lauantai 10. maaliskuuta 2012

Tessin tarina (1998)

Olen löytänyt Bella Swaniakin ärsyttävämmän sankarittaren. Saanen esitellä, Tess Durbeyfield!

Tess (Justine Waddell) on köyhän perheen tyttö. Saatuaan kuulla olevansa rikasta sukua, hän lähtee sukulaisiin pyytämään taloudellista apua. Tess tapaa kaukaisen serkkunsa Alecin (Jason Flemyng), joka jollain kummalla tavalla iskee silmänsä tyttöön. Miehestä ei ota selvää onko hän lintu vai kala, pitääkö hän Tessistä erityisesti vaiko naisista yleensä. Tess päätyy taloon kasvattamaan kanoja.
   Alec liehakoi tyttöä minkä ehtii, muttei vaikuta erityisen luotettavalta sulhaskandidaatilta, vaikka rikas ja komea onkin. Tess ei varsinaisesti laita hanttiin, kun on päätymässä Alecin kanssa petipuuhiin, mutta yrittää laittaa hanttiin viime metreillä kuitenkin. (Ihme muija.) Vähän sen jälkeen Tess lähtee talosta, takaisin äidin ja isän hoiviin. Tess huomaa olevansa raskaana, mutta vauva menehtyy.
   Tess lähtee taas töihin muualle ja tapaa Angelin (Oliver Milburn). Tess tykkää Angelista ja Angel tykkää Tessistä, mutta kun Angel lopulta kosii, antaa nainen tälle rukkaset. (Siis oikeasti, mikä tätä akkaa vaivaa?) Lopulta he päätyvät kuitenkin yhteen ja ihan naimisiin saakka. Häiden jälkeen Angel tunnustaa tuoreelle vaimolle olleensa naisen kanssa sillai ennenkin ja nyt on hirveä morkkis. Tess antaa anteeksi ja kertoo aiemmasta suhteestaan Aleciin.
   Tuore aviomies Angel - joka on hänkin hieman dorka - vetää hirveät pultit vaimonsa aiemmasta siveettömästä käytöksestä. Angelin mielestä he eivät voi elää kuin aviopari "niin kauan kuin se mies elää". (Ehkä maailman huonoin tekosyy päästä eukosta eroon.) Lain mukaan Angel ei kuitenkaan voi ottaa avioeroa, joten pariskunta yksinkertaisesti lähtee eri teille. Tess palaa jälleen kotiin.
   Tess päätyy peltotöihin, kaivamaan ojia ja sellaista. Alec osuu paikalle. Hän on muuttunut mies, tullut uskoonkin matkan varrella. Tess elää kurassa ja kurjuudessa, hän on synnyttänyt Alecille lapsen tältä salaa, hän on naimisissa toisen miehen kanssa ja silti(!) Alec on rakastunut Tessiin edelleen ja haluaa elää tämän kanssa. (Mikä näitä tyyppejä oikein vaivaa?)
   Tess torjuu Alecin monta kertaa, mutta suostuu lopulta. Tess muuttaa Alecin luo ja elää tämän vaimona, kuin hieno lady ikään. Lopulta Angel raahautuu paikalle.
   Monen vuoden poissaolosta huolimatta Angel on kovin rakastunut vaimoonsa edelleen ja pyytää Tessiä mukaansa. (Siis what?) Vielä oudommaksi asian tekee se, että Tess kieltäytyy ja käskee Angelin suksia kuuseen. Kuitenkin Angelin lähdettyä Tess suuttuu Alecille ja väittää tämän pilanneen kaiken. (Lievästi sanottuna raivostuttava muija.) Hillittömän riidan päätteeksi Tess tarttuu veitseen ja tappaa Alecin.
   Tess ryntää taas Angelin luo. Nyt Angel on valmis antamaan Tessille kaiken anteeksi, jopa tapon. (Kun aiemmin hän siis veti pultit avioliittoa edeltäneestä suhteesta.) Tess ja Angel lähtevät yhdessä pakomatkalle, mutta lopulta Tess pidätetään ja hirtetään.


