lauantai 11. kesäkuuta 2011

Criminal Minds, 1. kausi (2005-2006)

Ensimmäisellä kaudella FBI:n Behavioral Analysis Unitin (BAU) eli profilointiyksikön tiimin muodostavat porukan pomo Aaron 'Hotch' Hotchner (Thomas Gibson), henkinen johtaja ja alallaan kuuluisa Jason Gideon (Mandy Patinkin), Derek Morgan (Shemar Moore), muutaman tohtorintutkinnon suorittanut Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), Elle Greenaway (Lola Glaudini), tiedottamiseen erikoistunut Jennifer 'JJ' Jareau (A.J. Cook) sekä atk-asiantuntija Penelope Garcia (Kirsten Vangsness).

Alla olevat jaksokuvaukset sisältävät jonkin verran juonipaljastuksia!



Jaksot:
1. Extreme Agressor.
Gideon: "Try again, fail again, fail better."
Reid: "Samuel Becket."
Morgan: "Try not, do or do not."
Reid: "Yoda."
   Hotch, Morgan ja Reid menevät hakemaan Gideonia takaisin töihin. Gideon on ollut sairaslomalla Bostonissa sattuneen tapauksen jälkeen, jossa lopulta kiinni jäänyt pommittaja tappoi kuusi agenttia ja yhden panttivangin. 
   Nuoria naisia löytyy kuolleena ja murhaaja on jo siepannut seuraavan uhrinsa. Tutkimusten edetessä mukaan porukkaan tulee Elle Greenaway, joka kertoo haluavansa BAU:ssa vapaana olevan työpaikan. Jakson alussa Gideon luennoi sarjamurhaajasta, jota kutsuttiin nimellä The Foothpath Killer. Lopussa näytetään miten Gideon sattumalta löysi kyseisen kaverin ja jakso loppuu mielettömään hienosti tehtyyn cliffhangeriin. Näin ensimmäinen ja toinen jakso nivoutuvat välittömästi yhteen. The Foothpath Killeriä esittää hienosti Lukas Haas, joka kuulemma haki alunperin Reidin rooliin. JJ ei ole vielä mukana ja Garciakin vilahtaa vain yhden kohtauksen verran. Jaksossa vierailevat DJ Qualls ja Andrew Jackson.
   Kommenttiraidalla kuullaan sarjan tuottajia Dep Speraa ja Mark Gordonia, sekä sarjan luojaa ja käsikirjoittajaa Jeff Davisia. Davis kertoo Aaron Hotchnerin hahmon perustuvan hänen veljeensä, jolla on pieniä lapsia ja joka työkseen toimii terapeuttina seksuaalirikollisille.
   Ohjaus: Richard Shepard
   Käsikirjoitus: Jeff Davis



2. Compulsion.
Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto. Tieto on rajallista. Mielikuvitus pitää sisällään koko maailman. - Albert Einstein.
   Toisen jakson myötä homma alkaa hahmottua: JJ nähdään ensimmäisen kerran, kuten myös BAU:n toimisto ja Elle on pestattu mukaan tiimiin.
   Koulun kampuksella on sarjatuhopolttaja ja BAU kutsutaan mukaan siinä vaiheessa, kun tulipalossa kuolee yksi koulun opiskelijoista. FBI:n läsnäolosta huolimatta tapahtuu toinen kuolonuhrin vaativa tulipalo, jota Gideon ei yrityksestään huolimatta pysty estämään. Oli kieltämättä dramaattista (vielä näin sadannella katsomiskerrallakin), kun Morgan kiskoi Gideonin pois palavasta talosta. Tosin kohtauksen leikkaus vähän tökki; Morgan ilmestyi taloon ihan liian nopeasti.
   Jaksossa näytetään miten Gideonille kävi joutuessaan vastakkain The Foothpath Killerin kanssa. Gideon laittaa muut arvailemaan syytä kyseisen sarjamurhaajan änkytykseen ja Elle uskoo keksineensä vastauksen.
   Ohjaus: Charles Haid
   Käsikirjoitus: Jeff Davis



