lauantai 27. maaliskuuta 2010

Pikku naisia (1994)

Oih ja voih, olin jo unohtanut miten hyvä leffa Pikku naisia on. Ehdottomasti yksi suosikeistani. Tykkään romanttisista pukudraamoista muutenkin, vaikkei tää nyt ehkä olekaan ihan perinteisin sellainen. Oon aina tykännyt Marchin tytöistä tosi paljon ja halunnut olla yksi heistä. Elokuvan tarina perustuu siis Louisa M. Alcottin kirjoihin Pikku naisia ja Viimevuotiset ystävämme. Leffan keskivaiheilla tulee hyppäys eteenpäin (muistaakseni "neljä vuotta myöhemmin") ja siinä kohdassa siirrytään jälkimmäisen kirjan tapahtumiin. Oon lukenut nuo kirjatkin joskus kauan sitten.


Ehdottomasti parasta leffassa oli sen hyväsydämisyyden lisäksi roolihahmot. Ja aivan mahtavat näyttelijät! Winona Ryder on niin Jo March. En voisi kuvitella rooliin ketään muuta. Claire Danes on aivan ihana Beth. Hän tekee todella hienon suorituksen, josta en tunnista Danesia itseään ollenkaan. Nuoren Amyn roolissa on vielä itsekin hyvin nuori Kirsten Dunst. Hän on ollut elokuvan teon aikaan 12-vuotias. Dunst sopii osaansa kuin nenä päähän. Ehkä juuri siksi vanhempaa Amya esittänyt Samantha Mathis ei teekään niin suurta vaikutusta. Trini Alvaradon esittämä Meg jää sisaruksista pienimpään osaan koko elokuvassa.


Susan Sarandon on ihana Marchien äitinä. Mahtava näyttelijä nyt tuskin voisinkaan olla roolissaan huono. Äidin liikuttuminen milloin missäkin kohtauksessa toi aina kyyneleet silmiin mullakin. Susan Sarandon on vaan niin äiti. Christian Bale esittää naapurinpoika Theodore Laurencea, jota kutsutaan milloin Teddyksi tai Laurieksi. Enkä voisi kuvitella osaan ketään toista. Tykkään muutenkin Balesta tosi paljon ja Teddy on hahmonakin niin ihana. Gabriel Byrne professori Bhaerin roolissa on myös ihan nappivalinta. Kaikki Jon ja Bhaerin yhteiset kohtaukset olivat ihanaa katsottavaa.

Lempikohtaukseni ovat elokuvan lopusta; se kun Teddy hakee Amyn Pariisista ja se missä Jo ja Bhaer ovat tiellä vesisateessa. Kirjassa oli muistaakseni kappale, jonka nimikin oli "Sateenvarjon alla".



Ainoa asia mikä leffassa vähän häiritsi oli se, että Winona Ryderilla ja Gabriel Byrnellä on selvästi aika iso ikäero. Otin selvää, ja Ryder on syntynyt 1971 ja Byrne 1950...

Mutta tarina on niin ihana, että teki mieleni katsoa tää heti uudestaan! :)

*****
Pikku naisia (Little Women, 1994)
Ohjaus: Gillian Armstrong
Pääosissa: Winona Ryder, Claire Danes, Susan Sarandon, Trini Alvarado, Kirsten Dunst, Christian Bale, Gabriel Byrne, Samantha Mathis, Eric Stoltz.

2 kommenttia:

  1. Pikku naisia on ollut kautta aikain munkin suosikkini. Jo nuorena tyttönä luin kirjan ja katsoin MV version kun se tuli Tv:stä. Harmi vaan kun sitä MV versiota ei ole tullut telkusta nyt moneen vuoteen ! Siinä oli muistaakseni Liz Taylor Amyn osassa.
    Tästä värillisestä versiostakin tykkään kyllä, onhan siinä ihan loistavat näyttelijät !

    VastaaPoista
  2. Oih, tää on ihana elokuva! Tosin oon aina vähän katkera siitä, että Jo ja Laurie eivät päädy yhteen. :(

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D