perjantai 26. marraskuuta 2010

Kira Poutanen: Ihana meri

Kira Poutanen voitti tällä kirjallaan aikoinaan Finlandia-juniorin ja kirjasta on sittemmin tehty myös näytelmä. Kirja on vuodelta 2011. Muistan lukeneeni sen ainakin kerran - ehkä jopa kaksi kertaa - aiemmin. Nyt se osui sattumalta kirjastossa eteeni.

Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että kirjan ollessa tarpeeksi mielenkiintoinen, sen lukee äkkiä. Sivujakin on tosin alle 200 ja teksti on väljää.

Kirjassa on 15-vuotiaan Julian tarina päiväkirjamuodossa. Viimeisen yläastevuoden aikana tyttö sairastuu anoreksiaan. Kaverit, media, opettajat ja jopa oma perhe aiheuttavat valtavia paineita siitä, millainen tytön pitäisi olla. Juliaan on helppo samaistua. Koulumaailma vaikuttaa todella aidolta ja tuli omat opiskeluajat mieleen. Näin tytön ongelmat lumipallona; kun paskaa tulee tarpeeksi niskaan, siihen väistämättä reagoi. Kamalinta oli se, kun Julian isä teki rajavedon omien lastensa välillä tehden selväksi, että pojat ovat parempiarvoisia kuin tytöt. Opettajien kommentit ulkonäöstä vaikutti vähän liioitelluilta. Tuskin ja toivottavasti kukaan opettaja ei enää puhu oppilailleen niin.

Ihana meri on hieno ja ajatuksia herättävä kirja. Tosin en edelleenkään jaksanut niitä runoja siellä välissä, vaikka ne tarinaan sopivatkin. Mutta suosittelen.

2 kommenttia:

  1. Romaani on kirjoitettu 2001!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah. Totta, kiva kirjoitusvirhe. Varsinkiin kun ottaa huomioon että postauskin on tehty 2010.
      Mielenkiintoista myös että näin vanhoja juttuja käy joku vielä lukemassa. :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! :D