3. Won't Get Fooled Again.
Palm Beachissa on pommittaja, jolla on ollut jo kolme uhria. Morgan kasaa pommin uudestaan ja tunnistaa (ensimmäisessä jaksossa mainitun) Bostonin pommittajan Adrian Balen kädenjäljen. Niinpä tiimi joutuu jälleen jututtamaan vankilassa olevaa Balea. Pommiin kytketty viaton sivullinen oli pulssia nostattava juonenkäänne. Kun on kyse pommeista, jakso tietysti huipentuu kysymykseen katkaistako sininen vai punainen johto. Adrian Balea esittää Tim Kelleher. Jakson käsikirjoituksen pohjana on ollut väärentäjä ja murhaaja Mark Hoffman.
   Ohjaus: Kevin Bray
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Aaron Zelman


4. Plain Sight.
Hienostoalueella San Diegossa murhaaja murtautuu taloihin keskellä kirkasta päivää. Tekijää aletaan kutsua Tommy-tappajaksi ja eräs yksittäinen tapaus miltei sotketaan hänen tekosiinsa. Tiimi ehtii lopulta estää viimeisimmän taponyrityksen. Jakson alussa vietetään Reidin synttäreitä ja lopussa Reid pyytää JJ:tä kanssaan jalkapallo-otteluun.
   Ohjaus: Matt Earl Beesley
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Edward Allen Bernero


5. Broken Mirror.
Reid: "I don't know everything. I mean, despite the fact that you think I do."
Morgan: "I never said that. When have I ever said that?"
Reid: "Every single day since I met you."
Elle: "This morning at breakfast."
Hotch: "Yesterday when he beat you at cards."
   Menestyneen asianajajan tytär Trish kidnapataan ja tiimi pystyttää päämajansa miehen taloon. Kidnappaaja vaatii lunnaita, eikä suostu puhumaan kenenkään muun kuin Trishin kaksoissiskon Cherylin kanssa. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei kidnappaaja halua rahaa vaan Cherylin. Tekijä tuntuu myös tietävän BAU:n tiimistä yhtä sun toista - seikka joka tosin ohitetaan miltei olankohautuksella. Garciaa ja JJ:tä ei jaksossa juuri näy. Vierailevina tähtinä mm. Robin Thomas, Elisabeth Harnois ja Matt Letscher.
   Dvd:n ekstroista löytyy jaksosta poistettu kohtaus, jossa Hotchin vaimon synnytys on alkamassa. Kohtaus on sen verran lyhyt, että sen olisi mielestäni voinut jättää lopulliseen jaksoon.
   Ohjaus: Guy Norman Bee
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Judy McCreary



6. L.D.S.K.
Hotch: "Well, I hope I didn't hurt you too badly."
Reid: "Hotch, I was a twelve year old child prodigy in a Las Vegas public high school; you kick like a nine year old girl."
   Jakson nimi tulee sanoista Long Distance Serial Killer. Tekijä ampuilee ihmisiä puistossa vain haavoittaen näitä ja katoaa paikalta. Jakson alussa Hotch opettaa Reidiä ampumaradalla, sillä Reidin pitäisi suorittaa ampuma-asekoe, jotta voi kantaa asetta virkatehtävissä. Ensin epäillään erästä poliisia, mutta tiimi löytääkin tekijän sairaalasta. Jakson loppupuolella nähdään lievästi sanottuna jännittäviä hetkiä, kun Hotch ja Reid joutuvat tekijän panttivangeiksi. Ehdottomasti kauden paras jakso tähän mennessä!
   Jaksossa myös pohditaan Gideonin esittämää väitettä "you don't need a gun to kill a man" - ihmisen surmaamiseen ei tarvita asetta.
   Ohjaus: Ernest R. Dickerson
   Käsikirjoitus: Andrew Wilder, Jeff Davis


7. The Fox.
Tri Howard: "Karl is a good man."
Morgan: "That's what everybody says until they find a body in the basement."
   Jakson alussa näytetään vauva-Hotchner kun Aaronin vaimo Hayley (Meredith Monroe) käy toimistolla näyttämässä vauvaa kaikille. Jakso liikkuu kammottavasti perheen parissa muutenkin; kaksi perhettä löytyy samalla tavalla surmattuna kodistaan. Tekijä on ottanut perheen isiltä vihkisormukset. Jakso ei ehkä noin muuten ole erikoinen, mutta loppu on aika koskettava.
   Ohjaus: Guy Norman Bee
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Simon Mirren


