maanantai 20. kesäkuuta 2011

Saw (2004)

Teksti ei sisällä juonipaljastuksia, mutta kommentit kyllä!



Taas yksi aukko sivistyksessä paikattu. Saw-elokuvista on väkisinkin kuullut paljon, joten oli ennakko-odotuksia. Elokuva ei ollut kuitenkaan erityisen pelottava (katsoin tämän tosin ihan päivänvalossa), eikä ihan niin raakakaan mitä odotin. Ainoastaan kerran ja lyhyesti näytetyt suolenpätkät vähän puistatti ja likaisen vessan tonkiminen nyt on mitä on.

Aihepiiri oli kiinnostava, kun tässä on näitä sarjamurhaajajuttuja tullut katsottua viime aikoina. Kaksi miestä siis herää vangittuina erittäin epäsiistissä huoneessa. Samalla kun he yrittävät taistella hengestään, selvitellään miten he ovat sinne päätyneet ja kuka on tämä murhaaja, jolla on harvinaisen hyvä mielikuvitus uhriensa lahtaamiseen.

En halua spoilata, koska omaa leffaelämystäni paransi huomattavasti se, etten tiennyt loppuratkaisua. Pakko verrata Saw:ta hieman Kuudes aisti -elokuvaan, koska elokuvaa katsoessa fiilikset oli täysin samanlaiset. Sitä katsoo ensin ihan kelpoelokuvaa, kunnes loppuratkaisu kiskaisee maton alta siihen malliin, että hihkuin yksinäni "vähän siistiä!". Suosittelen muillekin, tosin elokuva on ihan aiheellisesti K18. Mielenkiinto heräsi tutustua myös jatko-osiin, vaikka onkin älytöntä että niitä on tehty peräti kuusi.

Mutta miksi Cary Elwes näytti koko ajan siltä, kuin päälleen olisi kaadettu kilo talkkia?


*****
Saw (2004)
Ohjaus: James Wan
Pääosissa: Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover, Ken Leung, Michael Emerson, Monica Potter.

8 kommenttia:

  1. Kun lattialla makaavaa ruumista näytettiin leffan alussa, siinä oli mielestäni muutama asia pielessä.

    Ensinnäkin, jos kaveri olisi ampunut itsensä, ase olisi miehen kaatuessa todennäköisesti pudonnut kädestä. Eli aseen olisi kuulunut olla pikemminkin käden vieressä kuin kädessä.

    Lisäksi ase oli mielestäni väärässä kädessä, koska aika harva tarttuu aseeseen vasemmalla kädellä. Ja näytti myös siltä, että miestä oli ammuttu pään oikealle puolelle.

    Eli ruumis näytti siltä, että se oli aseteltu paikalleen. Mietin siis onko se tarkoituksella vai moka elokuvantekijöiltä. Mutta sehän selittyi sitten lopussa. :)

    VastaaPoista
  2. Mä olen katsonut kaikki Saw-elokuvat uskollisesti heti kun ne on saapuneet teatteriin, musta nää on vaan hauskoja, jos nyt näistä leffoista näin saa sanoa ;O)

    VastaaPoista
  3. Musta tuntui ett Gary Elwes (talkin lisäksi!) alkoi verenhukan myötä puhumaan brittiläisellä aksentilla.

    Oon itse katsonut 3 ekaa osaa näistä ja loput on odottaneet, vaikka ne 3 oli ihan kelpoja, ei tosin niin hyviä kuin eka. Mut oon aika nihkee aina jatko-osien suhteen, ehkä siksi en ole päässyt pidemmälle.

    VastaaPoista
  4. Minusta ensimmäinen Saw oli mainio hyvin synkkä trilleri, joskin itseänikin vaivasivat jotkut liiallisen nokkeluuden tavoittelemisessa syntyneet epäloogisuudet.

    Koska jatko-osissa selitetään rautalangasta niitäkin asioita jotka sinuakin mietityttävät, niin en spoilaa niitä, mutta totean etteivät ne kyllä kunnolla asioita korjaa vaan saattavat saada enemmän kiukkuiseksi. Mutta ainakin he yrittävät ja yrittäminen on puoli voittoa. Jookos?

    Jatko-osat ovat tyypillisiä lypsylehmiä. Eivät tosin kuitenkaan noin moniosaiseksi sarjaksi niitä kaikkein huonoimpia. Tosin sen verran varoitan niiden suhteen, että niissä sanoisimmeko henkinen jännitys korvataan mahdollisimaan graafisella väkivallalla. Joten melkein kuitenkin suosittelen pysymään ykkösosassa ja tyytymään epäloogisuuksiin.

    VastaaPoista
  5. Ursula: Kun tiedän tykästymisesi tämäntyylisiin elokuviin, niin ymmärrän että nää on susta hauskoja. :)

    Mörri: Joo, ei tuo Cary Elwes ole mikään maailman paras näyttelijä. Ainakaan mun mielestä.

    noir: Kiitos, ettet spoilaa! Kommenttisi kyllä lisäsi kiinnostustani jatko-osiin. Että ne varmaan tulee jossain vaiheessa katsottua.

    VastaaPoista
  6. Minäkin kuulun Ursulan tavoin Saw-leffojen diggaajiin ja minusta huonoinkin jatko-osa on vähintäänkin keskinkertainen ja useimmat selvästi parempiakin. Saw-leffat kuuluivat joka syksyn odotetuimpiin tapauksiin ja voi sitä pettymystä, kun Finnkino meinasi pistää sarjan "jäähylle" ja jättää yhden osan näyttämttä (IV tai V?), mutta fanien painostuksesta sekin sitten tuli teattereihin asti, joskin ilman tekstitystä.

    Muistan, kun itse näin tämän leffassa ja kun se loppui, niin ajattelin vaan, että "Ei tää voi päättyy näin! Ei tää vain voi" ja kaiken kruunasi sitten loistava Saw Theme.

    Niin ja sellainen neuvo, että jos meinaat katsoa jatko-osat, niin kannattaa katsoa ne verrattain tiheällä tahdilla, ettei asiat pääse liiaksi unohtumaan mielistä. ;)

    VastaaPoista
  7. Sivustakatsoja: Joo, kävinkin itse asiassa lukemassa sun arvostelun tästä sen jälkeen kun olin leffan katsonut. Ja kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
  8. Uh, me ollaan taas niin eri linjalla.. :D Omakin Saw-neitsyys meni vasta viime syksynä, mutta mä en vaan jotenkin innostunut siitä. Idea sinänsä on törkeän hyvä ja visuaalisuuskin toimi, mutta mulle tollaset gorehommat ei vaan toimi (eivät pelota mutta toisaalta eivät edes viihdytä juurikaan) enkä saanut leffasta sitten oikein mitään irti.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D