perjantai 15. lokakuuta 2010

Omen - ennustus (1976)

Vuoden 2006 uusintafilmatisoinnista kirjoitinkin jo aiemmin, mutta ensimmäinen Omen-elokuva näki päivänvalon 1976. Ja kyllä ennen vanhaan vaan on osattu!

Näin tämän ensimmäisen kerran telkkarista ehkä yläasteikäisenä. Muistan kuinka TV1 näytti kaikki kolme alkuperäistä Omenia myöhäisillassa. Itse katsoin vain tämän ensimmäisen ja jatko-osat on muuten edelleenkin näkemättä. Mutta ykkönen jäi jo silloin lähtemättömästi mieleen. Jopa siinä määrin että noin vuosi sitten suosittelin leffaa kavereilleni, joiden kanssa pidimmekin synkän leffaillan Damien Thornin ja Sweeney Toddin seurassa.



Elokuva on erittäin sopivasti pelottava. Musiikki ja kuvakulmat ovat paljon onnistuneempia kuin uudessa versiossa. Thornin pariskunta on siis himpun verran vanhempi. Robert Thorn on tässä presidentin vanha opiskelukaveri, kun taas uudessa hän on presidentin kummipoika. Gregory Peck sopii hienosti rooliinsa ja on ollut oikein komea mies. Lee Remickin esittämä Katherine Thorn on vähän pihalla kaikesta. Billie Whitelaw uutena lapsenvahtina on oikeasti aika karmiva. Damienia esittävä Harvey Stephens on aivan loistava. Elokuvan loppukuvan muistin jo ensinäkemän perusteella! Jopa Isä Brennan on tässä pelottavampi, eikä vain säälittävän oloinen sekopää.


Tarinaan jätetään hienovaraisiakin merkityksiä, eikä kaikkea väännetä katsojalle rautalangasta. Hyvä niin. Alla oleva traileri täältä.


****
Omen - ennustus (1976)
Ohjaus: Richard Donner
Pääosissa: Gregory Peck, Lee Remick.

1 kommentti:

  1. Kattelin itte tän joskus alkuvuodesta, muistikuva on hatara, mutta kyllä se positiivisempaan suuntaan kallistui.
    On jännää, miten kauhun keinot on tuotu esille ennen, ja mitä on pidetty pelottavana, verrattuna nykyaikaan. Aiheesta saattas kyllä löytyä kirjallisuuttaki, veikkaisin -pitäs melkeempä lukea (ja näin se leffaharrastus alkaa muuttua höperyydeksi... ;) )

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D