lauantai 13. helmikuuta 2010

American Beauty (1999)

Päähenkilö Lester (Kevin Spacey) on elämäänsä kyllästynyt mies, joka elää kulissiavioliitossa vaimonsa Carolynin (Annette Bening) kanssa. Lesterin välit ovat viilentyneet myös Jane-tyttäreen (Thora Birch). Naapuriin muuttaa perhe, johon kuuluvat sotilas-isä Frank (Chris Cooper), mielenterveysongelmainen äiti (Allison Janney) ja omituinen Ricky-poika (Wes Bentley), joka videokuvaa kaikkea näkemäänsä.




Elokuvan alussa Lester kertoo kuolevansa vajaan vuoden kuluttua. "In less than a year I will be dead. Of course I don't know that yet". Jane ja Ricky alkavat seurustella, Lester alkaa kuntoilla ja polttaa pilveä, Carolyn hankkii rakastajan. Kuvioihin sotkeutuu myös Janen paras kaveri Angela (Mena Suvari), johon Lester ihastuu.



Elokuva on vahvasti draama, mutta muistuttaa loppupuolella myös trilleriä, kun käy ilmi, että Lester murhataan. Katsojalle ei heti paljasteta kuka Lesterin tappoi. Vaihtoehtoja on monia, sillä kaikilla hahmoilla on syynsä inhota miestä.

Spoilerivaroitus: jos et haluaa tietää leffan lopusta, jätä tämä kappale lukematta!
Ensinäkemällä (siis joskus vuosia sitten) olin aivan varma, että Lesterin tappoi Jane tai Ricky, mutta ei se sitten niin mennytkään. Ja vasta kun olin nähnyt leffan ainakin kahdesti, aloin tajuta mikä tapahtumaketju johti loppuratkaisuun. Täysin homokammoinen naapurinisä Frank saa siis jo hyvin varhaisessa vaiheessa käsityksen, että Lester on homoseksuaali. Erinäisten väärinkäsitysten kautta Frank luulee, että Lesterillä on suhde Rickyn kanssa ja päästää siksi Lesterin päiviltä. Sen käsityksen sain aikoinaan. Mutta olin täysin unohtanut kohtauksen, jossa Frankilla ja Lesterilla on oma herkkä hetkensä autotallissa. Kun Frank tulee vesisateesta sisään ja lopulta murtuu henkisesti Lesterin edessä jne. Ja vasta nyt mieleeni juolahti, että oliko Frank sittenkin homo? Ja koska se, mitä hän oli yrittänyt koko ikänsä salata, paljastui Lesterille - ja varsinkin koska Lester torjui Frankin - piti Lester tappaa? Onko kaikki muut tajunnu tän jo aikoja sitten ja mä oon vaan tosi hidas?

Mielenkiintoiset henkilöt, moniulotteinen tarinankerronta, äänimaailma ja tietty unenomaisuus (varsinkin Lesterin haaveillessa Angelasta) tekee American Beautysta erittäin hyvän elokuvan. Näyttelijävalinnoista annan myös täydet pisteet. Leffa voitti viisi Oscar-palkintoa, mm. paras elokuva, paras ohjaus ja paras miespääosa (Kevin Spacey). Enkä yhtään ihmettele. Nähtyäni American Beautyn ja Revolutionary Roadin oon täysin vakuuttunut Sam Mendesin neroudesta.

American beauty on muuten ruusulajike, jota elokuvassa Carolyn kasvattaa puutarhassaan. Leffan erittäin hyvin tehty traileri löytyy täältä.




*****
American Beauty (1999)
Ohjaus: Sam Mendes
Pääosissa: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Chris Cooper, Allison Janney.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D