". :) Aina vaan yhtä vaikuttava elokuva. Olin jälleen kerran tippa linssissä monta kertaa.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! :D