maanantai 7. kesäkuuta 2010

Valheiden verkko (2008)

Etukäteen tiesin, että kyseessä on trilleri, jonka kannessa komeilee nimet Ridley Scott, Russell Crowe ja Mark Strong. Vastaantulijat olivat leffaa kehuneet ja Markin roolisuoritusta oli ylistetty monessa mediassa. Eli siitä huolimatta, että pääroolissa oleva Leo DiCaprio ei todellakaan kuulu suosikkeihini, oli odotukset aika korkealla. Varsinkin, kun olen tähän asti tykännyt Scottin aiemmista ohjauksista (Gladiaattori, Hannibal, Robin Hood, Mainio vuosi). Ja hei, Mark Strong...

Vaan olipa tylsä tekele. Leffassa ei tapahtunut juuri mitään. Tai ei ainakaan tarpeeksi mun makuuni. Mietin miksi ihmeessä tämä elokuva on tehty. Harkitsin jopa hetken antavani vain kaksi tähteä. Elokuva oli kuitenkin hyvin tehty ja pääosamiehet hoitivat hommansa kieltämättä pirun hyvin. Ja totesin antaneeni kolme tähteä huonommillekin, joten siksi näin.




DiCaprio ja Crowe ovat CIA-agentteja, sillä erotuksella että ensimmäinen tekee likaisen työn kentällä ja jälkimmäinen puhuu toimistossa kännykkään. Mark esittää Jordanian tiedustelupalvelun johtajaa Hania, olemalla elokuvan ehdoton valopilkku. Ei sillä, että hahmonsa olisi erityisen kiva kaveri, vaan tämä on ehdottomasti Markin roolisuorituksien parhaasta päästä. Hani varastaa show'n täysin. Markin ja DiCaprion yhteiset kohtaukset olivat elokuvan parasta antia.


DiCaprion puolustukseksi sanottakoon, ettei hän ole tässä erityisen ärsyttävä. Ei läheskään niin paljoa kuin Titanicissa aikoinaan. Ja siinä piileekiin näyttelijän ongelma; hän tulee aina olemaan pretty boy. Crowe on mitäänsanomaton ja hahmonsa tylsä. Kyllä häntä mielummin katselee miehisemmissä rooleissa (Gladiaattori, Robin Hood).


Pakollinen "tavataan kaunis tyttö" -juonikuvio vain hidastaa tarinan vauhtia. Tällä tosin saadaan mukaan kiristyselementti (tyyliin "we have your girl, surrender or she dies"). Huokaus. Onneksi sentään DiCaprion vaimo leikattiin pois lopullisesta versiosta.


Elokuvassa esiteltiin kaikki pahan muslimiterroristin stereotypiat, mutta muutama piikki heitettin Yhdysvaltonjenkin suuntaan. Pisteet siitä, että Lähi-Idässä puhuttiin muutakin kuin englantia. Kuitenkaan edes mahtavat näyttelijät eivät pystyneet pelastamaan tätä elokuvaa, tarina oli niin köykäinen. Samasta aiheesta on tehty parempiakin leffoja, katsokaa vaikka mielummin Rendition.

Extroista löytynyt vaihtoehtoinen loppu, jossa Hani on mukana, oli mielestäni parempi kuin lopullisen version.

Tämä on siis se rooli, josta Mark alun perin kieltäytyi. Syynä oli yksinkertaisesti se, että vaimonsa odotti heidän toista lastaan. Lopulta lapsi ehti syntyä ennen kuvausten alkua. :)


Traileri täältä.

***
Valheiden verkko (Body of Lies, 2008)
Ohjaus: Ridley Scott
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Oscar Isaac.

3 kommenttia:

  1. Olen harvoin sun kanssa eri mieltä mutta nyt olen. Leonardo DiCaprio ei TODELLAKAAN ole enää mikään pretty boy vaan kenties Hollywoodin vakavimmin otettava miesnäyttelijä tällä hetkellä. Elokuvat Shutter Island, Blood Diamond, Gangs of New York, , The Aviator, The Departed..huippusuoritusten lista on todella pitkä ja lisää tulee, Inception lienee kesän odotetuimpia leffoja? Itse inhosin ennen DiCapriota ja jouduin pyörtämään pyhät sanani Aviaattorin jälkeen...

    VastaaPoista
  2. DiCaprio -asiassa yhdyn täysin Mikaelan kommenttiin. Siitä on tullut viime vuosina sellainen äijä ettei tosikaan ja on noussut omalla suosikkinäyttelijälistalla todella korkealle, varsinkin kun tämä äijä osaa todella näytellä. Minulle DiCaprion paras suoritus on edelleen Gilbert Grapessa, mutta sen jälkeen seuranneen pretty boy-vaiheen jälkeen ei ole tullut muuta kuin hyvää.

    Ja tuota Inceptionia odotan minäkin!

    Valheiden verkosta sen verran, että muistelen pitäneeni siitä, mutta se ei kuitenkaan suuresti ole jäänyt mieleen.

    VastaaPoista
  3. Inception vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, mutta enemmän Nolanin kuin DiCaprion takia. Myönnän, että Revolutionary Road nosti DiCaprion pisteitä. Mainitsemistanne leffoista en oo nähnyt yhtä ainutta. Kun tosiaan DiCaprio saa mut ennemmin jättämään leffan väliin kuin katsomaan sen.

    Tässäkin tapauksessa se on muuten se ääni mikä mättää. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D