sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Karate Kid (2010)

En ole nähnyt alkuperäisiä Karate Kid -elokuvia, mutta se ei estänyt nauttimasta uusintaversiosta. Yllätyin erittäin positiivisesti. Odotin koko perheelle suunnattua kasvutarinaa, jossa luuserista koulutetaan karatemestari. Lopussa hän voittaa jonkun skaban ja kaikki itkevät. Suunnilleen noin elokuvan pääjuoni menikin, mutta tarina oli parempi ja syvällisempi kuin miltä saan sen kuulostamaan. Eikä todellakaan mikään lapsille suunnattu viihdehetki. Leffan ikäraja onkin K13.

Jaden Smith (näyttelijäpariskunta Will Smithin ja Jada Pinkett-Smithin poika) on Dre, joka joutuu muuttamaan äitinsä kanssa Kiinaan, äidin työn perässä. Isä on kuollut joskus aiemmin. Koti vaihtuu ja uudessa koulussa kiusataan. Kaikki on huonosti. Epämääräisen oloinen herra Han (Jackie Chan) ryhtyy yllättäen Dren puolustajaksi. Dre pyytää Hania valmentamaan häntä kung-fussa. Niin, elokuvassa ei siis nimestään huolimatta harrasteta karatea.


Onnen potkuja-leffan perusteella tiesin Jaden Smithin osaavan näytellä, mutta silti ilahduin suorituksestaan. Hän vaikutti jälleen ilahduttavan aidolta. Olen aiemmin pitänyt Jackie Chania läpeensä ärsyttävänä, joten oli mukavaa nähdä hänet hieman vakavammassa roolissa. Herran pisteet nousivat silmissäni oitis. Dren äitiä esittävä Taraji P. Henson on jotenkin sympaattinen roolissaan. Nuori Zhenwei Wang oli tosi karmiva koulukiusaajan roolissa, eli hoiti osansa todella hienosti, vaikka kyseessä olikin pojan ensimmäinen elokuvatyö. Roolituksessa ei siis mitään valittamista.

Koulukiusaajat olivat hieman liiankin eteviä fyysisiltä ominaisuuksiltaan. Herra Hanin koskettava tarina ei tuntunut kokonaisuuden kannalta oleelliselta, joten sen olisi voinut jättää kokonaan pois. Ja miksi päähenkilöltä on aina kuollut joku läheinen? Dren elämä olisi aluksi ollut ihan tarpeeksi kurjaa muutenkin.

Mutta kaiken kaikkiaan tykkäsin leffasta kovasti. Se oli mielestäni puhtaasti draamaelokuva, vaikka varmasti luokitellaan myös toiminnaksi jossakin. Suosittelen.



****
Karate Kid (2010)
Ohjaus: Harald Zwart
Pääosissa: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson, Zhenwei Wang, Wenwen Han.

2 kommenttia:

  1. Mä tykkäsin myös tästä uusintaversiosta. Elokuva pystyi seisomaan omilla joloillaan, vaikka sen juoni monin paikoin oli yllättävän samanlainen, kuin "alkuperäinen". Jaden Smith oli mulle todella iso yllätys. Olin ajatellut kaverin saaneen roolin yhdistettynä synttäri-joululahjana vanhemmiltaan, mutta kundi tosiaan osaa näytellä. Chan oli roolissaan myös positiivinen yllärin, kun on tottunut näkemään miehen vain sähellyskomedioissa. Mua taas rassasi Taraji P. Henson. Nainen oli enemmän lapsi, kuin vanhempi, joka ei omalta innostukseltaan tajunnut yhtään millaisessa painekattilassa oma lapsi joutuu elämään.

    VastaaPoista
  2. Jep, kyllähän se äiti jäi noiden muiden rinnalla ihan taustatanssijaksi. Jackie Chanista oon kanssasi tismalleen samaa mieltä. Ja Jaden Smithin suhteen suosittelen tosiaan myös tota Onnen potkuja -elokuvaa.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D