Tessin ärsyttävyyttä lisää tietysti Justine Waddellin roolisuoritus. Päähenkilö ei herättänyt minkäänlaista sympatiaa, lähinnä häntä olisi tehnyt mieli tirvaista turpiin. Taas vietiin miehiä kuin pässejä narussa, ensin lirkutellaan ja sitten torjutaan. Tess ei myöskään kantanut minkäänlaista vastuuta omista teoistaan. Jos mies petti, se oli äidin vika. Jos mies lähti, se oli toisen miehen vika. Ja niin edelleen.
   Vaan eivät kovin johdonmukaisia olleet nuo miehetkään. Angel oli heistä se ärsyttävämpi. Enkä ymmärrä mitä heistä kumpikaan näki siinä naisessa. Luulisi ainakin, että rikkaalla Alecilla olisi ollut joku muukin kosiskeltava kuin kurassa kahlaava köyhä tyttö, joka on kaiken lisäksi naimisissa.
   Lisäksi tämä Thomas Hardyn kirjaan perustuva minisarja kestää kolme tuntia. Että en todellakaan suosittele.

Jos nyt jotain positiivista... Jason Flemyng oli ihan hyvä roolissaan. Ja kuvaus oli mukavan realistista. Että köyhät olivat siis ihan oikeasti köyhän oloisia, eikä niin että on varaa pitää palvelusväkeä yms.

Samasta tarinasta on kymmenen vuotta myöhemmin tehty minisarja, jonka pääroolissa on Gemma Arterton. Sen on pakko olla parempi!


*
Tessin tarina (Tess of the D'Urbervilles, 1998)
Ohjaus: Ian Sharp.
Pääosissa: Justine Waddell, Jason Flemyng, Oliver Milburn.

5 kommenttia:

  1. No täh! Onko tällainenkin ilmestynyt jossain vaiheessa. Jos sankaritar on ärsyttävä niin sitten kannattaisi ehkä katsastaa Tessin tarina vuodelta 1979 tai jotain, pääosassa Nastassja Kinski. Melkoista siviilirohkeutta osoittaa tehdä Tessin tarina uusiksi Roman Polanskin jäljiltä... vai liekö tässä ihan eri stoori?!

    VastaaPoista
  2. Ahahahha, mikä hulvaton juonenkulku :DD Sen lisäksi että juttu alko hyvin, Bellaa raivostuttavampaa saa hakea...mutta näemmä semmoinenkin löytyy. Yöh. :D

    VastaaPoista
  3. Traileririnki: Tunnustan junttiuteni, etten ollut tämmöisestä Tessistä kuullutkaan ennen tämän minisarjan katsomista. Otin selvää ja kyllä Polanskilla on sama tarina. Täytyykin pitää mielessä, jos leffa sattuu tulemaan jossain vastaan, niin katsastan. Ei ainakaan voi olla tätä huonompi. ;)

    Pia: Joo, tämä oli kyllä surkea.

    VastaaPoista
  4. Traileritiedotus;)
    Http://bit.ly/HrxfPN osoitteesta löytyy Michael Winterbottomin uusimman Tess sovituksen traileri. Tässä vois olla jo jotain järkeä?!!

    VastaaPoista
  5. Oon nyt vähän myöhässä kommentteineni, mutta mä oon nähnyt tuon Polanskin Tessin. En aatellut katsoa sitä ikinä uudestaan, mutta en kyllä innostu kuvauksen perusteella tästäkään versiosta :D Melkein yhtä pitkästyttävä tarina kuin Humisevassa harjussa. Ja piti sanomani jo heti kuvasta, että näyttää ihan eräältä ärsyttävältä sankarittarelta, mutta olitkin jo huomannut :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D