8. Natural Born Killer.
Omakotitalosta löytyy suoranaisen teurastuksen jäljiltä kaksi ruumista ja myöhemmin kolmas roskiksesta. Murhat paljastuvat palkkamurhaajan tekosiksi. Lisäksi peiteoperaatiossa ollut poliisi katoaa. Vaikka sanat "standard double homicide" kiinnittivät huomioni, ne kieltämättä sopivat kaiken nähneen agentin (Hotchin) suuhun. 
   Hotchista ja Morganista tulee mieleen Miami Vice ja he ovat hieman koomisia kovistellessaan gangstereita. Jaksossa nähdään jännittäviä hetkiä, kun tekijä pääsee Hotchin kimppuun ja melkein kuristaa tämän. Onneksi tiimi kuitenkin toimii nopeasti. Lopussa Hotch kuulustelee tekijää ja samalla paljastetaan asioita Hotchin lapsuudesta. Jakson nimi selittyy tuon keskustelun aikana. Kieltämättä mielenkiintoinen lopetus jaksolle. Vierailevana tähtenä Patrick Kilpatrick, joka sopii rooliinsa kuin nenä päähän.
   Ohjaus: Peter Ellis
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Debra J. Fisher, Erica Messer


9. Derailed.
Juna pysähtyy raiteilleen ja eräs matkustajista ottaa muut panttivangeikseen. Yksi panttivangeista sattuu olemaan Elle, joten muu tiimi on nopeasti paikalla. Edes Morgan ja Garcia eivät vitsaile puhelimessa, kun on omasta väestä kyse.
   Kommenttiraidalla puhuvat tuotannonjohtaja Ed Bernero, kuvauspäällikkö Glenn Kershaw, ohjaaja Felix Alcala, apulaisohjaaja Ian Foster Woolf ja erikoistehosteiden supervisor Henrik Fett. Aika monta ääntä siis ängetty samalle kommenttiraidalle, mutta oli mielenkiintoista kuulla jakson tekemisestä, miten vaikeaa oli kuvata kaikki kuudessa päivässä oikeassa junassa jne. Kuulemma alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan Ellen ei pitänyt olla junassa, mutta Lola Glaudini halusi tehdä töitä näyttelijä Chris Bauerin kanssa ja siitä se ajatus sitten lähti. Idea mikrosirun poiston toteuttamiseen tuli siitä, että Matthew Gray Gubler on harrastelijataikuri.
   Ohjaus: Felix Alcala
   Käsikirjoitus: Jeff Davis


10. The Popular Kids.
Pikkupaikkakunnan metsistä löytyy pari ruumista ja merkkejä satanismista. Nuori tyttö on kadonnut ja paikallisia pestataan etsintäjoukkoihin.
   Jakso on kauden huonoimmasta päästä. Aihe ei ole kovin erikoinen ja satanismin kuvaus lähinnä naurettavaa. Hotch tosiaan sanoo repliikin "heavy metal music is often assosiated with satanism" ja minä repesin nauramaan. Paikallisen sheriffin poika saa olla mukana joka paikassa ja tekijänkin arvaa liian helposti. Eikä kenellekään tule mieleen, että metsistä löytyvät pentagrammit saattaisivat olla vain teinien kepposia. Lisäksi Reid näkee painajaisia, mikä oli sinänsä ihan mielenkiintoinen lisä jaksoon, mutta typerästi kirjoitettu. Heti puhuttuaan Gideonin kanssa hän saa taas nukuttua. What!? Eikä Morgania esittävä Shemar Moore vaan ole kovin vakuuttava draamanäyttelijä, avautuessaan Reidille ongelmistaan. Huokaus.
   Ohjaus: Andy Wolk
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Edward Allen Bernero


