lauantai 15. tammikuuta 2011

Carrie (1976)

Carrie on alun perin Stephen Kingin kirja. Tämän kirjan pokkarioikeuksien myynnin myötä Kingistä tuli täyspäiväinen kirjailija ja hän pystyi muuttamaan perheensä pois asuntovaunusta. Ei siitä sen enempää, mutta kirjallisen uran alkutaipaleella ollaan.




Carrie White (Sissy Spacek) on koulun kiusatuin tyttö. Leffan alussa nähdään ikimuistoinen kohtaus, jossa Carrien kuukautiset alkavat liikuntatunnin jälkeen pukuhuoneen suihkussa. Carrien äiti on himouskovainen, joka rankaisee tytärtään milloin mistäkin - muun muassa kuukautisten alkamisesta - rajuin keinoin. Yksi koulun suosituista tytöistä, Sue (Amy Irving) yrittää lopulta olla Carrielle kiltti, mutta yrityksellä on kohtalokkaat seuraukset. Muut eivät nimittäin tiedä, että Carriella on telekineettisiä kykyjä; hän pystyy liikuttamaan esineitä pelkällä ajatuksen voimalla. Tämäkin on taito, jota Carrien äiti yrittää kitkeä rukoilemalla.


Sissy Spacek on jäänyt aiemmin mieleen ainoastaan Koti maailman laidalla -elokuvasta. Tässä hän esittää hienosti naiivia Carriea, joka on kovin pihalla maailman menosta. Äiti White on niin kammottava nainen, että Piper Laurielle on pakko myös antaa täydet pisteet. Nancy Allen ja nuori John Travolta hoitavat myös hommansa hyvin tarinan pahiksina. Myöskin Betty Buckley oli hyvä esittäessään opettaja Collinsia, joka yrittää vilpittömästi auttaa Carriea. Suen roolissa nähty Amy Irving jätti kylmäksi, mutta hän on tullut sittemmin tutuksi Hide and Seek -elokuvan perheenäitinä.


Samaistuin kovasti näiden koululaisten maailmaan - sekä oppilaiden että opettajien näkökulmasta. Koulumaailma on jotenkin niin raadollinen ja teini on maailman julmin laji. En olisi halunnut olla liikunnanopettaja Collins.

Tarina oli mielenkiintoinen alusta loppuun. Olen lukenut kirjan noin kymmenen vuotta sitten, enkä muista siitä muuta kuin että tykkäsin. Leffan loppuratkaisu oli ehkä vähän typerä - lähinnä se talon tuhoutuminen.

Olen aina ajatellut Carrien olevan kauhua, joten siihen genreen luokittelen tämän nytkin. Siitäkin huolimatta, ettei elokuva erityisesti pelottanut. Pari kertaa kyllä säpsähdin - ja tosiaan se äiti oli hirvitys.


****
Carrie (1976)
Ohjaus: Brian De Palma
Pääosissa: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving, William Katt, John Travolta, Nancy Allen, Betty Buckley.

5 kommenttia:

  1. Ei hitsi, en muistanut että Travolta on tässä! Tykkään kyllä kyseisestä herrasta nuorempana :) Grease on ihan paras.

    Harmi, että niin moni Kingin hyytävä kirja on onnistuttu leffaversiossa pilaamaan täysin. Carrie ei onneksi ole pahimmasta päästä kuitenkaan. Kokemukseni mukaan täysin toimivia leffoja ovat ainoastaan The Shining sekä Stand By Me. No ovathan It ja Pet Cemetery myös aika kammottava, mutta elokuvalliset ansiot jäävät aika vähäisiksi..

    VastaaPoista
  2. Lisäisin tuohon Bubblen listaan The Shawshank Redemptionin ja jossain määrin myös The Green Milen....

    VastaaPoista
  3. Carrie ei ole kauhua siinä mielessä, että se olisi erityisen pelottava. Mutta onhan sen tarina ja sen kuvaama maailma aika kammottava. Minusta alun suihkukohtaus on oikeasti yksi painajaismaisimmista elokuvakohtauksista ikinä.

    VastaaPoista
  4. Tämä osoittautui varsin toimivaksi King-filmatisoinniksi ja itsekin pidin tästä aika paljon ja niin Sissy Spacek kuin Piper Laurie molemmat oikein loistavia.

    VastaaPoista
  5. Bubble: Pet Semetarya on moni haukkunut, mutta haluaisin silti nähdä sen koska tykkäsin kirjasta aikoinaan.

    Kinogangsteri: Pidin Green Milesta elokuvanakin, mutta kirjana enemmän. Shawshank on lukematta. Leffana toimii.

    Anzi: Samaa mieltä. Lähinnä se miten kammottavan ilkeitä teinitytöt osaavat olla. Opettajan reaktio oli ihan ymmärrettävä.

    Sivustakatsoja: Jep, näyttelijät kyllä onnistuivat hienosti.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D