sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Saksikäsi Edward (1990)

Saksikäsi Edward on Tim Burtonin tyyliä parhaimmillaan. Edwardin linna on synkkä ja tumma, olematta kuitenkaan pelottava. 50-lukulainen lähiö, johon Edward temmataan, on täysi vastakohta. Se on värikäs ja täynnä puheliaita kotiäitejä yms. stereotypioita.




Leffassa oli hieno musiikki. Tykkäsin kaikista näyttelijöistä. Johnny Depp oli hyvä Edwardin roolissa, mutta on tehnyt mielestäni parempiakin suorituksia. Anthony Michael Hall oli uskottavasti täysi kusipää ja yllättäen tykkäsin Winona Ryderistakin. Parhaiten hommansa hoitivat kuitenkin perheen vanhempia esittäneet Dianne Wiest ja Alan Arkin (se isä oli ihan pihalla kaikesta!) sekä naapurin täti Kathy Baker.



Tietysti elokuvassa oli ajatuksia herättävä ja opettavainen tarina erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä. Mutta silti leffa ei ollut missään vaiheessa niin surullinen, että olisi itkettänyt. (Ja minä sentään vetistelen yleensä tosi herkästi!) Kohtaus, jossa Winona Ryder tanssii lumessa, on monen mielestä ihana ja kaunia ja ties mitä. Mun mielestä se oli lähinnä tosi koomista. Myöskin kehyskertomus oli vaivaannuttava, varsinkin kun maskeeraus on ollut mitä on. Onneksi ei ollut mitään sellasta "Edward was your grandfather" -lopetusta!


En muutenkaan jaksanut lämmetä Edwardin ja Kimin rakkaustarinalle, koska Edward oli niin puupökkelö. Onneksi kaikki fyysinen kontakti olikin elokuvassa vähennetty ihan minimiin.

Saksikäsi Edward on muuten yksi niistä 1001 movies you must see before you die.

****
Saksikäsi Edward (Edward Scissorhands, 1990)
Ohjaus: Tim Burton
Pääosissa: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, Kathy Baker, Alan Arkin.

4 kommenttia:

  1. Saksikäsi Edward on ihana! Lainasin sen joskus ihan sattumalta kirjastosta ja yllätyin todella positiivisesti. Edwardin ja Kimin rakkaustarina ei tosin minunkaan suosikkini ollut.

    VastaaPoista
  2. Ensimmäinen dvd ikinä jonka ostin oli Saksikäsi Edward! Se on kestänyt todella monta katselukertaa ja jaksaa aina kyllä hellyyttää sympaattisuudellaan. Minuunkaan ei hirveästi uppoa elokuvan romanttinen puoli, tai se ei ikinä vaan tuntunut uskottavalta. Mutta yksi suosikkielokuvistani joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  3. Minä olen aina pitänyt Saksikäsi-Edwardista ja taisipa se aikanaan olla ensimmäinen kosketukseni Tim Burtoniin, josta on muotoutunut yksi suosikkiohjaajiani. Nyt on mennyt monta vuotta, etten ole Edwardia katsonut - pitäisi siis sekin uudestaan jossain vaiheessa katsoa :)

    VastaaPoista
  4. Oi, rakastan sitä niin, Johhny Depp, on loistavin koskaan!
    Lainasin sen kirjastosta ja en todellakaan halua palauttaa sitä!

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D