torstai 18. helmikuuta 2010

Nuori Victoria (2009)

Elokuva kertoo kuningatar Victoriasta, joka hallitsi Britanniaa yli 60 vuotta. Nimensä mukaisesti leffan tapahtumat sijoittuvat Victorian nuoruusvuosiin, siihen miten hänestä tuli kuningatar ja miten hän tapasi aviomiehensä prinssi Albertin (seuraavassa kuvassa näyttelijät Emily Blunt ja Rupert Friend).


Katsoin tän vihdoin dvd:ltä, enkä jaksa muistaa miksi en mennyt katsomaan tätä aikoinaan leffateatteriin. Leffa oli melkein vielä parempi kuin odotin.



Tarinan alkupuoli on suurimmaksi osaksi politikointia. Victoria on tavallaan itsepäinen oman tiensä kulkija, mutta kuitenkin hovin tarkassa vartioinnissa. Victoria on vielä nuori ja melko sinisilmäinen, häntä on helppo hyväksikäyttää. Loppupuolella leffaa keskitytään enemmän Victorian ja Albertin rakkaustarinaan. Victorian kruunaus lähestyy ja hän alkaa päättää enemmän omista asioistaan.


Emily Blunt oli aivan mahtava Victorian roolissa. Sopi tähän leffaan täydellisesti. Aluksi epävarma prinsessa, joka pyrkii itsenäisyyteen ja lopussa vaimo ja hallitsija. Emily Blunt hoiti homman kotiin. Varsinkin loppupuolen dramaattinen kohtaus jäi mieleen. Tykkäsin.

Rupert Friendiä en ole aiemmin nähnyt näin isossa roolissa (prinssi Albert). En oikein tiedä mitä mieltä kaverista olen. En inhoa, mutta ei erityisesti ihastutakaan. Hoiti roolinsa tässä leffassa ihan moitteettomasti, mutta that's it. Oli kyllä parempi natsiroolissaan elokuvassa Poika raidallisessa pyjamassa.

Emily Blunt ja Ruper Friend sopivat tosi hyvin näyttelemään vastarakastunutta paria. Henkilökemiat kohtasivat. Ja kosintakohtaus oli aivan ihana!


Paul Bettany (seuraavassa kuvassa) teki ihan mallikkaan sivuroolin, joka tosin ei sen erityisemmin jäänyt mieleen. Miranda Richardson, joka esitti Victorian äitiä, on mulle vähän tuntemattomampi kasvo. Toistaiseksi muistan hänet vain Harry Potter -leffojen Rita Luodikona.

Jim Broadbentista en koskaan oikein tiedä... Tässä hän näytteli kuningasta aika överisti. Hän sai roolin vaikuttamaan fantasiahahmolta, vaikka tässä oli tarkoitus hyvin päinvastainen.


Mark Strong (seuraavassa kuvassa oik.) sitä vastoin oli taas aivan loistava! Miehellä on charmia, jolla varastaa jokaisen kohtauksen jossa esiintyy. Hänellä on myös tähänkin hyvin sopiva pahis-ääni. :) Täydet pisteet.


Ehkä ainoat miinukset leffassa olivat sen lievä siirappisuus ja hieman stereotypisesti hyvät/pahat henkilöhahmot.


Albert kuoli melko nuorena ja Victoria vasta yli 80-vuotiaana. Miehensä kuoleman jälkeen Victoria käytti lähes aina mustaa surupukua ja levitti joka aamu Albertin vaatteet esille. Taisivat olla siis ihan oikeasti rakastuneita, vaikka kuninkaallisten järjestetyt avioliitot olivat varmasti hyvin yleisiä.

Elokuvassa korostettiin paljon tätä rakkaustarinaa. Jopa kannessa genrenä oli "romanttinen draama". Jos leffa on "romanttinen" se ikään kuin aina vähentää elokuvan arvoa. Romanttinen komedia on enemmän hömppä kuin komedia, sama pätee trillereihin ja draamaankin. Mutta Nuori Victoria oli oikeasti tosi hyvä! Suosittelen.


****
Nuori Victoria / The Young Victoria (2009)
Ohjaus: Jean-Marc Vallée
Pääosissa: Emily Blunt, Rupert Friend, Miranda Richardson, Paul Bettany, Jim Broadbent ja Mark Strong.

3 kommenttia:

  1. Nyt tää alkoi kiinnostaa, kun pidit näin hyvän puheen! Tiesitkö muuten, että (jos nyt oikein muistan) Emily Bluntista meinasi tulla Amélie.

    VastaaPoista
  2. Katsontalistalla on tämäkin edelleen, vielä en ole saanut aikaiseksi katsoa. Minusta nämä historialliset draamat ovat mielenkiintoisia, koska niiden avulla voi myös oppia hieman historiasta (vaikkakin väritettynä ja popularisoituna).

    Minä kiinnitin tuohon Rupert Friendiin huomiota Cherissä ja nyt viime viikolla dvd:ltä katsomassani Jolenessa. Jotain jännää tuossa miehessä on...

    VastaaPoista
  3. tuija: En tienny! Aika jännää kyllä... :)

    Paivi: Joo, siis tää oli kyllä taas historian oppitunti. Sitte pitikin googlettaa näistä henkilöistä enemmänkin. Rupert Friendin oon aiemmin nähny leffoissa Ylpeys ja ennakkoluulo, Last legion ja Poika raidallisessa pyjamassa. Ja odotan Cheriä suurella mielenkiinnolla. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D