tiistai 19. huhtikuuta 2011

Frendit, 4. kausi (1997-1998)

Teksti sisältää juonipaljastuksia!

Matthew Perry ja Paget Brewster.

Jaksot:
1. The One with the Jellyfish. Kausi alkaa Joeyn selostaessa kameralla parhaansa mukaan viimeaikaiset tapahtumat. Kaverukset ovat siis edelleen lomamatkalla rantakohteessa. Monican jalkaan pistää joku vedenelävä, josta aiheutuukin Monican, Joeyn ja Chandlerin välinen salaisuus. Phoebe on vihainen uudelle äidilleen. Ross jättää tyttöystävänsä ollakseen Rachelin kanssa. Rachel kirjoittaa Rossille kirjeen, mutta Ross nukahtaa kesken sen lukemisen. Pari palaa yhteen, mutta Ross ottaa tietämättään vastuun suhteensa ongelmista, koska ei ole lukenut kirjettä. Riidan jälkeen pari eroaa jälleen.

2. The One with the Cat. Phoebe löytää kissan, jonka hän uskoo olevan edesmennyt äitinsä. Ross saa lopulta Phoeben palauttamaan kissan oikealle omistajalleen. Joeyn ja Chandlerin asunnossa käy varkaita, jotka lukitsevat Joeyn kaappiin.

3. The One with the 'Cuffs. Chandler päätyy jälleen yksiin Rachelin pomon Joannan kanssa, mutta Rachel vaatii häntä lopettamaan suhteen. Joanna laittaa Chandlerin käsiraudoilla kiinni työtuoliinsa. Monica suostuu rahapulassaan tekemään pitopalvelukeikan äitinsä järjestämiin juhliin. Phoebe lähtee apulaiseksi.

4. The One with the Ballroom Dancing. Joey päätyy talonmies Treegerin tanssipartneriksi, jotta tämä ei häätäisi Monicaa ja Rachelia asunnostaan. Rachel kun on laittomana alivuokralaisena. Phoebella on epäsopivia ajatuksia asiakastaan kohtaan ja tämän takia hän saa lopulta potkut.

5. The One with Joey's New Girlfriend. Ross ja Rachel yrittävät tehdä toisensa mustasukkaisiksi uusilla deiteillään, mutta molempien avecit osoittautuvat kammottaviksi. Chandler menee kahvilassa juttelemaan kauniille Kathylle (Paget Brewster), mutta hän seurusteleekin Joeyn kanssa. Chandler pyytää myöhemmin Kathylta anteeksi iskuyritystään. Chandlerilla on kuitenkin tunteita Kathya kohtaan, jotka hän yrittää peittää. Joey luulee ettei Chandler pidä Kathysta ollenkaan. Phoebella on nuha ja se tekee hänen lauluäänensä seksikkääksi.

6. The One with the Dirty Girl. Monica ja Phoebe tekevät pitopalvelukeikan hautajaisiin ja päättävät pistää yhdessä yrityksen pystyyn. Ross tapailee upeaa naista, jonka asunto on todella sotkuinen. Chandler näkee vaivaa hankkiakseen Kathylle täydellisen syntymäpäivälahjan. Joey antaa lopulta Chandlerin hankkiman kirjan Kathylle, mutta Kathy arvaa Chandlerin olleen ajatuksen takana. Vierailevana tähtenä Rebecca Romijn.

7. The One Where Chandler Crosses the Line. Ross innostuu soittamaan syntikkaa ja soittaakin järjettömän huonosti, mutta sitäkin innostuneempana omasta soundistaan. Chandler ja Kathy suutelevat. Chandler ostaa omantunnontuskissaan uudet huonekalut poikien asunnosta varastettujen tilalle. Lopulta Chandler kuitenkin kertoo suudelmasta Joeylle ja Joey suuttuu valtavasti.

