torstai 7. lokakuuta 2010

Kirjava huntu (2006)

(Osa Liev Schreiber -teemaviikkoa.)


Kitty (Naomi Watts) menee naimisiin Walterin (Edward Norton) kanssa, vaikka ei ole erityisen rakastunut mieheen. Eletään 1920-lukua ja Kitty vain tekee sen mitä häneltä odotetaan. Eipä aikaakaan, kun Kitty rakastuu toiseen mieheen (Liev Schreiber) ja suhde paljastuu Walterille. Walter päättää lähteä töihin hornan kuuseen Kiinan kolera-alueelle ja vaimon on seurattava miestään välttääkseen skandaalin. Tämä kaikki selviää jo takakannesta, eli en siis spoilaa tässä mitään.



Kaikki äskenmainittu tapahtuu ensimmäisen puolen tunnin aikana. Siihen asti elokuva olikin mielenkiintoista katsottavaa, mutta sitten tarinankerronta lässähtää. Juuri kun kirjoitin siitä, miten elokuvat yleensä ensikatselulla tarjoaa uutta ja ihmeellistä, on Kirjava huntu heti poikkeus sääntöön. Elokuva ei ollut edes ensimmäisellä kerralla mielenkiintoinen. Kelaustoimintoa tuli käytettyä paljon.


Kiinan metsät ja pusikot ovat täynnä kauniita maisemia, mutta elokuva on auttamattoman tylsä. Loppupuolella Kittyn ja Edwardin parisuhteen paikkailu tarjoaa taas mielenkiintoista katsottavaa. Loppuratkaisu on hyvä, mutta hoidettu niin pirun huonosti. Siinä olisi ollut draaman aineksia vaikka mihin.


Elokuvan loputtua suorastaan suututti. Tarina on hieno ja siitä olisi voinut saada irti niin paljon enemmän! Kaikki jäi jotenkin niin puolitiehen. Tuntuu, että upea ja todentuntuinen rakkaustarina katosi jonnekin yhteiskunnan ja aikakauden kuvaamisen keskelle.

Näyttelijöitä ei voi elokuvan huonoudesta syyttää. Piti ihan miettiä, mutta en tosiaan ole nähnyt yhtä ainutta Naomi Wattsin elokuvaa ennen tätä. Kitty roolin hän hoiti oikein hienosti. Edward Norton on tunnetusti mahtava näyttelijä ja tehnyt hyviä elokuvia. Hän sopii erinomaisesti vaatimattoman lääkärin rooliin, vaikkei ehkä leffan loppupuolella vaadittavaa karismaa löydykään tarpeeksi. Liev Schreiberista pidin roolissaan ja hahmonsa on mielenkiintoinen, tosin sen verran pieni ettei varsinaisesti tarjoa tilaisuutta loistaa. Kertaalleen vilahtanut Lievin paljas ylävartalo ei siis pystynyt pelastamaan parituntista elokuvaa.


Tämä on siis käsittääkseni se elokuva, jonka kuvausten aikana Liev ja Naomi ovat löytäneet toisensa. Tarina on muuten alunperin W. Somerset Maughanin kirja ja veikkaan sitä lukemattakin, että alkuperäisteos on parempi.


*
Kirjava huntu (The Painted Veil, 2006)
Ohjaus: John Curran
Pääosissa: Edward Norton, Naomi Watts, Liev Schreiber, Toby Jones.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D