11. Blood Hungry.
Mary Mays: "Mr Hotchner, do you have children?"
Hotch: "Yes, I do."
Mary Mays: "Is there anything you wouldn't do for them?"
Hotch: "I wouldn't clean the blood of the victims of the floor."
   Heti perään toinen pikkupaikkakuntajakso. Gideon on tehnyt listan asioista, jotka haluaa tehdä ennen kuolemaansa. Laskuvarjohyppy tulee tehtyä, mutta sen seurauksena hän saapuu töihin jalka paketissa. Niinpä Gideon jää toimistolle Garcian seuraksi, muiden lähtiessä kentälle. Tapahtuu hyvin raakoja murhia ja Gideon keksii suunnilleen päästään, että kyse on kannibalismista. Garcialla menee hermot, koska Gideon sotkee hänen työhuoneensa. Lopussa Hotch ehdottaa Gideonille, että tämä lähettäisi Garcialle jonkun lahjan.
   Derailed-jakson kommenttiraidalla tekijät kertoivat, että kaikki mitä jaksossa näytetään pitää olla mahdollisimman aitoa. Siinä kun näytettiin hahmojen kirjoittamia artikkeleita. Aiemmin ei ollut väliä mitä tekstissä lukee, mutta nykyisin kun on dvd:t ja kuvaa voi pysäytellä miten tahtoo, pitää tekstissäkin olla jotain järkeä. Huomasin nimittäin tätä jaksoa katsoessani yhden virheen. Alussa Wally-niminen poika laulaa ja nainen säestää pianolla. Pojalla on kuitenkin edessään nuotti soolopianolle. Virhe! Ihme ettei tuollaista sitten ole korjattu.
   Dvd:n extroista löytyy jaksosta poistettu lyhyt kohtaus. Jaksossa tekevät hienot sivuroolit mm. Doug Jones, Lindsay Crouse ja Kris Lemche.
   Ohjaus: Charles Haid
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Edward Napier


12. What Fresh Hell?
Kidnapattu pikkutyttö. Tiimi kutsutaan paikalle myöhään, sillä tytön luultiin olevan isänsä kanssa. Jakso ei ole erityisen ihmeellinen, mitä nyt Hotch ja Morgan nuhtelevat yhdessä vaiheessa tytön isää. Hotch on lähettänyt Garcialle kukkia Gideonin puolesta. Ei selvinnyt mistä jakson nimi tulee. Vierailevina tähtinä mm. Tracey Needham ja Dwier Brown.
   Ohjaus: Adam Davidson
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Judy McCreary


13. Poison.
Ennen kuin käyt koston tielle, kaiva kaksi hautaa. - Kungfutse.
   Jakso jossa monia ihmisiä on myrkytetty. He ovat saaneet myrkkyä pankissa ja käy ilmi että tekijän motiivina on kosto. Lopussa on hieno juonenkäänne, sillä juuri kun luulee tapauksen ratkenneen kaikki meneekin uusiksi. Matthew Gray Gubler kuulostaa koko jakson nuhaiselta. Taas tällainen perusjakso, vaikkakin tiimin tekemä päättelytyö on mielenkiintoista.
   Ohjaus: Thomas J. Wright
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Aaron Zelman


14. Riding the Lightning.
Se mitä teemme itsellemme, kuolee mukanamme. Se mitä teemme muille ja maailmalle, pysyy kuolemattomana. - Albert Pine.
Tiimi matkustaa Floridalaiseen vankilaan haastattelemaan vuosia istunutta sarjamurhaajapariskuntaa, ennen kuin heidät teloitetaan. Vähitellen alkaa näyttää siltä, että nainen olisikin syytön. Ehdottomasti yksi kauden parhaita jaksoja.
   Sarjassa on harvemmin ollut näin tunteita herättäviä jaksoja - itkin ihan hirveästi. Varsinkin loppuratkaisu tekee jaksosta ikimuistoisen ja tuollaisia näkee tv-sarjoissa harvemmin. Gideonia ja Hotchia käy suorastaan sääliksi, kun ottavat asian niin omakseen. Jakson loppusitaatti (tuossa ylhäällä) kruunaa tarinan hienosti.
   Garcia ja JJ ovat enemmän mukana kuin ehkä yhdessäkään aiemmassa jatkossa. JJ pääsee ensimmäistä kertaa mukaan kuulustelutilanteeseen ja Garcia reissaamaan toimiston ulkopuolelle.
   Kaikki näyttelijät tekevät hienoa työtä, mutta vierailevista tähdistä täytyy antaa erityismaininta pariskuntaa esittäville Michael Masseelle ja Jeannetta Arnettelle (kuvassa alla). He olivat huikeita. Vaikuttivat molemmat aidoilta ja Michael Massee oli suorastaan karmaiseva. Pidin jaksossa nähtävää pokeripeliä hieman naurettavana, vaikka Masseen roolisuoritus piti huolta siitä ettei tilanteessa ollut kerrassaan mitään hauskaa.
   Jakson kommenttiraidalla juttelevat tuottaja Ed Bernero, käsikirjoittaja Simon Mirren, maskeerausvastaava Dayne Johnson, lavastaja Vincent Jeffers ja ohjaaja Chris Long. Kommenttiraita kieltämättä auttaa ymmärtämään paremmin jakson teemoja. Ja opinpahan senkin, että typerän pokeripelin tilalle oli alunperin suunniteltu käsipallomatsia, josta luojan kiitos kuitenkin luovuttiin. Kuvausten aikana on kuulemma sattunut ja tapahtunut. Kuvatessaan epämääräisemmillä seuduilla (se ränsistynyt talo jonka lattian alta löytyi ruumis) jostain kuului ammuskelua ja eräs erikoistehostemiehistä pahoinpideltiin. Nice.
   Jaksoon on saatu idea Englannissa olleen sarjamurhaajapariskunnan Myra Hindleyn ja Ian Bradeyn tarinasta. Jakso on tullut aikoinaan ulos juuri ennen joulutauolle siirtymistä. Kuvausryhmä oli sattumalta kuvaamassa entisessä vankilassa juuri sinä päivänä, kun Stanley Tookie Williams teloitettiin. Extroista löytyy pari poistettua jaksoa, jotka eivät varsinaisesti tuo tarinaan mitään uutta.
   Ohjaus: Chris Long
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Simon Mirren


