lauantai 20. helmikuuta 2010

Percy Jackson - salamavaras (2010)

Salamavaras on alunperin Rick Riordanin kirja. Leffaa on verrattu Narnian tarinoihin, Harry Pottereihin ja ties mihin. Perusrakenne onkin sama kuin missä tahansa fantasiaseikkailussa. Nuorella päähenkilöllä, tässä tapauksessa Percy Jacksonilla, on asiat huonosti. On lukihäiriö ja ADHD, isä on lähtenyt menemään ja äidin poikaystävä on hirveä juoppo. Ilmeisesti katsojien/lukijoiden on helpompi samaistua luuseriin - kaava toimii joka kerta.


Varsinainen tarina alkaa isommasta käänteestä. Percylle selviää, että mytologian jumalat ovatkin todellisia ja hänen isänsä on Poseidon joka hengailee veljensä Zeuksen kanssa New Yorkissa. Percy on siis puolijumala ja hänet viedään puolijumalien leiriin harjoittelemaan taistelua yms. Nuori sankari tietää aina paremmin kuin muut ja itsepäisesti karkaa kavereidensa kanssa leiristä, lähteäkseen Manalaan setvimään jumalien asioita. (Leffassa tosiaan nuoret olivat vain lähdössä reppu selässä kohti Manalaa. Kävi mielessä, että taksinko ajattelivat tilata, kunnes joku heistä onneksi kysyi että miten Manalaan pääsee...) Mikäli sankari ei ottaisi ohjia käsiinsä, ei tietysti mitään tarinaa olisikaan ja tästä seikkailu alkaa.


Leffassa oli oikein komeat erikoistehosteet. Vesipatsaat, tultasyöksevä monipäinen hirvio, kentaurit, salamat, minotauri heittelemässä autoa ilmaan - kaikki näytti aidolta ja hienolta (ja paikoin pelottavalta). Budjetti on siis varmasti ollut aikamoinen. Siihen nähden onkin mielenkiintoista, että Medusan käärmeinen pää näytti paikoin tosi feikiltä (alla olevassa kuvassa Uma Thurman).


Percya esittänyt Logan Lerman (alla olevassa kuvassa kesk.) hoiti roolinsa ihan kivasti. Ei erityisesti sykähdyttänyt, mutta oon huonompiakin teininäyttelijöitä nähnyt (jos nyt vertaa vaikka pariin saman genren leffasarjaan, jotka ovat sentään myyneet paljon enemmän). Pääasia, ettei hän ollut ärsyttävä. Percyn kaverit olivat lähinnä tarinan täytettä. Brandon T. Jacksonin (vas.) piti esittää sitä pakollista hauskaa tyyppiä, mutta ei oikein onnistunut. Alexandra Daddario (oik.) oli mukana, jotta saadaan leffaan ripaus teiniromantiikkaa.


Catherine Keener oli täysin turha roolissaan Percyn äitinä. Voi että siinä meni hyvä näyttelijä hukkaan. Joe Pantoliano on aina vakuuttava esittäessään paskiaista, tällä kertaa ilkeää isäpuolta. Pierce Brosnan oli aivan samanlainen kuin kaikissa leffoissaan. Roolihahmonsa kihara ja naismainen hiustyyli oli huvittava. Uma Thurmanista en ole tykännyt oikein missään leffassa (poikkeuksena Kill Billit). Onneksi hänellä oli tässä aika pieni rooli. Onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota siihen, että Uma Thurmanilla on tosi isot kädet?


Jumalien rooleissa nähtiin Sean Bean (Zeus), Kevin McKidd (Percyn iskä Poseidon) ja Melina Kanakaredes (Athene). Elokuvassa muinaiset jumalat olivat aika hyväsydämisiä. Näyttelijät hoitivat roolinsa ihan moitteettomasti ja kaikilla oli tietysti roolin vaatimat fyysiset ominaisuudet kohdallaan. Sean Bean sopi tosi hyvin Zeuksen rooliin, mutta kyllä hänkin on vanhentunut sitten James Bondin.


