torstai 20. tammikuuta 2011

Twilight - epäilys (2010)

Twilight - epäilys (Eclipse) on kolmas sarjan elokuva. Kirjoja on neljä eikä tietääkseni enempää ole tulossakaan. (Korjatkaa jos olen väärässä.) Neljännestä kirjasta tehdään kuulemma kaksi elokuvaa.

Epäilys on todellinen väliosa. Siinä ei tapahdu mitään erikoista, eikä tarina mielestäni etene minnekään. Tosin kirjaa lukematta olen jo auttamattomasti pudonnut kärryiltä. Elokuvassa käytetään aikaa erinäisiin lemmentunnustuksiin sen sijaan, että katsojalle valotettaisiin mistä hitosta tässä kaikessa on kyse. Siitä huolimatta, että Bella on koko ajan hengenvaarassa, pääkolmikko keskittyy pääasiassa vatvomaan rakkaushuoliaan.




Edellisen Twilight-elokuvan katsomisesta on kulunut jo tovi. Muistaakseni kakkososassa Edward (Robert Pattinson) kosi Bellaa (Kristen Stewart). Epäilyksessä hän uusii kosintansa varmuuden vuoksi vielä pariin otteeseen. Kaiken kaikkiaan Edward-Bella-Jacob -kolmiodraama pyörii samaa ympyrää kuin kakkosessakin. Kakkosleffassa puissa hyppinyt punapäinen Victoria nähdään tässäkin osassa, mutta olen autuaasti unohtanut mikä hänen roolinsa on koko tarinassa.

Joka tapauksessa kaikki mahdolliset pahat tyypit haluavat tappaa Bellan. Ja kilpakosijat kavereineen tietysti liittoutuvat suojellakseen tyttöä. Katsojalle ei valitettavasti selitetä miksi Bella halutaan pois päiviltä - tai miksi kaikki poikalapset ovat häneen niin lääpällään.

Kaikki elokuvan hahmot ovat surullisen yksiulotteisia - jotkut jopa ärsyttäviä. Bella on ehkä huonoin leffasankaritar ikinä. Muutenkin Twilight on alusta asti tuntunut kirjailijan märältä päiväunelta, jossa tytöllä on niin paljon miehiä että rumimpia voi kepillä hätistellä. Ja Bella vetää molempia miehiä perässään kuin pässejä narussa.

Tapahtumaköyhässä elokuvassa on kyllä dramatiikkaa noin muuten. Tällä teinikolmikolla on nimittäin vaikeampaa kuin kenelläkään on ollut koskaan. Olin unohtanut miten kammottavan huonoja repliikkejä näiden nuorten suuhun on kirjoitettu. Ensimmäisen kirjan lukeneena tiedän sen tulevan pääasiassa alkuperäisteoksesta, joten en syytä siitä elokuvantekijöitä. Vanhaa sananlaskua mukaillen; ei paskasta voi tehdä konvehtia.

Okei, myönnetään ettei Kristen Stewart ollut ihan niin ärsyttävä kuin aiemmin. Ehkä jonkinlaista kehitystä on siis tapahtunut. Robert Pattinson ja Taylor Lautner (Jacob) näyttävät suurimman osan elokuvasta täysin naurettavilta, mutta niin näyttää miltei kaikki muutkin näyttelijät. Dakota Fanning on tehnyt paljon parempia rooleja aikoinaan. Ainoastaan Billy Burke on ihan sympaattinen esittäessään Bellan isää.


Cullenit ovat perheenä ihan mielenkiintoinen, mutta rumasti maskeerattuja. Jasperin roolissa nähtävä Jackson Rathbone on sen verran seipäänniellyt, että vie voiton kaikista. Kaikkien vampyyrien meikkivoidekerros ja värikkäät piilolinssit on todella silmiinpistävää. Silti kuitenkaan kukaan ei ihmettele heidän ulkonäköään. Kellan Lutzin esittämä Emmett on sentään vähän hot. Perheenjäsenten elämäntarinoiden esittely tuntui todella päälleliimatulta ja hetken jo pelkäsin että kaikki käydään läpi vuorotellen.


