lauantai 25. kesäkuuta 2011

Copycat - kopiomurhaaja (1995)

Helen Hudson (Sigourney Weaver) on sarjamurhaajiin erikoistunut psykologi. Tai no, ammattinimikkeensä ei mielestäni käy elokuvasta varsinaisesti ilmi, mutta uskon IMDb:hen. Nainen on kuitenkin tutkinut sarjamurhaajia vuosikaudet ja he tuntevat todennäköisesti hänet jo vähintään yhtä hyvin. Erään luentonsa jälkeen Helen joutuu hengenvaaralliseen tilanteeseen. Reilu vuosi tapauksen jälkeen Helen on jäänyt eläkkeelle, kärsii avaranpaikankammosta, linnottautuu kotiinsa, kiskoo viinaa ja lääkkeitä, sekä seuraa herkeämättä San Franciscon poliisin tutkimia henkirikoksia. Kun kaupungissa näyttää jälleen olevan liikkeellä sarjamurhaaja, Helen ottaa yhteyttä poliisiin ja päätyy avustamaan jutun tutkinnassa. Pian on selvää, että myös Helen on hengenvaarassa.


Copycat on jäänyt mieleeni yhtenä parhaista sarjamurhaajanetsintä-trillereistä mitä tiedän. Eikä sen teho ole 16 vuodessa hiipunut. Sigourney Weaver on huikea, pitäisikin katsoa enemmän elokuviaan. Holly Hunterin esittämästä naispoliisista oli jotenkin helppo pitää. Leffa on pitkälti pääosanaistensa varassa, enkä valita.

Elokuva ei varsinaisesti tuo "poliisi etsii sarjamurhaajaa" -tarinaan mitään uutta. Poliisitkin ovat taas niin tyhmiä, että yksi heistä saa luodista poliisiasemalla. Mielenkiintoisinta onkin se miten Helen liittyy tutkintaan. Lisäksi elokuvassa näytetään ihan peittelemättä kaikki, rikospaikkavalokuvista alkaen. Helen haahuilee koko elokuvan ajan valtavassa asunnossaan, jossa on vain harvoin valot päällä. Hämyiset nurkat ja vaikeasti hahmotettavat tilat loivat jännitystä. Samoin kuin jatkuvasti uhkaavana soiva musiikki.


****
Copycat - kopiomurhaaja (1995)
Ohjaus: Jon Amiel
Pääosissa: Sigourney Weaver, Holly Hunter, Dermot Mulroney, Harry Connick Jr., William McNamara.

2 kommenttia:

  1. Diggailen tän tyyppisiä leffoja tosi paljon. Psykologisia trillereitä, sarjamurhaaja aiheita. Katselin tämänkin joskus vuosia sitten, muistaakseni peruskohtuullinentavis.

    VastaaPoista
  2. Miksi olen missannut tämän?! Pakko katsoa, olen heikkona kaikkeen mikä liittyy sarjamurhaajiin :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D