tiistai 6. maaliskuuta 2012

Piiat (2011)

Runsaat palkinnot ja monet kehut tietysti aiheuttivat elokuvalle tietynlaisia odotuksia. En silti hyökännyt leffan kimppuun riemusta kiljuen. Lähinnä siksi, että se kestää reilusti yli kaksi tuntia, mikä tekee pitkän työpäivän jälkeen katsottavasta leffasta aikamoisen järkäleen. Piiat ei kuitenkaan missään vaiheessa tuntunut pitkältä elokuvalta. Monen puolitoistatuntisen pätkän kohdalla olen vilkuillut useammin kelloa kuin tämän parissa. Leffa oli siis mielenkiintoinen alusta loppuun.


Piiat on hienojen naisnäyttelijöiden elokuva. Muutama mies vilahtaa pienessä sivuroolissa.
   Emma Stonen olen nähnyt aiemmin vain komediarooleissa. Itse tuskin olisin häntä valinnut tällaiseen rooliin, varsinkaan koska en erityisesti pidä Emma Stonesta. Mutta hän sopi rooliinsa hienosti ja oli ärsyttäväkin vain yhdessä kohtauksessa. Se on jo paljon se.
   Oscar-ehdokkaina elokuvasta olivat Viola Davis pääroolista, sekä Octavia Spencer ja Jessica Chastain sivuroolista. Spencer nappasi palkinnon. Nyt elokuvan nähtyäni voin todeta, että itse olisin antanut palkinnon Jessica Chastainille. Davis ja Spencer olivat hyviä hekin kyllä, ei valittamista. Chastain oli vaan niin erilainen verrattuna siviiliminäänsä sekä muihin roolitöihinsä, että en voi kuin ihailla osaamistaan. Ja mitä enemmän olen leffojaan nähnyt, sitä enemmän hänestä pidän.
   Bryce Dallas Howard oli erittäin uskottava roolissaan elokuvan veemäisimpänä ämmänä. Ehkä yksi elokuvahistorian raivostuttavimmista hahmoista ikinä. Juuri sellainen jota toivoisi jonkun vetävän pataan.
   Allison Janney on tehnyt monia hyviä rooleja (päälimmäisenä tulee mieleen naapurin äiti American Beautyssa ja opinto-ohjaaja 10 Things I Hate About You:ssa). Tällä kertaa hän ei ollut ehkä ihan parhaimmillaan.

Piiat oli erittäin hyvä ja vaikuttava elokuva. Sai meikäläisen itkemään. Ainoa miinus oli hieman laskelmoitu itkettäminen sen pikkutytön muodossa. Lapsi oli käsikirjoitettu todella epäaidoksi. Eihän kukaan vaippaikäinen käytä niin abstrakteja termejä kuin "oikea äiti", tai tajua lapsenvahdin lähtevän pois lopullisesti ilman, että hänelle on sitä selitetty. Ja olihan se Skeeterin romanssi melko turha juonikuvio. Mutta nämä nyt olivat pikkujuttuja.


*****
Piiat (The Help, 2011)
Ohjaus: Tate Taylor.
Pääosissa: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Allison Janney, Sissy Spacek.

2 kommenttia:

  1. Ai sie pistit tämän osotteen uuelleen käyntiin! Miten mulla on menny ihan ohi! Kiva :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D