lauantai 12. toukokuuta 2012

Isku New Yorkiin (2010)

Ei ole todellista. Kun sain tästä leffasta askarreltua postauksen valmiiksi, näppäränä tyttönä poistin sen. Okei, tein sitä eilen illalla aika myöhään, eli aivotoiminta ei ehkä ollut vireimmillään. Pari klikkausta, kun poistin jotain muita luonnostekeleitä. Ja tänään ihmettelin että mihin se Isku New Yorkiin -arvostelu on oikein joutunut... Hohhoijaa. No mutta, otetaanpa uusiksi.

Dvd-kansi.

Turkkilainen tuttuni intoili tästä turkkilais-amerikkalaisesta elokuvasta jo aikaa sitten. Siitä syystä leffa luonnollisesti kiinnosti, kun se vihdoin rantautui dvd-julkaisuun tänne asti.

Elokuvan alkuperäisnimi Five Minarets in New York ei kerro leffan sisällöstä mitään. Silti suomennos Isku New Yorkiin on vielä huonompi. Koska elokuvassa ei tapahdu mitään iskua yhtään minnekään. Kansi on muutenkin todella harhaanjohtava. Danny Glover ei suinkaan ole isoimmassa roolissa, vaikka päänsä kannessa suurimpana keikkuukin. Noita kaapuasuisia pyssymiehiä näytetään ehkä kaksi sekuntia ja syyskuun 11. päivään ei viitata leffassa kertaakaan. Lisäksi takakannen mukaan kyseessä on "polttavan kuuma toimintatrilleri". Leffa on ehkä trilleri tai jopa draama, mutta toimintaa siinä on hyvin vähän.

Elokuvan tarina kulkee suunnilleen seuraavasti: Turkkilaistaustainen Haci (Haluk Bilginer) on asunut vuosia Yhdysvalloissa ja hänellä on amerikkalainen vaimo. Yhtäkkiä miestä epäillään jostain rikoksesta. Asiaa saapuu selvittämään kaksi turkkilaista poliisia (näyttelijät Mahsun Kirmizigül ja Mustafa Sandal) yhdessä FBI:n kanssa (etunenässä Robert Patrick). Pallo pyörii sen ympärillä onko Haci syyllinen vai syytön. Kuka uskoo häntä ja kuka ei. Danny Glover esittää Hacin vanhaa ystävää.

Leffa oli mielenkiintoinen ja monet hahmoista saivat sympatiani. Turkin kieli on kaunista ja mukavaa vaihtelua  ainaisen englannin keskellä. Rakenteeltaan elokuva oli hieman hajanainen, aivan kuin eivät osaisi päättää genreä. Ohjaaja Mahsun Kirmizigül (alakuvassa oikealla) esittää myös yhtä päärooleista. Hän on kuulemma myös laulaja ja iso nimi kotimaassaan.


***
Isku New Yorkiin (Five Minarets in New York, 2010)
Ohjaus: Mahsun Kirmizigül.
Pääosissa: Haluk Bilginer, Mahsun Kirmizigül, Mustafa Sandal, Danny Glover, Gina Gershon, Robert Patrick.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D