torstai 3. helmikuuta 2011

Elämä pelissä (2009)

The Blind Side on tositapahtumiin perustuva elokuva Michael Oherista, kodittomasta slummissa kasvaneesta pojasta josta tuli huippu-urheilija. Sandra Bullock ja Tim McGraw esittävät pariskuntaa, jotka adoptoivat nuoren Oherin perheeseensä. Bullock palkittiin roolistaan Oscarilla ja Golden Globella. Michael Oheria esittävä Quinton Aaron sai liudan palkintoja ja Blind Side sai myös parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden.

Meriittejä siis riittää ja suunnilleen joka toinen vastaantulija on kehunut leffaa. Lisäksi trailerin perusteella odotin vähintään Gridiron Gangin kaltaista elämänmakuista draamaa. Vaan mitä sainkaan; mielenkiintoisen tarinan kuorrutettuna amerikkalaisella sievistelyllä.




Elokuva alkoi oikein lupaavasti, mutta puolenvälin jälkeen alkoi ärsyttää. Kaupungin slummeista ja elokuvan esittämistä luokkaeroista löytyisi varmasti arkipäivän realismia vaikka muille jakaa, mutta elokuva silottelee pahimmat epäkohdat. Katsojaa ei haluta liiaksi järkyttää. Esimerkiksi Michaelin biologisen äidin huumeongelma mainitaan. Kuitenkin äiti esitellään lastaan kaipaavana hahmona, siitä huolimatta että poika on huosteenotettu.

Bullockin esittämä Leigh Anne Tuohy on kaikkivoipa nainen, jonka edessä muut vaikenevat; aviomies, futisvalmentaja ja jopa katujengiläiset. Todennäköisemmin ghetton kovikset olisivat iskeneet naista puukolla, kuin kuunnelleet tämän uhoamista. Mutta ei, tässä elokuvassa ei puhkota edes autonrenkaita. Vapise Teräsmies, täältä tulee Leigh Anne Tuohy!


Sandra Bullock oli hyvä roolissaan. Hän oli jotenkin niin erilainen kuin mitä olen muissa rooleissaan nähnyt. En ihmettele yhtään saamiaan palkintoja. Sen sijaan parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuutta kyllä.

Tim McGraw'n esittämä Mr Tuohy on täysin statisti vaimonsa rinnalla. Samoin lapset. Pikkuveljeä esittävä Jae Head on kyllä perheen ehdoton valopilkku. Quinton Aaron ei ole varsinaisesti ärsyttävä, mutta suorituksensa jäykkyys häiritsi. Elokuvan alkupuolella nuorimies on miltei mykkä. Tämän oli varmaan tarkoitus kuvata henkilön avautumista, kun hän alkaa hiljalleen luottaa ihmisiin. Valitettavasti se sai Michaelin vaikuttamaan lähinnä jälkeenjääneeltä, varsinkin kun hänen alhainen älykkyysosamääränsäkin mainittiin.

Etukäteen en tiennyt Kathy Batesin mukanaolosta. Harmittavan pieneen sivurooliin oli hieno näyttelijä laitettu.

En ymmärrä mitään amerikkalaisesta jalkapallosta, joten pitkät ottelukuvaukset tuntuivat pitkäveteisiltä. Ja voisiko joku selittää miten elokuvan alussa näytetty jonkun urheilijan saama vamma liittyi tähän tarinaan? Leigh Anne Tuohy kertoo miten se muutti hänen elämänsä. Ilmeisesti putosin jossain vaiheessa kärryiltä, koska en elokuvan loputtuakaan tiennyt miten se liittyi mihinkään.

Elokuvan parissa viihtyi ihan hyvin. Oli sympaattista, että lopussa näytettiin todellista Michael Oheria perheensä kanssa. Silti tämä elokuva unohtuu nopeasti. Kannattaa katsoa mielummin se Gridiron Gang.


***
Elämä pelissä (The Blind Side, 2009)
Ohjaus: John Lee Hancock
Pääosissa: Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim McGraw, Jae Head, Kathy Bates, Ray McKinnon, Lily Collins.

3 kommenttia:

  1. Mulla on tämä edelleen näkemättä... :/ Olen halunnut katsoa Bullockin takia tän, mutta muuten leffan teema rasittaa ajatuksena. Kai asia joskus pitää korjata ja leffa katsoa ;-)

    VastaaPoista
  2. Hehe, ruksi seinään; mä oon nähnyt jonkun mitä sä et! :D
    Kauan mullakin kesti että tuli katsottua. Olin vaan vähän pettynyt kaiken sen kehumisen jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Kuten Päiviltä, tää on jäänyt näkemättä. Välillä vuokrahyllyssä sen tullessa vastaan mietin hetken, ennen kuin siirryn eteenpäin. Ehkä tämä pitäisi lopulta katsastaa...

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D