15. Unfinished Business.
Eläkkeellä oleva profiloija Max Ryan (Geoff Pierson) on kirjoittanut kirjan Keystone-tappajasta, jota ei saatu koskaan kiinni. Kirjan julkaisun jälkeen tappaja palaa ja Ryan osallistuu tutkimuksiin.
   Mielenkiintoinen jakso. Ryan ärsyttää aluksi kaikkia. Tiimi vetää hienosti yhtä köyttä, mutta välillä liikaakin, sillä yleensä kaikki ulkopuoliset jotka ottavat osaa tutkimuksiin, ovat heidän mielestään ärsyttäviä. Yksi ikimuistoisimpia kohtauksia on, kun Hotch ja Morgan löytävät sängyn alta vangitun naisen. Extroista löytyy lyhyt poistettu kohtaus, jossa Elle ja Morgan ovat kyllästyneitä Ryaniin. Jakson tarinan pohjana on sarjamurhaaja Dennis Rader.
   Ohjaus: J. Miller Tobin
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Debra J. Fisher, Erica Messer


16. The Tribe.
Nuoria murhataan raa'asti, käyttäen muinaisia intiaanien rituaaleja. Jaksossa käsitellään myös kultteja, jotka houkuttelevat teini-ikäisiä jäsenikseen. Tiimi saa avukseen reservaatin poliisin John Blackwolfin (Gregory Cruz), joka tuokin mielenkiintoisen lisän jaksoon. Hotchin ja Blackwolfin suhde on mielenkiintoinen ja jopa hauska.
   Jakson alussa ja lopussa valotetaan lisää Hotchin perhesuhteita, kun veljensä Sean (Eric Johnson) vierailee jaksossa. Veljeä ei tietääkseni ole sen koommin sarjassa nähty. Joten vaikka tämäkin oli mielenkiintoista katsottavaa, juonikuvio tuntuu kokonaisuuden kannalta turhalta. Jakson perustana on Charles Manson.
   Ohjaus: Matt Earl Beesley
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Andrew Wilder

Captain America ja Fortune Cookie. ;)

17. A Real Rain.
New Yorkissa on sarjamurhaaja ja pian käy ilmi, että joku oikeusjärjestelmässä työskentelevä on ottanut oikeuden omiin käsiinsä. Mielenkiintoiseksi jakson tekee se, kun tiimin jäsenet alkavat myös pohtia näitä eettisiä kysymyksiä ja oikeusjärjestelmäkin saa kritiikkiä. Ajatuksia herättävä jakso ja Hotchin lopussa tekemä ratkaisu on mielenkiintoinen.
   Ohjaus: Gloria Muzio
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Chris Mundy