8. The One with Chandler in a Box. Kiitospäivä. Monica satuttaa silmänsä ja menee silmälääkäriin, koska tietää Richardin olevan matkoilla. Päivystävänä lääkärinä onkin Richardin poika Tim, joka on oikein söpö. Monica kutsuu hänet kiitospäiväaterialle ja lopulta he suutelevat. Poika muistuttaa kuitenkin liiaksi isäänsä. Joey määrää Chandlerin rangaistukseksi viettämään kuusi tuntia puulaatikossa. Chandlerin siellä ollessa Kathy tulee kertomaan, ettei halua tulla ystävysten väliin ja jättää Chandlerin. Joey antaa Chandlerille anteeksi ja Chandler juoksee Kathyn perään. Vierailevana tähtenä Michael Vartan.

9. The One Where They're Going to Party! Monica kirjoittaa ravintola-arvostelun lehteen ja saa ravintolan omistajan vihat päälleen. Lopulta hänelle tarjotaan kuitenkin pääkokin paikkaa ko. ravintolassa. Phoebe ja Monica hylkäävät pitopalveluyrityksensä. Chandlerin ja Rossin vanha ystävä Gandalf on tulossa käymään ja pojat valmistautuvat juhlimaan kunnolla. Lopulta Gandalf peruu ja pojat pettyvät. Pieleen menneen työhaastattelun jälkeen Joanna tarjoaa Rachelille ylennystä, mutta Joanna saa surmansa onnettomuudessa ennen kuin suunnitelma ehtii toteutua.

10. The One with the Girl from Poughkeepsie. Ross tapailee naista, joka asuu liian kaukana. Rachel on yksinäinen, joten Chandler järjestää hänelle sokkotreffit. Monicaa kiusataan uudella työpaikalla, joten hän palkkaa Joeyn avuksi. Lopulta Monica saa kunnioitusta.

11. The One with Phoebe's Uterus. Frank (Phoeben veli) ja Alice ovat menneet naimisiin, mutta eivät ole onnistuneet tulemaan raskaaksi. He pyytävät Phoebea sijaissynnyttäjäksi lapselleen. Pitkän miettimisen jälkeen Phoebe suostuu. Monica ja Rachel antavat Chandlerille seksivinkkejä (hauskaa!), sillä Chandler ja Kathy eivät ole vielä olleet sängyssä. Joey on töissä Rossin museossa oppaana.

12. The One with the Embryos. Legendaarinen jakso, jossa Chandler ja Joey kisaavat Monicaa ja Rachelia vastaan siitä, kuka tuntee kenet parhaiten. Ross laatii pelin ja toimii tuomarina. Kisan lopuksi tytöt häviävät asuntonsa pojille ja he tosiaan vaihtavat kämppiä. Phoebe tulee raskaaksi.

13. The One with Rachel's Crush. Monica siivoaa poikien entistä asuntoa hullun lailla. Chandler on mustasukkainen, kun Kathy suutelee vastanäyttelijäänsä näytelmässä. Pari eroaa. Rachel ihastuu asiakkaaseensa Joshuaan (Tate Donovan).

14. The One with Joey's Dirty Day. Chandler on masentunut erostaan ja tytöt vievät hänet strippiklubille. Joey menee isänsä kanssa kalastamaan ja tulee takaisin haisten todella pahalle. Hän ei ehdi käydä suihkussa, vaan menee pahanhajuisena töihin. Rachel lupaa viihdyttää pomonsa sukulaistyttöä Emilyä, mutta ei ehdikään ja laittaa Rossin asialle puolestaan. Ross ja Emily viihtyvätkin hyvin yhdessä ja Ross kiittää Rachelia. Sarjaan tulee siis mukaan Helen Baxendale. Vierailevana tähtenä nähdään Charlton Heston esittämässä itseään.

15. The One with All the Rugby. Chandler törmää Janiceen ja menee tämän kanssa treffeille, vaikka pitääkin naista ärsyttävänä. Chandler keksii olevansa muuttamassa töiden takia Jemeniin, jotta pääsisi Janicesta eroon. Lopulta hänen on pakko tosiaan matkustaa kyseiseen maahan. Ross pelaa rugbya Emilyn englantilaisten ystävien kanssa ja peli on kovin väkivaltaista.

