maanantai 22. helmikuuta 2010

A Good Year - mainio vuosi (2006)

Russell Crowe esittää Max Skinneriä, joka on kamala pomo ja kaikin puolin täysi kusipää. Pääasia, että rahaa tulee ja firmalla menee hyvin, muulla ei sitten ole niin väliä. Ihmissuhteetkin ovat jääneet työn jalkoihin. Maxin elämä muuttuu, kun hän Henry-setänsä (Albert Finney) kuoltua perii viinitilan Ranskan maaseudulta. Max lähtee selvittämään kuolinpesän asioita ja jää jumiin Ranskaan. Pikkukylästä löytyy paljon muistoja, yllättäviä ystäviä ja tietysti kaunis nainen (Marion Cotillard).




Elokuva oli varsinkin alkupuolella tosi hauska ja muutenkin hyväntuulinen. On ehkä makuasia pitääkö tätä draamana vai komediana. Ranskaksi änkyttävä navigaattori ja Maxin mätkähtäminen tyhjään uima-altaaseen olivat ehkä leffan hauskimmat kohtaukset. Viinitilan naapurissa asuva ranskalainen perhe oli aivan mahtava.


Tietysti leffa oli myös täynnä kliseitä. Jos kauniilla naisella on särkynyt sydän ja hänestä sanotaan ettei hän "päästä ketään sydämeensä", voi jo arvata ettei se koske Russell Crowe'ta. Muutenkin elokuvan loppuratkaisu on ihan päivänselvä. Pakollinen seksikohtauskin elokuvaan oli tungettu ja ensimmäisen yhteisen yön jälkeen tietysti analysoitiin syvällisesti suhteen tulevaisuutta. Tästä oikeastaan puuttui enää se, että muut asiakkaat olisivat alkaneet taputtaa Russell Crowe'n ja Marion Cotillardin pussaillessa ravintolassa. Mistä tulikin mieleeni, että ei kukaan voi mennä tosta vaan tarjoilemaan ravintolaan vaikka kuinka olisi rahoittanut opiskelunsa tarjoilijana! Että vähän nyt realismia hei, sanoi sarkasmin ääni.


Russell Crowe oli ihan sympaattinen roolissaan, mutta hän ei varsinaisesti kuulu suosikkinäyttelijöihini. Olisin ehkä tykännyt leffasta enemmän, jos Max Skinneriä olisi esittänyt joku muu (Hugh Jackman tai Liam Neeson tulee mieleen). Marion Cotillard oli kaunis ja aivan hurmaava. Sivurooleista on pakko mainita Freddie Highmore, joka on ehkä yksi parhaita lapsinäyttelijöitä kautta aikojen, sekä Tom Hollander, joka oli aivan mahtava Maxin parhaana ystävänä. Albert Finney oli oikein vakuuttava vanha juoppo. Abbie Carnishia en ole aiemmin nähnyt muistaakseni missään, eikä suurta vaikutusta tehnyt tässäkään.


Elokuvassa oli ihan mahtavia biisivalintoja, mutta dvd:n päävalikon taustalla soinut jännärimusiikki vähän ihmetytti. A Good Year oli oikein hyväntuulinen leffa, joka varmasti tulee katsottua joskus uudestaan. Olihan siinä mielettömän hienot maisemat ja tarinan vahva opetus."What's it to be, money or your life?"
Traileri löytyy täältä.


Ohjaaja Ridley Scottin CV:stä löytyy tämän leffan lisäksi mm. Thelma & Louise, Gladiator, Hannibal, G.I. Jane ja American Gangster. Ridley Scottin ja Russell Crowen seuraava yhteisprojekti on vielä tämän vuoden aikana leffateattereihin tuleva Robin Hood.


***
A Good Year - mainio vuosi (2006)
Ohjaus: Ridley Scott
Pääosissa: Russell Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney, Freddie Highmore, Abbie Cornish, Didier Bourdon, Tom Hollander.

1 kommentti:

  1. Minulla on kyseinen elokuva näkemättä, mikä varmaan osittain johtuu Russel Crowea kohtaan tuntemastani antipatiasta ;-) En tiennytkään, että Cotillard on tässä! Mielenkiinto nousi hänen takiaan reilusti, sillä Cotillardista on tullut yksi suosikkejani tässä ihan hiljattain.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D