tiistai 21. joulukuuta 2010

10 Things I Hate About You (1999)


10 Things I hate About You on omassa mielessäni hieman klassikkomaineessa oleva teinikomedia. Näin sen ensimmäisen kerran varmaan kymmenen vuotta sitten ja vasta nyt uudestaan. Elokuvan näkeminen oli kuin olisi kohdannut vanhan ystävän pitkästä aikaa ja tiesin pitäväni siitä edelleen.




Kat (Julia Stiles) ja Bianca (Larisa Oleynik) ovat yksinhuoltajaisänsä (Larry Miller) lujassa otteessa elävät siskokset. Tytöt ovat kuin yö ja päivä; Bianca on sosiaalinen, iloinen, muiden kanssa helposti toimeentuleva, ehkä vähän yksinkertainen, mutta suosittu tyttö. Kat taas on kapinallinen, hankala, älykäs ja tiedostava. Bianca on tietysti isän lempilapsi. Isä pitää kovaa kuria ja vahtii tarkkaan tyttöjen sosiaalista elämää. Cameron (Joseph Gordon-Levitt) tulee kouluun uutena oppilaana ja iskee silmänsä Biancaan. Bianca pyytää isältään lupaa tapailla poikaa. Isä antaa luvan sillä ehdolla, että Kat alkaa ensin tapailla jotakuta, ollen varma ettei näin koskaan tapahdu. Niinpä neuvokas Cameron ystäviensä kanssa lahjoo koulun pahamaineisimman kundin Patrickin (Heath Ledger) iskemään Katia. Patrick ja Kat tietysti ihastuvat toisiinsa oikeasti, mutta Kat ei tietenkään tiedä miksi poika alunperin kiinnostui hänestä.



Joseph Gordon-Levitt on lähinnä ärsyttävä, eikä mielestäni erityisen hauska vaikka komedianäyttelijänä onkin uransa aloittanut. Larisa Oleynikin esittämä Bianca on hyvin perinteinen teinikomedian hahmo - se pakollinen koulun suosituin mutta myös tyhmin ja ärsyttävin tyttö.

Elokuvan pelastavatkin täysin Julia Stiles ja Heath Ledger. Henkilökemiat toimii ja he sopivat rooleihinsa täydellisesti. Kat on edelleen mielestäni ihastuttava hahmo, johon kovasti samaistuin silloin nuorempana. Leffasta tuli hyvälle tuulelle, vaikka se onkin hyvin perus-romcom ja loppuratkaisuun päästiin vähän liian helposti. Larry Miller ja Allison Janney olivat hauskoja sivurooleissaan.


***
10 Things I Hate About You (1999)
Ohjaus: Gil Junger
Pääosissa: Julia Stiles, Heath Ledger, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik, David Krumholtz, Larry Miller, Allison Janney.

2 kommenttia:

  1. Oi tää on kerrassaan ihana :D Aattelin just itekin ajastaa joulunpyhiksi vanhoista blogimerkinnöistä ainakin tämän.

    Ledgerin luikauttama Can't take my eyes off of you on korniudessaan koko leffan paras kohtaus :D Pösilön romanttinen ja sulonen. Yhdyn kommentteihin myös Stiles-Ledger kaksikon kemioista ja leffan pelastavista rooleista. Luonteissa on särmää :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä mäkin sanoisin ihan klassikoksi, oman genrensä täydellinen edustaja ! :-)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D