16. The One with the Fake Party. Raskaus aiheuttaa Phoebelle mieliteon syödä lihaa, vaikka hän on muuten kasvissyöjä. Joey tarjoutuu olemaan syömättä lihaa raskausajan, jotta Phoebe voi syödä lihaa ilman syyllisyyttä. Rachel järjestää muka läksiäisjuhlat Emilylle, jotta saa syyn kutsua Joshuan juhliin. Lopulta hän kertoo Joshualle ihastuksestaan ja tunne on molemminpuolinen. Ross tajuaa välittävänsä Emilysta kovasti.

17. The One with the Free Porn. Phoebelle selviää, että hän odottaa kolmosia. Joey ja Chandler löytävät vahingossa ilmaisen pornokanavan. Ross kertoo lentokentällä Emilylle rakastavansa tätä, mutta nainen ei vastaa samoin. Ross lähtee lopulta Monican yllyttämänä Lontooseen Emilyn perään. Samaan aikaan Emily onkin tullut takaisin New Yorkiin. Emilykin kertoo rakastavansa Rossia.

18. The One with Rachel's New Dress. Ross on mustasukkainen, koska Susan on Lontoossa Emilyn kanssa ja he viihtyvät hyvin yhdessä. Rachel ja Joshua menevät nauttimaan illallista Joshuan vanhempien asuntoon. Pahaksi onneksi vanhemmat tulevatkin yllättäen kotiin juuri kun Rachel on pelkässä alushameessa. Frank ja Alice ovat keksineet nimen kahdelle lapselleen ja haluavat Phoeben nimeävän kolmannen. Phoebe päättää antaa pojan nimeksi joko Joey tai Chandler, mutta ei osaa päättää niiden välillä.

19. The One with All the Haste. Monica ja Rachel haluavat vanhan asuntonsa takaisin. He häviävät pojille jälleen vedonlyönnissä, mutta Joeyn ja Chandlerin poissaollessa vaihtavat tavaransa takaisin isompaan asuntoon. Pojat lopulta suostuvat muuttoon, kun Monica ja Rachel suutelevat. Ross on surullinen, sillä Emily on lähdössä jälleen takaisin Lontooseen. Hän suunnittelee pyytävänsä Emilya muuttamaan luokseen ja lopulta he päättävät mennä naimisiin. Kaikki ovat yllättyneitä, mutta iloisia heidän puolestaan.


20. The One with All the Wedding Dresses. Monica ja Phoebe noutavat Emilyn hääpuvun liikkeestä, mutta päätyvätkin itse sovittelemaan pukuja. Rachel väittää ettei häntä haittaa Rossin naimisiinmeno, sillä suhteensa Joshuan kanssa on muuttumassa vakavaksi. Näin ei kuitenkaan ole ja Joshua säikähtää, kun Rachel ehdottaa naimisiinmenoa. Rachel kertoo Monicalle ja Phoebelle olevansa todellisuudessa kovin allapäin. Lopuksi tytöt yllyttävät Rachelinkin sovittamaan hääpukua ja Joshua tietysti sattuu paikalle. Rachel ja Joshua siis tuskin tapailevat enää tämän jälkeen. ;) Ross kertoo häiden olevan neljän viikon kuluttua. Tässä hauskassa jaksossa nähdään mm. tämä hillitön pätkä:


21. The One with the Invitation. Ross ja Emily lähettävät hääkutsuja ja Ross miettii kutsuuko Rachelin. Jaksossa muistellaan Rossin ja Rachelin suhteen vaiheita. Phoebe ei voi osallistua Lontoossa pidettäviin häihin, koska on raskaana.

22. The One with the Worts Best Man Ever. Ross valitsee Joeyn bestmanikseen. Polttareiden jälkeen Joey menee sänkyyn stripparin kanssa ja huomaa myöhemmin vihkisormuksen kadonneen. Pojat epäilevät srtipparia, mutta käykin ilmi että ankka on nielaissut sormuksen. Lopulta pojat sopivat, että Joey ja Chandler ovat molemmat bestmaneja. Phoebe on kiukkuinen, koska raskaus laittaa hormoninsa sekaisin. Monica ja Rachel järjestävät hänelle vauvakutsut.


