tiistai 18. tammikuuta 2011

Kaunotar ja hirviö (1991)

Olen nähnyt tämän Disney-klassikon viimeksi joskus pentuna - silloin vhs-aikaan. Moneen vuoteen elokuvaa ei ole saanut mistään. Olen siinä käsityksessä, ettei dvd-versiota ole edes julkaistu koskaan. Paitsi nyt. Vihdoin.

Joulukuun alussa Kaunotar ja hirviö näki päivänvalon ihan juhlajulkaisuna, sekä dvd:nä että blurayna. Katsottuani elokuvan näin vuosien jälkeen, se oli vielä parempi kuin muistin.




Kaunotar ja hirviö on kaunis tarina ystävyydestä ja rakkaudesta. Se on hauska, jännittävä ja koskettava. Elokuvan äänimaailma tukee hienosti tarinaa. Laulut ovat kuolemattomia ja muutenkin tykkäsin Alan Menkenin musiikista jälleen. Yksi ihanimpia lauluja on Beauty and the Beast (suomeksi Tyttö sekä hän). Odotin innolla palvelusväen hienon Be Our Guest -ohjelmanumeron näkemistä, mutta olin unohtanut toisen yhtä hienon; Human Again.


Pidän kaikista elokuvan hahmoista. Varsinkin linnan lumotut hahmot ovat hurmaavia. Ainoastaan Gastonin pieni apuri on vähän ärsyttävä. Katsoin elokuvan nyt ensimmäistä kertaa alkuperäisillä äänillä ja mielestäni suomi-versiossa hirviön ääni oli vaikuttavampi. Oikeastaan kaikista muista äänistä pidin kovasti. Kova laki -sarjasta tuttua Jerry Orbachia en olisi ikinä tunnistanut.



Hieman häiritsi se, ettei hirviöllä ole nimeä. Hän ei kuitenkaan ole Hirviö isolla kirjaimella, koska täytyyhän miehellä joku nimi olla. Elokuvassa sellaista ei tosin koskaan mainita. Kun hän huutaa "Belle!", Belle vastaa "Beast!", ja se oli kaiken lisäksi tekstityksessä "Peto".


On jotenkin muodikasta olla tykkäämättä Disneystä. Ajatella että Disney edustaa valtavirtaa ja mikä tahansa muu on parempaa. Mutta ai että miten paljon tylsempää elämä olisikaan ilman Disneyä. Tämänkin tarinan voisin katsoa uudestaan ja uudestaan.


*****
Kaunotar ja hirviö (Beauty and the Beast, 1991)
Ohjaus: Gary Trousdale, Kirk Wise
Pääosissa (äänet): Paige O'Hara, Robby Benson, Richard White, Jerry Orbach, David Ogden Stiers, Angela Lansbury.

3 kommenttia:

  1. Oi että, olin ihan unohtanut miten ihana tuo Tyttö sekä hän -kappale on englanniksikin. Olen Disneyn kappaleita viimeaikoina kuunnellut lähinnä vain ranskaksi kun yritän parhaani mukaan kartuttaa sanastoa. Keino sekin. :D

    Pitäisi itsekin katsoa näitä Disneyn klassikkoja vuosien jälkeen uudestaan, siitä on ihan liian kauan aikaa kun näitä katsoin. Kiva kuulla ettei ainakaan tästä ole teho hävinnyt. (:

    Muuten, onko tossa Suomi-DVD:ssä mitä kaikkia ääniraitoja tarjolla?

    VastaaPoista
  2. Yllätyin, kun katsoin elokuvan vuosien jälkeen. En muistanutkaan kuinka hyvä se on. Pomppasi Disney -listallani aika korkealle.

    VastaaPoista
  3. Harri: En tiedä noista ääniraidoista, ei tullut katsottua. Oli leffa nimittäin vuokraamosta. Suomeksi oli ainakin ja muistaakseni muillakin pohjoismaisilla. Googlettamalla varmaan löytyy.

    Marja: Sama juttu! Mulla yksi suosikki-Disney ehdottomasti. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D