lauantai 4. kesäkuuta 2011

Tähtisumua (2007)

"Now remember, captain Shakespeare has a fearsome reputation."

Lopetin noin puolitoista vuotta kestäneen Stardust-lakon. Tämän Matthew Vaughnin ohjaaman suosikkileffani olen katsonut siis viimeksi marraskuussa 2009. Elokuva perustuu Neil Gaimanin samannimiseen kirjaan ja seuraakin alkuperäisteosta mukavan uskollisesti.


Tarina on mahtava. Päähenkilö Tristan Thorn (Charlie Cox) on vähän rassukka ja toivottoman ihastunut kauniiseen Victoriaan (Sienna Miller). Tristan näkee tähdenlennon ja lupaa tuoda taivaalta pudonneen tähden Victorialle. Tämän tehdäkseen Tristanin täytyisi ylittää kotikyläänsä ympäröivä muuri, jota kukaan ei ole koskaan ylittänyt. Tai niin Tristan luulee ja saa tietää yhtä sun toista alkuperästään.
   Samaan aikaan muurin toisella puolella taianomaisessa Stormholdissa (muistaakseni suomennettuna Myrskynpesä), kuningas (Peter O'Toole) tekee kuolemaa. Traditioon kuuluu, että kuninkaan poikien tulee tappaa toisensa, kunnes enää yksi on jäljellä ja perii kruunun.
   Kaikki tämä nivoutuu yhteen ja sekaan heitetään vielä kadonnut prinsessa, ilkeitä noitia ja lentäviä merirosvoja. Leffassa on kaikki kunnon seikkailun ainekset koossa. Siinä on romantiikkaa, komediaa ja jännitystä.


Elokuvan isoimmissa rooleissa nähdään Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Mark Strong ja Jason Flemyng. Siitä ei roolitus voi juuri paremmaksi muuttua. Myös sivuosat on jaettu onnistuneesti: Ricky Gervais, David Kelly, Nathaniel Parker, Sienna Miller, Henry Cavill, Peter O'Toole. Ainoastaan Unaa ja nuorta Dunstania esittävät Kate Magowan ja Ben Barnes ovat hieman ärsyttäviä, mutta ovat onneksi pienissä rooleissa. Ian McKellen sopii täydellisesti kertojaääneksi.

Jason Flemyngia ei meinaa partansa takaa tunnistaa. Mistä pääsenkin aasinsillalla visuaaliseen puoleen, joka on erittäin onnistunut. Kuva on täynnä toinen toistaan hienompia yksityiskohtia ja varmasti paljon jää elokuvassa näkemättä. Yrittäkää bongata vaikkapa syntymäjärjestyksensä mukaan nimettyjen prinssiveljesten vaatteista numeroita. Noh, ne nyt ehkä löytyy vain extroista. Maisemat ovat upeita. Tietokoneanimoinnista ja huikeasta musiikista annan myös täydet pisteet.

Mark Strong esittää prinssi Septimusta ja hänellä on veljeskatraasta selvästi isoin rooli. Hän on kieltämättä upean näköinen pitkässä tukassa, mustissa vaatteissa (hienosti oli otettu lähikuva bootseista ja kannustimista) ja mustan hevosen selässä. Jälleen onnistunutta jälkeä taustatiimiltä. Markin ratsastustaidoista on otettu kaikki ilo irti ja mies tekeekin suurimman osan stunteistaan itse.

Robert De Niron hahmo kapteeni Shakespeare on ehdottomasti koko leffan hauskin. Hahmo onkin mukavasti isompi kuin kirjassa. Paras kohtaus on se, jossa Septimus menee Shakespearen hyttiin.



Jotain negatiivistakin alan huomata jo sata kertaa näkemässäni elokuvassa. Yksisarvisen ilmestymistä ei selitetä, Claire Danesilla ei näytä olevan kulmakarvoja, noidat näyttävät toisinaan naurettavilta. Dvd:n extroista löytyy poistettuja kohtauksia, mielenkiintoinen making of -dokumentti sekä todella hauskoja mokapätkiä. Kannattaa myös tsekata elokuvan hienot kotisivut.


*****
Tähtisumua (Stardust, 2007)
Ohjaus: Matthew Vaughn
Pääosissa: Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Mark Strong, Jason Flemyng, Sienna Miller, Kate Magowan, Melanie Hill, Ricky Gervais, Henry Cavill, Ruper Everett, David Kelly, Mark Williams, Peter O'Toole.

8 kommenttia:

  1. Tää on kerrassaan mahtava, allekirjotan koko sun arvion! Pitäs kattoo toisen kerran -taannoin vieressä istuva mies vääntelehti tuskissaan, oli kuulemma niin huono (se ei vaan ymmärrä hyvän päälle ;D)

    VastaaPoista
  2. Stardust on kirjana aivan ihana, mutta musta tää elokuva ei oikein tee sille kunniaa, valitettavasti :/

    VastaaPoista
  3. RAKASTAN Neil Gaimanin tuotoksia, mutta tästä leffasta en mitenkään sen erityisemmin pitänyt. Siis ei se huono ole, ei todellakaan, mutta odotin siltä jotenkin enemmän. En oikein edes tiedä mitä.

    Mutta se hyttikohtaus tosiaan oli ihan hulvaton :D

    VastaaPoista
  4. Pia: Heh, hienoa! :)

    bubble ja ravenwaves: Aikoinaan katsoin elokuvan ensin ja luin sit vasta kirjan. Että sekin saattaa vaikuttaa siihen, että tykkäsin leffasta enemmän.

    VastaaPoista
  5. Erittäin hyvä leffa. Sitä ei käy kieltäminen :D Kirjankin omistan, mutten ole sitä sivuakaan lukenut. Ehkä sitten joskus...

    VastaaPoista
  6. Tämä on niitä aikuisten satuja, jotka minuun niin kovasti aina kolahtaa :) Rakastin kirjaa, rakastin elokuvaa. Mutta eipä niitä viisiä tähtiä muualta tainnut dvd:n kanteen sitten tullakaan ;-)

    VastaaPoista
  7. Mulle tää elokuva oli kova pettymys, kun kävin katsomassa sen elokuvissa enkä ole sitä katsonut toistamiseen. Monet kuitenkin näyttävän rakastavan tätä elokuvaa, joten ehkä se pitää katsoa uudelleen. Ehkä ajankohta ei ollut sopiva ensimmäisellä katsomiskerralla.

    VastaaPoista
  8. Heh, on selvästikin jakanut mielipiteitä! Vaan eläköön elokuvista keskustelemisen rikkaus. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D