sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Omen (2006)

(Osa Liev Schreiber -teemaviikkoa.)


Alkuperäinen versio Omen-elokuvasta on vuodelta 1976, enkä osaa arvostella uutta vertaamatta sitä vanhaan. Perustarina on yksityiskohtia myöten sama. Amerikkalaisen poliitikon Robert Thornin (Liev Schreiber) vaimo Katherine (Julia Stiles) synnyttää alussa parin esikoisen. Isä saa sairaalaan (tai oikeammin paikka vaikutti luostarilta, ollaan siis Roomassa) saavuttuaan kuulla, että lapsi on kuollut synnytyksessä ja äitikin on heikossa kunnossa. Katherinelle ei ole vielä kerrottu huonoja uutisia. Pappi kertoo, että samaan aikaan tapahtui toinen synnytys, jossa sen sijaan äiti kuoli ja vastasyntynyt poikavauva jäi orvoksi. Robert Thornille ehdotetaan orvon poikalapsen adoptointia. Vaimolleen kertomatta mies suostuu. Pariskunta kasvattaa Damien-pojan kuin omansa, kunnes hiljalleen selviää, että lapsessa on jotain pahasti vialla.




Perustarina ja Damienin arvoituksen ratkeaminen on todella mielenkiintoista katsottavaa. Elokuva tarjoaa ns. vanhaa kauhua, tuli jopa Hohto mieleen. Näyttelijävalinnat ovat pääasiassa onnistuneita. Liev Schreiber on käsittämättömän komea ja roolisuorituksensa on ehdottomasti yksi elokuvan kantavia voimia. Julia Stiles onnistuu myös ihan hienosti äidin roolissa (siinä jälleen yksi hieno näyttelijä). David Thewlis on saanut sympatiapisteeni oltuaan Remus Lupin ja hän on mies paikallaan tässäkin (mutta miksi sen piti jauhaa sitä helvetin purkkaa koko ajan?). Jopa Mia Farrow yllättää, osaten olla pelottava.

Schreiberin - ja myös Stilesin - roolisuoritus mainitaan kuitenkin tällä listalla. ;)


Uusi versio noudattaa siis alkuperäistä tarkasti. Tosin hieman häiritsi se, että joitain repliikkejä oli äidin ja isän kesken vaihdettu päikseen. Alkuperäinen on muutenkin piirun verran parempi. Varsinkin pelottavuudessa uusi versio jää kakkoseksi. (Vanha onkin K18, uuden ollessa vain K15.) Hirttäytyvä nanny ja itse Damien olivat alkuperäisessä paaaaljon parempia.


Häiritseviä yksityiskohtia:
- Thornin pariskunta vaikuttaa nuoremmalta kuin alkuperäisessä. (Fakta tarkistettu: Gregory Peck ja Lee Remick olivat aikoinaan 60- ja 41-vuotiaat, kun taas Liev Schreiber ja Julia Stiles uudessa 39- ja 25-vuotiaat.)
- Robert ja Katherine ovat sen verran jäykän oloisia yhdessä, etteivät vaikuta vuosia yhdessä olleelta pariskunnalta.
- Damienin autossa saamaan raivokohtaukseen ei reagoida mitenkään. Vanhemmat eivät esimerkiksi toru lasta.
- Valkoinen huppupäinen hahmo viemässä Robertia ja valokuvaajaa soutuveneellä luostariin oli hieman koomisen näköistä. Plus että miksi helvetissä ne menee sinne veneellä, kun kuvassa näkyy selvästi myös luostariin menevä autotie?! Että jätetäänpäs auto tähän ja katotaan jos joku Ku-Klux-klaanista tulis heittään meidät Tuonelan joen yli perille.
- Kauhuleffoissa on aina keittiön pöydällä veitsiteline, jossa veitset on kätevästi käden ulottuvilla. Siitä huolimatta että talossa asuu pieniä lapsia.
- Sairaaloissakin saa pitää kännyköitä. Tosin Katherinen sairaalavuoteen vierellä kännykkä on aseteltu niin, ettei potilas vaan yllä siihen!
- Jos monitoreihin kytketyn potilaan sydän pysähtyy, hälyttäisivät laitteet myös hoitajien työhuoneessa ja joku ehtisi apuun. Paitsi kauhuleffoissa.
- Lapsen huoneessa ei ikinä pidettäisi tulta takassa silloin kun lapsi on siellä yksin nukkumassa. Vaikka kuinka olisi paholaisen poika kyseessä.
- Elokuvan julkaisupäivä on kuulemma ollut 06.06.06. Voi herttileijaa sentään.

Yhteenveto: Uusi Omen ei ole erityisen huono kauhuelokuva (I've seen worse), mutta alkuperäinen on paljon parempi. Edes loppukuva ei jää mieleen kummittelemaan.
Alla oleva traileri täältä.


***
Omen (2006)
Ohjaus: John Moore
Pääosissa: Liev Schreiber, Julia Stiles, David Thewlis, Mia Farrow, Pete Postlethwaite, Michael Gambon.

2 kommenttia:

  1. Väitän olevani tälläisten leffojen ystävä, mutten silti ole tätä koskaan vielä vilkaissut ! Kiitos muistutuksesta, pitääkin yrittää itsekkin peffa saada tämän ääreen tässä joku päivä :--D

    VastaaPoista
  2. Kivaa! Suosittelen kyllä katsomaan ensin sen alkuperäisen version, koska on selvästi parempi. Vaan ei huono ollut tämäkään. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D