Ainoa täysin naurettava jumala oli Haades (näyttelijä Steve Coogan, seuraavassa kuvassa oik.), joka näytti ihan rocktähdeltä. Omituista tässä oli se, että Haadeksen ulkonäöllä vitsailtiin jo leffassa, ihan niinkuin ei maltettaisi odottaa jotain Epic movie'a. "Joo, sanotaan nyt vaan ääneen, että Steve näyttää hassulta, kyllähän me se tiedetään." Todennäköisesti tämän oli tarkoitus olla hauskaa, vaan eipä ollut.


Tarina oli (tietysti) hyvin amerikkakeskeinen. Yhdysvaltoja seikkailtiin ristiin rastiin. Alkuperäistä kirjaa en ole lukenut, joten en halua kritisoida sitä. Silti oli aika naurettavaa, että Hollywoodin kukkuloilta löytyy portti Manalaan ja Empire State Buildingin huipulta pääsee Olympos-vuorelle... Oli leffassa yksi oikeastikin hauska hetki; nuoret lähtevät retkelleen kohti Manalaa ja nousevat bussiin, taustalla soi Highway to Hell. :)


Elokuva oli paikoin sen verran pelottava, että ei sovi ihan perheen pienimmille. Oon huonompiakin leffoja nähnyt, mutta ei tämäkään mikään ihmeellinen ollut. Suosittelen niille, jotka yleensä tykkäävät fantasialeffoista. Tosin tarina aukeaisi ehkä paremmin jos olisi lukenut kirjan ensin. Vaan olipahan ihan hyvä mytologian oppitunti.

Leffa pohjautuu tietääkseni kirjasarjaan ensimmäiseen osaan, joten Salamavarkaan menestyksestä riippuen jatko-osia on varmasti tulossa. Leffan trailerin voi käydä tsekkaamassa täältä.



**
Percy Jackson - salamavaras / Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010)
Ohjaus: Chris Columbus
Pääosissa: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Jake Abel, Pierce Brosnan, Catherine Keener, Sean Bean, Kevin McKidd, Steve Coogan, Melina Kanakaredes.

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Sori, vastailin tänne väärillä tunnareilla ja poistinpa sitten koko kommentin. Mutta siis, uusiksi...

    Hmm, nyt pisti miettimään, että viitsinköhän sittenkään mennä katsomaan tätä leffateatteriin? Jaa-a, niin olisi monta muutakin leffaa katsottavien listalla, että tämä kyseinen tapaus voipi jäädä nyt vähän taka-alalle, etenkin tämän kirjoituksesi luettuani.

    Sean Bean on komistus, josta olen pitänyt aina ;-) Luulenpa, ettei minua edes haittaa miehen vanhentuminen.

    VastaaPoista
  3. Joo, ei kyllä mitään menetä jos odottaa tämän katsomista dvd:lle asti. Tai sitten vaan jättää kokonaan väliin. Paitsi tietty jos on suuri fantasiaseikkailudiggari. Sean Beankin on niin pienessä roolissa ettei paljoa pelasta.

    VastaaPoista
  4. No kuules, musta sun olisis kannattanut lukee se kirja ensins, sillä sun arvostelu meni vähän penkin alle. Nyt kun mää tän luin, ni ajattelin etten ehkä kato leffaa ku se on 92% ihan erilainen kun se kirja surkee leffaannus :((((((((((

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: Oot varmasti ihan oikeessa siinä, että olis kannattanut lukea kirja ensin. Leffa oli tosiaan sen verran ontuva, että kirjan on pakko olla parempi.

    Ja ilmeisesti arvosteluni oli ihan onnistunu, jos sain sutkin vakuuttuneeks siitä, ettei leffaa välttämättä kannata katsoa. :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D