tiistai 4. lokakuuta 2011

Movie Monday #16 - Ideologiaa

Movie Mondayn 16. haaste oli vaikea. Hyvänen aika, tässähän joutuu ihan ajattelemaan! ;)

En muista, että mikään elokuva olisi saanut minua kääntämään kelkkaani jonkin asian suhteen tai että ajatusmaailmani olisi mennyt kertaheitolla uusiksi. Mutta tässä yhteydessä on elämäni tilaisuus mainita muutama elokuva, jotka ovat - kun en osaa paremminkaan sitä ilmaista - auttaneet erilaisuuden ymmärtämisessä.

Ihanasta Betty van Wilmasta olen maininnut täällä ennenkin, mutta hän teki minuun vaikutuksen. Eli siis Liev Schreiberin esittämä transvestiitti, Ang Leen ohjaamasta elokuvasta Taking Woodstock (arvostelu). Wilma ei ole ihan tavallisin kaveri. Hän on iso lihaksikas mies, isoisä ja entinen sotilas, joka pukeutuu naiseksi. Wilmalla on sydän paikallaan ja hän ystävystyykin elokuvan päähenkilön iäkkään isän kanssa. Päähenkilön kysyessä Wilmalta "does my father know what you are?" ("tietääkö isäni mikä sinä olet?"), Wilma vastaa viisaasti "I know what I am, that does make it easier on everyone, doesn't it". Tuo on vaan niin totta. Lause löytyy myös blogini tämänhetkisestä otsikkobannerista.

Toinen elokuva, joka mielestäni suorastaan huutaa maailmanrauhaa on Nalle Puh ja Möhköfantti. Nalle Puh ystävineen pelkää kuollakseen otusta, jonka torventöräytystä muistuttava ääni kuuluu Puolen hehtaarin metsän ulkopuolelta. Paremman puutteessa he ovat nimenneet otuksen möhköfantiksi. Kuulemma möhköfantit ovat hirmuisia ja huisin pelottavia, joten kaverukset lähtevät möhköfanttijahtiin. Ruu haluaisi mukaan, mutta on liian pieni. Niinpä Ruu karkaa äidiltään ja lähtee yksin Puolen hehtaarin metsän ulkopuolelle. Ruu törmää pikkunorsu Fanttiin ja he ystävystyvät. En muista ymmärtääkö Ruu alkuun, että kyseessä on juuri sellainen muka-hirmuinen möhköfantti, josta kaverukset ovat kertoneet. Mielenkiintoisinta tarinassa on se, että Fantti pelkää Puolen hehtaarin metsän asukkaita - Puhia, Tiikeriä, Kania ja kumppaneita - ihan yhtä paljon kuin he möhköfantteja. Se ei kuitenkaan estä lapsia ystävystymästä ja jännittävien seikkailujen jälkeen aikuisetkin löytävät yhteisen sävelen.

Paljon raadollisempi tarina lapsista aidan eri puolilla on Poika raidallisessa pyjamassa. Suosittelen katsomaan senkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D