keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Psyko (1960)

Marion Crane (Janet Leigh) varastaa työnantajaltaan rahaa ja lähtee automatkalle poikaystävänsä luo. Matkalla hän pysähtyy Batesin motelliin ja tapaa Norman Batesin (Anthony Perkins). Seuraa kuuluisa suihkukohtaus ja Marion pääsee hengestään. Häntä etsii poikaystävän lisäksi sisko ja yksityisetsivä.


Ikisuosikkini Hitchcockin leffoista on ollut Takaikkuna, mutta Psyko taisi kiilata nyt senkin edelle. Elokuva piti sitten ostaa ihan omaksikin. Alkupuolella leffa lähtee vähän hitaasti liikkeelle ja kunnolla vauhtiin päästään vasta noin puolenvälin paikkeilla. Pidin elokuvan musiikista.

Anthony Perkins on aivan huikea roolissaan. En osaa tarpeeksi ylistää. Kaikki ilmeet, eleet ja fyysinen olemus sopivat hahmolle täydellisesti. Mahtavaa miten vaarattomalta Norman Bates aluksi vaikuttaa. Loppukuva on nyt syöpynyt ikuisiksi ajoiksi mieleeni. Muut näyttelijät sen sijaan unohtuivat kovin nopeasti. Enkä kieltämättä tajua mikä siinä suihkukohtauksessa on niin legendaarista. Vaikka se ihan hienosti toteutettu olikin.



En halua varsinaisesti spoilata loppuratkaisua. Sanottakoon vaan, että nykykatsoja ehkä arvaa loppuratkaisun, mutta ainakin minä ajattelin takapajuisesti että "ei se voi mennä niin koska tää leffa on hei tehty 60-luvulla". Mutta sittenhän se meni juuri niin ja olin aivan innoissani.

Elokuvaa varten rakennettu Batesin motelli ja kotitalo ovat edelleen pystyssä Universalin studiolla Los Angelesissa.

Alkuperäiselle Psyko-elokuvalle on tehty jatko-osat Psyko II (1983) ja Psyko III (1986), joissa Anthony Perkins esitti jälleen Norman Batesia. Ykkösestä tehtiin uusintafilmatisointi 1998, mutta siitä lisää myöhemmin.


****
Psyko (Psycho, 1960)
Ohjaus: Alfred Hitchcock.
Pääosissa: Anthony Perkins, Janet Leigh, John Gavin, Vera Miles.

---
Muita arvosteltuja Hitchcock-elokuvia:
Vertigo (1958)
Linnut (1963)

2 kommenttia:

  1. Olikohan kauhuelokuvaa omana genrenä olemassakaan kun nämä tehtiin - siis ennen Hitchcockia? Elokuvahan on omaa luokkaansa mutta on joutunut nykyisille kauhuleffoille tyypilliseen tapaan jatko-osien ja uudelleenfilmatisointien uhriksi
    :(

    VastaaPoista
  2. Joo. Tämä alkuperäinen olisi riittänyt.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D