maanantai 16. elokuuta 2010

Ernest Gordon: Kwai-joen ihme

Alkuperäinen nimi: Miracle on the River Kwai.

Luin tämän kirjan, koska katsoin vähän aikaa sitten tähän perustuvan elokuvan Kuoleman rautatie (To End All Wars, 2011). Kirjoittaja Ernest Gordon joutui 24-vuotiaana japanilaisten vankileirille toisen maailmansodan aikana. Hänestä tuli yksi niistä vangeista, jotka joutuivat rakentamaan Kwai-joen ylittävää siltaa ja rautatietä.

Ranskalainen kirjailija Pierre Boulle kirjoitti samasta aiheesta kirjan Kwai-joen silta, josta tehtiin samanniminen elokuva. Ilmeisesti hänelläkin on omakohtaisia kokemuksia noista olosuhteista. Gordon kirjassaan kuitenkin kritisoi Boullen teosta.

"Pierre Boullen kirja Kwai-joen silta sekä siihen perustuva elokuva antavat sen käsityksen, että brittiupseerit paitsi osallistuivat mielellään rakentamiseen, myös saattoivat työn valmiiksi ennätysajassa osoittaakseen paremmuutensa ja tehokkuutensa viholliselle. Tarina on kiehtova, mutta minä kirjoitan todellisuudesta. Tehdäkseni oikeutta niille miehille, jotka työtä tekivät, minun on todettava selkeästi, etteivät he suostuneet siihen mielellään. Teimme työtä pistimien ja ruoskien uhkaamina ja otimme suuriakin riskejä sabotoidaksemme operaatiota joka käänteessä."

Aihe on todella mielenkiintoinen, varsinkin vangin näkökulmasta. On käsittämätöntä, miten kukaan on kestänyt vankileirillä monta vuotta, selvinnyt hengissä ja edes jotenkin järjissään. Sotavankien kokemukset ja kohtalot ovat uskomattomia.

Elokuva oli dramaattinen. Gorgonin teksti on realistista ja toteavaa; näin asiat olivat. Hän ei romantisoi. Silti tämäkin sai minut liikuttumaan. Kirjan nimi on kuvaava. Kirja on kovin uskonnollinen, mikä ei käynyt elokuvasta niin selvästi ilmi. Gordonista tulikin myöhemmässä elämässään pappi.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joita aihe kiinnostaa. Kyllä totuus vaan on tarua ihmeellisempää.

1 kommentti:

  1. Teimme vaimon kanssa häämatkan Thaimaahan ja osallistuimme kaksipäiväiselle Kwai-joen kierrokselle. Valitettavasti emme saaneet tätä kirjaa käsiimme ennen matkaa, vaan ainoastaan katsoimme Boullen kirjan pohjalta tehdyn elokuvan. Siitä jäi hyvinkin ristiriitaisia ajatuksia.

    Sanoisinkin, että jos aihe lainkaan kiinnostaa, niin tämä kirja on ehdottomasti luettava. Äärimmäiset olosuhteet ja niiden vaikutus ihmisiin on kuvattu perinpohjaisesti ja uskottavasti. Myös kristinuskon konkreettinen vaikutus sotavankeina olevien ihmisten moraalisiin valintoihin ja sitä kautta koko yhteisön elämään on kiehtovaa luettavaa.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D