18. Somebody's Watching.
Reid tapaa nuoren näyttelijättären Lila Archerin (Amber Heard) ja myöhemmin käy ilmi, että naista vainoaa ahdistelija. Hauskaa että Reidillä on romanssinpoikanen, mutta muuten jakso on yksi kauden ärsyttävimmistä. Amber Heard ei ole erityisen vakuuttava roolissaan, eikä myöskään ahdistelijaa esittävä näyttelijä. Ja miksi ihmeessä Lila viedään kotiinsa, vaikka Gideon on juuri todennut ettei se ole turvallinen paikka?! Ja miksi Lilan turvana ei ole ketään muuta kuin Reid?! Hei haloo. Ehdottomasti koko kauden ärsyttävin jakso. No mutta, Reidin ja Morganin lopussa käymä keskustelu on hauska.
   Todellisuuspohjana jaksolle ovat olleet mm. Jodie Fosteria vainonnut John Hinckley, sekä Rebecca Schaefferia vainonnut John Robert Bardo.
   Ohjaus: Paul Shapiro
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Edward Napier


19. Machismo.
Alussa ollaan taas Hotchin perheasioiden äärellä. Kotona ei ole asiat erityisen hyvin, sillä Hotch on aina töissä ja kesken vapaan viikonlopun häntä kaivataan jo toimistolla. Tiimiä pyydetään Meksikoon auttamaan sarjamurhaajan löytämisessä ja lopulta Hotchkin lähtee muiden mukaan. Meksiko tarjoaa mielenkiintoisen erilaiset puitteet jaksolle (vaikka tätä tuskin on kuvattu siellä). Loppuratkaisu lisää mielenkiintoa ja taisi mulle tulla siinäkin tippa linssiin. Vierailevina tähtinä mm. Carlos Gomez ja Presciliana Esparolini. Jakson pohjana on ollut sarjamurhaaja Juana Barraza.
   Ohjaus: Guy Norman Bee
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Aaron Zelman


20. Charm and Harm.
Murhaajan henkilöllisyys tiedetään, mutta häntä ei ole saatu kiinni ja lisäksi hän on siepannut nuoren naisen mukaansa. Tällaista etsintäjaksoa sarjassa ei vielä nähtykään, mutta muuten se on aika peruskauraa. Lopussa eletään tosin jännittäviä hetkiä ja viimeinen uhriehdokas laittaa mahtavasti kampoihin. You go girl! Vierailevina tähtinä mm. Robert Pine ja Andy Comeau.
   Ohjaus: Felix Alcala
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Debra J. Fisher, Erica Messer


21. Secrets and Lies.
Gideonia pyydetään apuun, kun CIA:sta etsitään myyrää. Gideon ottaa tietysti tiimin mukaansa, mutta JJ ja Garcia jäävät toimistolle. Garcia tosin on lievästi innoissaan, kun pääsee käsiksi CIA:n tietokantoihin. Jaksossa nähdäänkin monenlaisia hauskoja hetkiä, ehkä enemmän tilannekomiikkaa mukana kuin kertaakaan tällä kaudella. Myös yllätyksellisesti kirjoitettu loppu nostaa pisteitä. Vierailevina tähtinä mm. Ray Baker, Lisa Vidal, David Bowe ja Andrea Gabriel.  
   Ohjaus: Matt Earl Beesley
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Simon Mirren


22. The Fisher King, Part 1.
Käsikirjoittajat ovat todella laittaneet parastaan kauden päätösjaksossa. Koko tiimi (JJ:ta ja Garciaa lukuunottamatta) on lähdössä hyvin ansaitulle lomalle, kukin tahoilleen. Rikollisilla mielillä on kuitenkin muita suunnitelmia ja pian kaikkien loma on pilalla. Hotch saa kummallisen puhelinsoiton, Reidille lähtetään avain, Garcian tietokoneet kaatuvat, Elle pidätetään murhasta epäiltynä ja Gideonille lähetetään pää pahvilaatikossa. Ja lopuksi vielä JJ:lle harvinainen perhonen. Löytyy toinenkin ruumis ja kaikki paiskivat töitä yötä päivää. Lopulta rättiväsynyt Elle lähetetään kotiin lepäämään, kohtalokkain seurauksin. Erittäin jännittävä päätös kaudelle! Tarina jatkuu siis seuraavan kauden ensimmäisessä jaksossa.
   Oon nähnyt tämän jakson jo ainakin kolme kertaa, mutta edelleen jännitän miten siinä käy. Ihana sankari-Hotch käy pelastamassa Ellen Jamaicalaiselta poliisilaitokselta. Kirsten Vangsness on isommassa osassa, kuin varmaan missään aiemmassa jaksossa ja hän tekee ihan mahtavan roolisuorituksen. Reidin taustaa valotetaan ensimmäisen kerran ja jaksossa vilahtaakin mahtava näyttelijä Jane Lynch, jota tullaan myöhemmin näkemään sarjassa enemmänkin. Vierailevina tähtinä nähdään myös Aaron D. Spears, Brian Appel, sekä ohjaajan tytär Amanda Bernero.
   Bongasin jaksosta kuvausmokan: Kun Hotch, Morgan ja Elle astuvat ulos hissistä, voi nähdä Thomas Gibsonin hymyilevän juuri kun hissin ovet aukeavat. Se tuskin oli tarkoitus. :)
   Ohjaus: Edward Allen Bernero
   Käsikirjoitus: Jeff Davis, Edward Allen Bernero


