keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Step Up 3D (2010)

(Osa Tanssileffat-teemaviikkoa.)


Step Up -leffasarjan tapahtumat siirtyvät kolmannen elokuvan myötä Baltimoresta New Yorkiin. Moose (Adam G. Sevani) ja Camille (Alyson Stoner) ovat lähteneet opiskelemaan. Tanssiminen ei kuulu enää kummankaan suuriin unelmiin, kunnes Moose tutustuu Lukeen (Rick Malambri). Luke vetää Pirates-nimistä tanssiporukkaa, joka asuu klubin yläkerrassa ja kilpailee säännöllisesti tanssibattleissa. Samoihin aikoihin Moosen kanssa mukaan värvätään myös klubilta bongattu Natalie (Sharni Vinson). Ryhmä treenaa yhdessä World Jam -nimiseen battleen, joka on kaikkien aikojen suurin katutanssikisa. Heiltä on myös menossa katto pään päältä, sillä kämpän vuokrat ovat pahasti rästissä. World Jamin voittorahat tulisivat tarpeeseen.


Ohjaaja Jon M. Chu jatkaa puikoissa ja kammottavasta kakkososasta on otettu opiksi. Kaikenlainen yhteiskuntakritiikki ja nuorten kotiongelmat on jätetty pois, kun ei niitä kerran osata vakuuttavasti käsitellä. Step Up 3 on enemmän ihmissuhdeviihdettä. Vesi toimii dramaattisena elementtinä jälleen yhdessä tanssikohtauksessa, mutta tällä kertaa kunnolla valaistuna. Hyvä näin.


Adam G. Sevanin esittämä Moose nähtiin siis ensimmäisen kerran sarjan toisessa leffassa. Alyson Stonerin esittämä Camille sitä vastoin on se ykkösosassa nähty Tylerin kasvattisisko, jonka kanssa jammailtiin takapihalla. Molemmat näyttelijät ovat sympaattisia ja luontevia rooleissaan.
   Varsinaisen miespääosan paikan varastaa kuitenkin Rick Malambri ylisöpönä Lukena. Luke on suorastaan pyhimysmäinen hahmo. Hän on selkeästi porukan johtaja ja kerää kuin Jeesus konsanaan vähäosaisia opetuslapsia kattonsa alle. Eikös leffassa sanotakin, että "if you're one of us Luke will find you". Toivottua tasapainoa hahmolle toi se, ettei hän suinkaan ollut porukan paras tanssija. Se nyt vielä olisi puuttunut. Malambria paikkaa stuntti monet kerrat.
   Näyttelijöistä pidin eniten Natalieta esittävästä Sharni Vinsonista. Hän oli kaunis, luonteva, hyvä tanssija ja ihanan tavallisen oloinen. Pidin vilpittömästi Nataliesta ja hän sai sympatiani. Nataliella oli myös ihania vaatteita läpi elokuvan. Sen violetin Adidaksen takin voisin ottaa heti käyttööni.
   Luke ja Natalie ovat kaikista Step Up -pareista ihanin. Tarinansa noudattaa hyvin perinteistä romcom-kaavaa ja he ovat supersöpöjä yhdessä. Lisäksi Natalien tausta tuli leffan edetessä yllätyksenä, mikä oli virkistävää.

Idea tanssin underground-kulttuurista ja tanssibattleista on mielenkiintoinen. Tanssikohtaukset ovat hienoja. Eniten pidin katolla tapahtuvasta parkour-treenaamisesta, sekä Luken ja Natalien capoeira-tyylisistä potkuista. Ehdottomasti suosikkini kaikista leffan kohtauksista oli se, jossa kesken World Jamin Natalie nousee vihdoin lavalle. Sekä tietysti tanssiesitys sen jälkeen.
   Piratesin kämppä oli täydellinen urbaaniin boheemielämään. Viihdyin heidän maailmassaan, jolle Luken tekemä video toi mukavan taustan.


Leffa ei todellakaan ole pelkkiä onnistumisia. Pirates elää kuin jonkun aluksen miehistö, omassa maailmassaan ullakkokämpässä. Ryhmällä on tietysti vastustaja - Samurait. Kyseessä on onneksi pelkästään tanssiporukka, eli kaikki jengiviittaukset on ymmärretty jättää pois. Vaikka onhan silti vähän noloa hehkuttaa the House of Pirates'ia.
   Moose ja Camille kertovat kasvaneensa yhdessä, mutta muistavat kuitenkin laulun joka soi heidän tavatessaan. Musikaalimainen kadulla tanssiminen oli hirveää katsottavaa.
   Leffassa oli ihan liikaa koskettavia puheita. Kaamein näistä oli se, jossa Luke yritti valaa taistelutahtoa ryhmäänsä dinerin edessä, vaikka oli itse hetkeä aiemmin heittänyt pyyhkeen kehään. Lopun battle oli liian pitkä ja kaikki Piratesin sivuosanäyttelijät ärsyttäviä ja/tai huonoja. Porukalta oli tosiaan vuokrat maksamatta, mutta silti hautoivat kämpässään arvokkaita kenkiä ja Luken hienoa autoa. Koreografiat osattiin taas ihan tuosta vaan harjoittelematta (Natalie ja Luke; sekä Natalien juhlissa että loppubattlessa). Ja loppukohtaus rautatieasemalla suorastaan tihkui siirappia.


Aioin antaa leffalle vain kaksi tähteä, mutta puhtaasti tunteellisista syistä annan kolmannenkin. Sillä viihdyin leffan parissa erittäin hyvin, sen huonoudesta huolimatta. Pidin sen utopiasta ja henkilöhahmoista.




***
Step Up 3D (2010)
Ohjaus: Jon M. Chu.
Pääosissa: Adam G. Sevani, Rick Malambri, Sharni Vinson, Alyson Stoner, Joe Slaughter.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D