perjantai 4. helmikuuta 2011

Taistelija (2010)

Taistelija on tositapahtumiin perustuva elokuva nyrkkeilijä Micky Wardista (Mark Wahlberg), joka yrittää haalia menestystä lajissaan, mutta alkaa kokea perheensä painolastina. Valmentajana toimiva veljensä Dicky (Christian Bale) on entinen sankarinyrkkeilijä ja nykyinen narkkari. Miesten äiti Alice (Melissa Leo) häärii managerina, mutta hänestä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Äiti, isä ja taustalla pyörivät seitsemän siskoa jumaloivat Dickyä eivätkä suostu näkemään tämän huumeongelmaa. Micky tapaa baarissa työskentelevän Charlenen (Amy Adams) ja alkaa punnita elämäänsä uudelleen.




Tämä jos mikä oli realistinen draamaelokuva - aina kielenkäytöstä 90-lukulaiseen vaatetukseen - kun sitä Blind Siden yhteydessä niin peräänkuulutin.

Mark Wahlberg sopi hienosti rooliinsa, enkä laittanut yhtään pahakseni sitä miten paljon häntä näytettiin ilman paitaa. Amy Adamsista oli saatu yllättävän taviksen näköinen. Oli mukavaa nähdä hänet vähän rähjäisemmässä roolissa. Melissa Leolle annan täydet pisteet Alicen roolista. Hän on niin aidon oloinen, että piti ihan miettiä mistä hän on tuttu kasvo; Criminal Mindsista tietenkin. Itse asiassa myös sivurooleissa olleet Dendrie Taylor ja Jack McGee ovat vilahtaneet ko. sarjassa.

Ja Christian Bale. Voi että miten käsittämättömän hieno näyttelijä. Mark Wahlberg on ehkä päähenkilö, mutta kyllä Balen esittämä Dicky varastaa shown. Tästä elämänsä sivuraiteella kulkevasta piripäästä ei ikimaailmassa tunnistaisi Patrick Batemania tai Bruce Waynea. Elokuvan nähtyäni toivon todella, että Bale palkitaan tästä Oscarilla. Muutaman pystin hän on roolistaan jo saanutkin ja on lisäksi ehdolla mm. Baftan saajaksi. Myös Amy Adams ja Melissa Leo ovat Oscar-ehdokkaina. Kaikkiaan elokuva sai 7 ehdokkuutta, mm. ohjauksesta.


Elokuvan perhe oli ihanan aidon oloinen. Kaikessa kamaluudessaan. En kertaakaan muistanut katsovani näyttelijöitä työssään. Mielenkiintoista että valmentaja Micky O'Keefe esittää elokuvassa itseään. Nyrkkeilykohtaukset olivat realistisen tuntuisia ja aloin miettiä miten vaikeaa niitä on varmaan ollut kuvata. Wahlberg on kuulemma treenannut nyrkkeilyä kolme ja puoli vuotta rooliaan varten, joten se tietysti auttaa. Elokuvan lopussa näytettiin tarinan todellisia esikuvia, juuri kuten tällaisissa kuuluukin. Bale on todella omaksunut esikuvansa ruumiinkielen.


Leffa oli ehkä vähän liian pitkä ja mukavaan loppuratkaisuun päästiin turhan nopeasti. Mutta kyllä se nyrkkeily vaan on hieno laji.


****
Taistelija (The Fighter, 2010)
Ohjaus: David O. Russell
Pääosissa: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, Jack McGee.

3 kommenttia:

  1. Kiitos arviosta! Minulla on tämän vuoden isoista Oscar-leffoista näkemättä vielä tämä ja True Grit. Pitäisi joku päivä ehtiä tämä katsomaan, koska on saanut niin paljon kehuja joka suunnalta. Itse inhoan nyrkkeilyelokuvia ja olen monta hienoa elokuvaa jättänyt pitkäksi aikaa katsomatta aiheen takia - esim. Million Dollar Baby, johon rakastuin täysin sitten kun sen vuosien päästä vastahakoisesti katsoin ;-) Pitää siis antaa tällekin mahdollisuus!

    VastaaPoista
  2. Mä yllätyin tästä leffasta positiivisesti. Ei ollut oikein minkäänlaisia odotuksia. Nyrkkeilyleffa on vähän kyseenalainen genre, mutta tämä oli ehkä enemmän perheestä ja sen ongelmista kertova draama.

    VastaaPoista
  3. Jes~ Hei, en tiennyt tuota Mickey O'Keefe- juttua, mielenkiintoista ^_^!
    Luin Empirestä Balen haastiksen. Se rummutti kovasti sitä, miten tajuttoman raskas nyrkkeily lajina onkaan.
    Ei ihme että siitä jaksetaan tehdä elokuvia aina vain.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D