23. The One with Ross's Wedding. Erikoispitkä jakso, joka on Suomessakin näytetty kahdessa osassa. Dvd:llä se oli yhtenä pitkänä jaksona.
   Kaverukset lähtevät Lontooseen, Joey kuvaa kaikkea videokamerallaan ja hokee "London baby!". Emily, Ross ja Monica menevät katsomaan vihkikirkkoa, mutta siellä onkin jo aloitettu purkutyöt. Emily ja Ross riitelevät häiden siirtämisestä, mutta päättävä lopulta mennä naimisiin puoliksi puretussa kirkossa. Kotona Phoebe ja Rachel juttelevat ja Rachel tajuaa rakastavansa Rossia. Rachel lähtee Lontooseen kertomaan Rossille tunteistaan. Joey ja Chandler kiertelevät kaupungilla, mutta Chandleria alkaa nolottaa Joeyn touhut. Joeylle iskee koti-ikävä puhuttuaan Phoeben kanssa puhelimessa.
   Hääparin vanhemmat tapaavat ja riitelevät hääkulujen maksusta. Rachel pääsee vihdoin lentokoneeseen ja ikävystyttää vierustoverinsa jaarittelemalla Rossista. Harjoituspäivällisellä kukaan ei naura Chandlerin vitseille ja Monicaa luullaan Rossin äidiksi. Tästä masentuneen Chandler ja Monica päätyvät yhdessä sänkyyn. Rachel tulee hääpaikalle, näkee Rossin onnellisena, eikä kerrokaan tunteistaan. Vihkiseremoniassa Ross kuitenkin sanoo vahingossa Rachelin nimen, Emilyn sijasta. Kylläpä loppui kausi jännästi! :)
   Jakson vierailevina brittitähtinä mm. Hugh Laurie, Jennifer Saunders, Olivia Williams, Tom Conti ja Sarah "Fergie" Ferguson. He toivatkin erittäin mukavan lisän jaksoon.


Joeyn, Chandlerin ja Kathyn kolmiodraama on mielenkiintoinen. Mukaan saadaan tosiaan myöhemmin Criminal Minds -tähdeksi noussut näyttelijä Paget Brewster. Myös Michael Vartanin näkeminen oli mukavaa. Monet jaksot tältäkin kaudelta oli mulla ennestään näkemättä. Jostain syystä Rossin ja Emilyn suhteen alkuvaiheet on mennyt ohi. Olin harmitellut sitä, etten ole kertaakaan aiemmin nähnyt kokonaan legendaarista jaksoa, jossa Monica ja Rachel häviävät kämppänsä pojille. Mutta nyt on sekin korjattu. Ja voi että sitä oli hauskaa katsoa! :)

Matthew Perryn painonvaihtelurintamalta voidaan todeta, että neloskaudella hän pulskistuu pikku hiljaa. Mukaan kuvioihin tulee siis Helen Baxendalen esittämä Emily. Hahmo ei vetoa mitenkään erityisesti, mutta kyseessä on kovin sympaattinen näyttelijä. Ja samalla saatiin tarinaan mielenkiintoisia juonenkäänteitä, sillä Rossin ja Rachelin suhde on koko sarjan kantavia teemoja.

Tällä tuotantokaudella sarjan kaikkien aikojen parhaat juonenkäänteet pääsevät vauhtiin; Phoeben raskaus, Ross-Rachel-Emily -kolmiodraama sekä Monican ja Chandlerin suhde.


*****
Frendit, 4. kausi (Friends, 1997-1998)
Creators: David Crane, Marta Kauffman
Pääosissa: Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer.


---
Muita arvosteluja sarjasta:
Frendit, 1. kausi (1994-1995)
Frendit, 2. kausi (1995-1996)
Frendit, 3. kausi (1996-1997)

3 kommenttia:

  1. Tiesitkö, että Helen Baxendalen piti saada sarjasta isompi rooli, mutta sitten se tuli raskaaksi, kirjoitettiin ulos sarjasta ja pian koittikin sitten Rimakauhua ja rakkautta? ;)

    VastaaPoista
  2. En tiennyt! Mielenkiintoista. Mutta ihan hyvin tää mun mielestä meni näinkin. :)

    VastaaPoista
  3. APUA tajusin nyt vasta tämän Brewsterin Frendit yhteyden ! :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D