perjantai 9. heinäkuuta 2010

Agatha Christie: Murha maalaiskylässä

Alkuperäinen nimi: Murder at the Vicarage.

Murha maalaiskylässä on ensimmäinen Christien kirja, jossa esiintyy Jane Marple. Vanhasta neidistä on sittemmin tullut toinen kirjailijan kuuluisimmista hahmoista, Hercule Poirotin lisäksi.

Tykkään perinteisistä murhamysteereistä (tyyliin "oliko se hovimestari?"). Ala-asteella luin Neiti Etsiviä ja Mysteeriklubia, joista siirryin jossain vaiheessa Agatha Christien pariin. Aiemmin en tykännyt neiti Marplesta. Mutta etenkin nähtyäni kirjoista tehtyjä filmatisointeja, olen muuttanut mieltäni. Marplea on esittänyt ainakin neljä eri näyttelijää, mutta minä kuvittelen mielessäni aina Geraldine McEwanin.

Marplea ei ainakaan tässä kirjassa kuvata erityisen miellyttäväksi. Hän on tarkka ja terävä vanha nainen, joka on paljon välkympi kuin miltä näyttää. Silti hänet niputetaan armotta juoruilevien mummojen joukkoon. Kirjan alkupuolella hän vaikuttaakin aivan sivuhahmolta. Siinä onkin Marplen ja Poirotin selkein ero. Poirot on selvästi oman elämänsä sankari ja kirjojen ihailtu päähenkilö. Marple sitä vastoin vaikuttaa aluksi täysin merkityksettömältä sivuhahmolta, joka yllättääkin lukijan takavasemmalta ratkaisten koko jutun.

Tämän tarinan murhamysteeri käynnistyy, kun eversti Protheroe löytyy ammuttuna pappilan työhuoneesta. Juuri kukaan ei pitänyt everstistä, joten mahdollisia syyllisiä on iso joukko. Tarinan kertoo minämuodossa pappi Clement, jonka työhuoneeseen ruumis siis ilmestyy ja jonka naapurissa neiti Marple asuu. Aluksi minämuoto vaikutti oudolta, mutta siihen tottui nopeasti. Murha maalaiskylässä oli hyvin perinteinen Christie-mysteeri ja juuri siksi tykkäsin siitä kovasti. Olin aivan pihalla murhaajan henkilöllisyydestä aina siihen asti kunnes neiti Marple lopussa selitti koko jutun. En ole myöskään nähnyt tästä mitään filmatisointia, joten loppuratkaisu tuli täytenä yllätyksenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D