tiistai 17. toukokuuta 2011

Moulin Rouge! (2001)

On vuosi 1899. Nuori Christian (Ewan McGregor) matkustaa kotimaastaan Englannista Pariisiin boheemin vallankumouksen houkuttelemana, liittyäkseen paikallisten taiteilijoiden vapaaseen elämänmenoon. Christian haluaa kirjoittaa vapaudesta, kauneudesta ja rakkaudesta. Monien sattumien jälkeen häntä pyydetään kirjoittamaan näytelmää, jota esitettäisiin Montmartrella sijaitsevassa Moulin Rougessa. Punainen mylly on yökerho ja ilotalo, mutta omistajansa Harold Zidler (Jim Broadbent) haluaa tehdä siitä teatterin. Bordellin suurin tähti on kaunis Satine (Nicole Kidman), jota Zidler tarvitsee avukseen haaveensa toteuttamisessa. Satinen tulee houkutella rikas herttua (Richard Roxburgh) näytelmän rahoittajaksi.

Christianin uusien taiteilijaystävien aiheuttaman sekaannuksen vuoksi Satine luulee Christiania herttuaksi. Väärinkäsitys oikaistaan nopeasti, mutta Christian ja Satine ovat jo ihastuneet toisiinsa. He rakastuvat, mutta yrittävät pitää suhteensa salassa, jotta herttua saataisiin pidettyä mukana Moulin Rougen rahoittajana. Rakastavaisten tielle on tulossa myös suurempi ongelma; Satine on kuolemansairas.

Koko elokuvan kehyskertomuksena on Christian joka muistelee kokemuksiaan Montmartrella. Katsojalle kerrotaan siis jo elokuvan alussa, että hänen rakastamansa nainen on kuollut. Christian kasvaa tarinan edetessä kokemattomasta nuorukaisesta elämänilonsa menettäneeksi mieheksi.


Moulin Rouge on visuaalinen ilotulitus. Elokuvan maailma on niin täynnä yksityiskohtia - ja kuvat vaihtuvat välillä sen verran nopeaan tahtiin - että kaikkea ei mitenkään voi huomata kerralla. En yhtään ihmettele, että elokuva palkittiin parilla Oscarilla: Best Art Direction - Set Decoration ja Best Costume Design.

Vähintään yhtä hieno kuin visuaalinen ilme on elokuvan musiikki. Se koostuu pääasiassa kevyen musiikin suurimmista hiteistä, yhdistettyinä toisiinsa mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Vain yksi elokuvan lauluista on uusi; Come What May. Musiikki on kautta elokuvan niin upeaa, että ihmettelen suuresti ettei sitä huomioitu Oscarilla. Sovitukset ovat nimittäin selkäpiitäkarmivan hienoja. Yksi suurimmista suosikeistani on El Tango de Roxanne. Kappale on hieno ja kohtaus upea. Uhma-elokuvassakin nähdyn Jacek Komanin ääni sopii kappaleeseen täydellisesti. Takuuvarmaa itketyskamaa.


Nicole Kidman ja Ewan McGregor hoitavat roolinsa todella hienosti. Ja kyllä, he tosiaan laulavat kaikki laulunsa itse. Hyvin laulavatkin. Kidman loukkasi itsensä harjoitellessaan elokuvan tanssinumeroita ja osa kohtauksista kuvattiin hänen istuessa pyörätuolissa. Kidman sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden.


Jim Broadbent on hauska Harold Zidler ja hänet palkittiin roolistaan Baftalla. Jacek Komanin esittämä narkolepsiasta kärsivä argentiinalainen on yksi parhaista sivuhahmoista. Koman on tosiaan esiintynyt sellaisissakin viiden tähden elokuvissa kuin Uhma ja Australia (myös Baz Luhrmannin ohjaama). Olen nähnyt Moulin Rougen ties miten monta kertaa, mutta vasta nyt tunnistin Australiastakin tutun David Wenhamin maskinsa takaa (Audreyn roolista). Enemmän taustalla kulkee John Leguizamon esittämän Henri de Toulouse-Lauctrec'n tarina. Tämän todellisuudessa olemassaolleen taiteilijan maalauksista on haettu mallia elokuvaan.

Kaiken kaikkiaan Moulin Rouge sai ilmestyessään 2 Oscaria ja 6 ehdokkuutta, sekä yhteensä 66 erilaista palkintoa.



*****
Moulin Rouge! (2001)
Ohjaus: Baz Luhrmann
Pääosissa: Ewan McGregor, Nicole Kidman, Jim Broadbent, Richard Roxburgh, John Leguizamo, Jacek Koman.

4 kommenttia:

  1. Mä soitin aikoinaan tän leffan soundtrackin lähes puhki. Roxanne -versio on upea ja tykkään Your Song -versiostakin enemmän, kuin Eltonin alkuperäisestä. Elokuva on todellista visuaalista iloittelua, mutta en ole voinut katsoa sitä kuin kerran kokonaan. Loppu on jotenkin nin murskaava.

    VastaaPoista
  2. Minä myös kuuntelin soundtrackia joskus suunnilleen aamusta iltaan. :) Heh, mutta mä nyt en ole elokuvan loppuun ihan noin dramaattisesti suhtautunut.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D