Juonipaljastukset loppuivat tämän postauksen osalta siihen!

Tätä tuskin on enää tarpeellista mainita, mutta tykkään Criminal Mindsista kuin hullu puurosta. Ensimmäinen kausi on taattua laatua alusta loppuun - ainoastaan jakso Somebody's Watching on aika ärsyttävä, enkä The Popular Kidsistäkään hirveästi innostunut. Lempparijaksoni tältä kaudelta ovat ehdottomasti Riding the Lightning ja Fisher King, sekä myös L.D.S.K. Näiden kahden ryhmän lisäksi luokittelen loput jaksot mielessäni ns. hyviin perusjaksoihin (esim. kauden viisi ensimmäistä jaksoa) sekä erityisen mielenkiintoisiin jaksoihin (esim. Derailed ja The Tribe).

Perushyvien jaksojen jälkeen kausi muuttuu astetta mielenkiintoisemmaksi L.D.S.K.-jakson jälkeen. Erityistä jännitystä syntyy tietysti aina silloin, kun joku tiimin jäsenistä on vaarassa. Käsikirjoittajat kyllä osaavat hommansa ja kauden lopetus on ihan huikea.

Sarjan casting on erittäin onnistunut. Garcian hahmo oli alkuperäisessä käsikirjoituksessa kuulemma lihava latinomies, mutta onneksi siitä ideasta luovuttiin, sillä Kirsten Vangsness on ihan mahtava. Thomas Gibson, Mandy Patinkin ja Matthew Grey Gubler ovat aivan nappivalintoja. A.J. Cook jättää aluksi vähän kylmäksi, mutta kehittyy selvästi kauden edetessä. Pidän näyttelijästä kuitenkin, onhan hän ollut sarjassa lähes alusta asti (pilottijaksoa lukuunottamatta). Shemar Moore sopii ihan hyvin hahmonsa kenkiin, enkä kerta kaikkiaan osaisi kuvitella rooliin ketään muutakaan. Kuitenkin jokin miehen olemuksessa välillä pännii. Kuten aiemmin mainitsin, hän ei ole mielestäni erityisen varteenotettava draamanäyttelijä - ainakaan vielä tällä kaudella. Eleissään on toisinaan jotain kesäteatterimaista liioittelua. Ja vaikka Lola Glaudini onkin kaunis kuin mikä, hän ei mielestäni ole erityisen vakuuttava roolissaan.

Ensimmäisellä kaudella tiimin hierarkia on vielä vähän hakusessa. Hotch ja Gideon ovat siis muiden esimiehiä, mutta missä suhteessa ovat ranking-listalla toisiinsa nähden, jäi epäselväksi. Alussa annetaan ymmärtää, että Hotch olisi Gideoninkin esimies. (Myös myöhemmät kaudet vihjaavat siihen suuntaan.) Siksi mua välillä ärsytti suunnattomasti se, että Gideon päättää kaikesta, jopa Hotchin yli. Varsinkin kun Gideon esitetään kaikkitietävänä hahmona, jota muut katsovat ylöspäin, siitä huolimatta että hän sooloilee miten lystää.

Gideon on kuitenkin alusta asti mielenkiintoisen ristiriitainen hahmo. Siinä missä kaikki muut ovat totaalisen yksipuoleisia; Hotch on kiltti perheenisä joka yrittää yhdistää työn ja perheen parhaansa mukaan, Morgan lihaskimppu naistenmies, Reid nörtti jolla ei ole työn lisäksi muuta elämää, Elle kaunis ja älykäs poliisi, JJ tehokas työmyyrä. Mutta hahmot onneksi kehittyvät jo ekan kauden aikana. Hotchin perhe-elämää näytetään paljon (muihin verrattuna) ja se onkin yksi sarjan kantavia teemoja.

