tiistai 19. toukokuuta 2015

Downton Abbey, 1. kausi (2010)

Teksti sisältää juonipaljastuksia!

Sarja alkaa Titanicin uppoamisesta. Laivan mukana menee myös Downton Abbeyn perillinen, jolloin jää epäselväksi kenelle tila lopulta jää. Lord Cranthamin (Hugh Bonneville) oletetaan vastustavan nykyistä perimysjärjestystä. Siten omaisuus siirtyisi hänen kuoltuaan vanhimmalle tyttärelle Marylle (Michelle Dockery), perheessä kun on vain tyttäriä. Isä kuitenkin tietää, ettei mitään ole tehtävissä. Perillisen roolissa kylään kutsutaankin kaukainen serkku Matthew (Dan Stevens), joka on tilanteeseen yhtä tyytymätön kuin muutkin.

Odotuksista huolimatta Matthew-serkku osoittautuukin hyväksi tyypiksi ja perheenjäsenet tykästyvät häneen yksi toisensa jälkeen. Sanavalmis isoäiti Violet (Maggie Smith) sen sijaan on napit vastakkain Matthew'n äidin Isobelin (Penelope Wilton) kanssa milloin mistäkin. Tästäkin huolimatta perheet ystävystyvät. Jopa siinä määrin, että parin vuoden aikana Mary ja Matthew rakastuvat. Suhteensa ehtiikin käydä monta vaihetta läpi jo ensimmäisen tuotantokauden aikana. Lord Cranthamille Matthew'sta tulee kuin oma poika.

Mary ja nuorempi siskonsa Edith (Laura Carmichael) ovat tukkanuottasilla jatkuvasti ja kilpailevat usein samoista miehistä. Siinä sivussa he onnistuvat loukkaamaan Matthew'ta ja myös Edithistä pitävää Sir Anthony Strallania (Robert Bathurst). Sekä pilamaan Maryn maineen. Nuorin sisko Sybil (Jessica Brown Findlay) sen sijaan keskittyy politiikkaan, vastoin isänsä tahtoa. Kauden loppupuolella Sybil loukkaantuu, jouduttuaan mellakan keskelle. Vaikka autonkuljettaja Branson (Allen Leech) yrittää suojella häntä parhaansa mukaan.

Palvelusväen puolella eripuraa aiheuttaa varsinkin herra Batesin (Brendan Coyle) tuleminen taloon. Isäntä haluaa Batesin kuitenkin jäävän, tämän vammasta ja hämärästä taustasta huolimatta. Batesin ura talossa on vaakalaudalla oikeastaan koko kauden ajan. Mies on ärsyttävyyteen asti marttyyri, mutta kuitenkin yksi sarjan suoraselkäisimmistä hahmoista. Tämän huomaa myös palvelustyttö Anna (Joanne Froggatt) ja nämä kaksi rakastuvat. Anna ja Bates edustavat samaa mitä Mary ja Matthew yläkerrassa - pari jonka katsoja toivoisi jo päätyvän yhteen.

Talon butler Carson paljastuu entiseksi näyttelijäksi. Keittäjä rouva Patmore on vaarassa menettää näkönsä ja räyhää yksinkertaiselle piialle Daisylle. Miespalvelijoista Williamin äiti kuolee ja Thomas on ärsyttävä. Lisäksi William pitää Daisystä, mutta Daisy ihailee Thomasia, näkemättä tämän todellista karvaa (sekä ilkeyttä että homoseksuaalisuutta). Palvelustyttö Gwen (Game of Thronesistakin tuttu Rose Leslie) haluaa sihteeriksi ja lähtee talosta. Rouvan palvelijatar O'Brien juonii lopulta rouvaakin vastaan, kohtalokkain seurauksin.

Mutkia Maryn tulevaisuudensuunnitelmiin saadaan, kun turkkilainen herra Pamuk (Theo James) kuolee Maryn sänkyyn. Mary, lady Crantham ja Anna salaavat asian yhdessä. Pahaksi onneksi Thomas ja Daisykin tietävät asiasta jotakin. Juorut lähtevät leviämään. Maryn ja Matthew'n suhde lämpenee, mutta Maryn käyttäytyy tyhmästi kerran jos toisenkin. Lopulta päästään suudelmaan ja kosintaan asti. Maryn tahraantunut maine estää häntä kuitenkin vastaamasta myöntävästi.

Kausi päättyykin katkeriin kyyneliin; Maryn ja Matthew'n riitaan, jonka päätteeksi Matthew ilmoittaa lähtevänsä kylästä, lady Cranthamin keskenmenoon, sekä ilmoitukseen että sota on syttynyt.

Juonipaljastukset loppuivat tähän!Tämän 1. kauden oon katsonut kerran aikaisemminkin. Olinkin jo unohtanut miten laadukas sarja on kyseessä. Ajankuva, hierarkiat ja ihmisten arki tuntuvat realistisilta. Eri yhteiskuntaluokat pääsevät esille (paitsi ihan alimmat, ainakin toistaiseksi). Kuitenkin jokaisesta luokasta löytyy ihmisiä tavallisine huolineen ja murheineen. Visuaalisesti hienoa katsottavaa. Mielenkiintoista draamaa ja historian oppitunteja. Sekä paljon koomisia hetkiä, joita tarjoilee erityisesti isoäitiä esittävä Maggie Smith.


Joka jaksossa tapahtuu paljon ja kauden aikana mennäänkin pari vuotta ajassa eteenpäin (huhtikuu 1912 - heinäkuu 1914). Alussa osaan talosta on tullut sähkövalot ja kauden lopulla jopa kaksi puhelinta.

Charlie Cox esittää yhden jakson verran juonittelevaa aatelista. Theo James nähdään yhdessä jaksossa turkkilaisena komistuksena.

Parasta sarjassa ovat aidonoloiset henkilöhahmot, jotka tekevät virheitä henkilökohtaisista vaikuttimistaan johtuen. Hyvin kirjoitettujen hahmojen taustalla ovat lisäksi todella taitavat näyttelijät. He puhaltavat hengen roolihahmoihinsa, tehden näistä totaalisen rakastettavia.

Kausi oli oikeastaan vielä parempi näin toisella katselukerralla. Nyt tiesin mitä on tulossa ja pystyin fiilistelemään paremmin mukana.

*****
Downton Abbey, 1. kausi (2010)
Creator: Julian Fellowes.
Pääosissa: Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Jim Carter, Maggie Smith, Penelope Wilton, Brendan Coyle, Joanne Froggatt, Phyllis Logan, Robert Bathurst, Rose Leslie, Samantha Bond, Charlie Cox, Theo James.

2 kommenttia:

  1. Katsoit tämän kaksi kertaa? Ohhoh! Minusta tämän sarjan suola on nimenomaan juonikuviot - enpä tiedä sitten mitä tästä saa irti jos tietää, mitä on tulossa. Paitsi tietystä Maggie Smithin herkullisen roolin isoäitinä. On se vaan hyvä! Itse olen Netflixistä katsonut neljä ensimmäist kautta ja odotan viidettä kuin kuuta nousevaa xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon siis joskus aiemmin katsonut 1. ja 2. kauden. Ja tiedän mitä käy esim Matthew'lle ja Sybilille, vaikka kolmoskaudesta eteenpäin on vielä katsomatta.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! :D