Puvustus pisti silmään negatiivisessa mielessä. On tietysti vaikeaa ratkaista miten pukeutuu henkilö, joka välillä muuttuu eläimeksi. Kun ei heitä viitsisi laittaa alastikaan juoksentelemaan. (Eräskin Gary Oldman pukeutui tyhjästä ilmestyneeseen aamutakkiin Harry Potterissa.) Siitä huolimatta miesten jatkuva paidattomuus on naurettavaa. He kun kulkevat suurimman osan elokuvasta pukeutuneina farkuista revittyihin shortseihin. Pisteet tosin siitä, että Edward kuittaa Jacobille paidattomuudesta.


Naurettavin kohtaus -kisassa voiton vei kohtaus, jossa Bella palelee teltassa niin, että Jacobin on pakko mennä makuupussiin häntä lämmittämään. Toiselle sijalle ylsi se, että Jacobin piti kantaa Bellaa sylissään joka paikkaan.

Ennen kuin joku ehtii kysyä miksi kaikesta huolimatta katsoin tämän; jotta voimme kaveriporukalla nauraa. Yhdessä tulemme todennäköisesti katsomaan loputkin Twilight-elokuvat.

*
Twilight - epäilys (Eclipse, 2010)
Ohjaus: David Slade
Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Xavier Samuel, Peter Facinelli, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Dakota Fanning, Billy Burke.


---
Muita sarjasta arvosteltuja:
Twilight - uusikuu (2009)

9 kommenttia:

  1. Jos joskus jostakin ihme syystä satun Stephanie Meyerin elämäni varrella kohtaamaan, niin suustani saattaisi ulostautua muutama tarkkaan valittu sananen siitä, kuinka hän on onnistunut pilaamaan kirjoillaan vampyyri-loren aivan totaalisesti....

    Auringossa välkkyvät vampyyrit... Bah humbug...

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä Meyerin kirjoissa pelottavinta on se, että joku on voinut niin huonoa tekstiä kirjoittamalla tienata miljoonia.

    VastaaPoista
  3. Yhdyn äskeiseen kommenttiin...
    leffat on huomattavasti parempia, niihin on sentäs tiivistetty kaikki mikä on kirjassa mielenkiintoista. odotampa vaan sitä nelosleffaa, kun muistaakseni siinä kirjassa on about sata sivua kun jacob kelailee bellaa eikä mitään tapahdu?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Oon lukenut kirjoista vain ensimmäisen. Oli vaikeuksia saada edes sitä luettua loppuun, niin ei ole tullut luettua sitten niitä loppuja.

    VastaaPoista
  5. Hahahaha, eihän tätä sarjaa voi ihan paskaksi haukkua kun se arvosteluissaan kirvottaa melkoset räkänaurut... :D
    Ite luin kirjan noin vuos sitte, ja samaan syssyyn katoin ekan osan elokuvista, sen koommin on Eetvartit ja Pellat vaipuneet unholaan. Mutta tämä sai taas nauruhermot puhkeamaan kukkaan siinä määrin, että hupia saisi varmasti itsekin kaiken analysoinnista. Pitääpä laittaa muistiin :D

    VastaaPoista
  6. Mä tunnustan että olen lukenut kaikki *GASP* neljä kirjaa ja ihan kohtuullisesti nauttinutkin niistä (paitsi vika, joka oli outouden huippu). Ehkä johtuu siitä, että en ole juurikaan sitä ennen lukenut Vamppyyri -kirjoja, joten en ollut tietoinen "säännöistä" :). Leffat on shaitimpia, kuin Meyerin kirjallinen tuotos.

    VastaaPoista
  7. Pia: Joo, näillä on kyllä huumoriarvonsa. :)

    Marja: Mä en kyllä tykännyt kirjastakaan. Mutta makuasioita. :)

    VastaaPoista
  8. te ette kyl taida ymmärtää sekä noiden leffojen ja kirjojen ideaa..että ehkä ei kannattaisi alkaa arvostelemaan tolta kantilta.. ja tiedän itsekkin etteivät kysyseisen sarjan elokuvat ole maailman parhaita,mutta olen huonompiakin nänhyt....itse pidän molemmista sekä kirjasarjasta ja elokuvista

    VastaaPoista
  9. Anonyymi: Juu, huonompiakin leffoja olen nähnyt (esimerkiksi nämä). Ehkä jos mielestäni Robert Pattinsonin ja Taylor Lautnerin kaltaiset poikaset olisivat mielestäni iiiihania, saattaisin tykätä leffoista jossain määrin. Koska juuri muuta pointtiahan niissä ei ole.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D