Tarinan eteenpäin viemiseksi tarvitaan tyhmiä kysymyksiä. Eli samalla kun hahmot selittävät asioita toisilleen, niitä selitetään myös katsojalle. (Tämän takia muiden paikkakuntien poliisit vaikuttavat aina niin idiooteilta.) Valitettavasti jaksojen alussa tyhmien kysymysten esittäminen on yleensä Morganin ja Ellen heiniä, mikä saa kyseiset hahmot vaikuttamaan muita tyhmemmiltä, mikä tuskin on tarkoitus. Varsinkin kun he ovat sitä 'mielummin toimivat kuin ajattelevat' -tyyppiä. Tiedän, tämä on käsikirjoittajille vaikea rasti.

Elle alkaa olla jo ensimmäisen kauden aikana vähän outo, kun esimerkiksi Unfinished Business -jaksossa uhittelee vangitulle miehelle. Mietin onkohan hahmon loppu ollut jo siinä vaiheessa käsikirjoittajien mielessä, sillä Ellehän poistuu sarjasta 2. kaudella. Käsikirjoittajat kertovat extroissa ajattelevansa Ellen, Morganin ja Reidin ikään kuin sisaruksina perhedraamassa ja ymmärrän hyvin mitä he sillä tarkoittavat. Extroissa jutellaan myös siitä miten asetta kuuluu pidellä oikein ja mietinkin pitääköhän Reid sitä tarkoituksella koko ajan väärin...

Garcia on mukana ihan ensimmäisestä jaksosta asti, mutta - kuten JJ:kin - hahmonsa saa enemmän ohjelma-aikaa kauden edetessä. Muistaakseni vasta neljännessä jaksossa Garcia mainitaan nimeltä ja värikäs persoonansa kehittyy hiljalleen. Garcia ja JJ mielletään kauden alkaessa ikään kuin tiimin ulkopuolisiksi jäseniksi (jossain poistetussa kohtauksessa Elle viittaa tiimiin sanoen "the five of us"), mutta viimeistään päätösjaksossa tulee selväksi että tiimiin kuuluu seitsemän ihmistä.

Onhan sarja välillä virheitä pullollaan. Toisinaan hahmot laukovat ääneen itsestäänselviä asioita tai toimivat epäjohdonmukaisesti (esim. vastoin juuri annettuja ohjeita). Välillä kiinnittä huomiota se, etteivät hahmot puhu koskaan toistensa päälle oikeiden ihmisten tapaan, vaan täydentävät saumattomasti toistensa ajatuksia. Kaikki tiimin arvaukset osuvat aina oikeaan, paitsi kunnes joku sanoo "something's not right" tai "I have a funny feeling about this". Derailed-jakson sivuhahmoilla on jokaisessa elämänsä valokuvassa yllään tismalleen samat vaatteet kuin tuon jakson tapahtumissa. Myös stailaus paranee kauden alun jälkeen. Pilotissa nähdään mm. Ellen kammottava punainen nahkatakki.

Dvd:n extroista löytyy poistettuja jaksoja, kommenttiraitoja, Matthew Gray Gublerin haastattelu, otoksia kulissien takaa sekä making of -dokumentti. Kommenttiraidat ovat aina mielenkiintoisia ja tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun katsoin tv-sarjaa kommenteilla.

Sarja liikkuu sen verran karseiden aiheiden ympärillä, että ymmärrän hyvin miksi sarjan tekijät kertovat olevansa nykyisin kiinnostuneempia esimerkiksi kotiensa turvaratkaisuista. Kautta katsoessani ajattelin, että tämän jälkeen täytyy katsoa jotain "mukavampaa". Mutta ykköskausi loppui sen verran jännästi, että pitää päästä äkkiä jatkamaan. :)




*****
Criminal Minds, 1. kausi (2005-2006)
Creator: Jeff Davis
Pääosissa: Mandy Patinkin, Thomas Gibson, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler, Lola Glaudini, A.J. Cook, Kirsten Vangsness, Meredith Monroe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D