tiistai 5. lokakuuta 2010

X-Men Origins: Wolverine (2009)

(Osa Liev Schreiber -teemaviikkoa.)


Neljäs X-Men -elokuva tarjoaa kunnon annoksen toimintaräiskettä ja testosteronia. Wolverinen machous tuntuu lisääntyvän elokuva elokuvalta. Hugh Jackmanin lihakset ovat suuremmat kuin koskaan, Wolverine ajaa moottoripyörällä, polttaa isompia sikareita kuin Kippari-Kalle ja työskentelee tosimiehen tavoin metsurina. Muutenkin kaikki kunnon toimintaseikkailun ainekset löytyy.

Tarinassa otetaan selvää siitä, miten Wolverinesta tuli se aiemmista elokuvista tuttu hahmo, joka ensimmäisen leffan alkaessa oli menettänyt muistinsa. Mukana on tietysti traaginen rakkaustarina, sillä toimintasankari ei muuten ole kunnon toimintasankari. Kostamaan pitää päästä. Muuten jäädään kotiin kasvattamaan lanttuja tai jotain.




Liev Schreiberin roolihahmo on Victor Creed eli Sabretooth. Samaa hahmoa esitti ensimmäisessä X-Men -elokuvassa Tyler Mane. Sabretooth nähtiin tuolloin pääpahiksen kätyri -tyylisenä hahmona, jolla oli muskeleita aivojen paikalla. Hahmolta ei paljoa vaadittu ja Tyler Manelta varmasti vielä vähemmän.

Vasta Wolverinen oman elokuvan myötä Victor Creed herää kunnolla henkiin. Wolverinen ja Victorin välienselvittely onkin elokuvan parasta antia. On ehkä tarpeetonta mainita, että Schreiber näyttää sata kertaa paremmalta kuin Mane aikoinaan. Mutta ennen kaikkea Victorin rooli on Liev Schreiberille kuin toinen iho, saaden jopa Hugh Jackmanin näyttämään välillä naurettavalta. Schreiber on niin täydellinen valinta rooliinsa, että touhua on ilo katsella.
"Liev Schreiber vetääkin Victorin roolin suorastaan pelottavan hyvin, ja en usko, että kukaan muu näyttelijä olisi pystynyt vastaavaan mielipuoliseen, mutta samalla johdonmukaiseen suoritukseen." (Elokuvateatteri.com)
"Parhaimmillaan erinomaiset näyttelijäsuoritukset ovat filmin parasta antia. Esimerkiksi Liev Schreiberin petomainen Victor Creed, toiselta nimeltään Sapelihammas, varastaa kaikki kohtaukset, joissa on mukana." (Episodi.fi)
X-Menin myötä Schreiber on tullut isommankin yleisön tietoisuuteen. Late Night with David Letterman -ohjelmassa mieheltä kysyttiin miten hänen elämänsä on muuttunut tämän kassamagneetin myötä. "Well, I'm here", kuului vastaus. Victor Creed on ehdottomasti Schreiberin tähän mennessä tunnetuin rooli. Jopa oman kotitalouteni toinen asukki kutsuu Liev Schreiberiä vain Victoriksi.


Danny Huston tekee oikein onnistuneen roolin Willian Strykerina. Hahmoa esitti aiemmin Brian Cox, jonka esityksessä ei sinänsä ollut mitään vikaa. Huston on vaan jotenkin karismaattisempi ja sopi mielestäni osaan paremmin.


Miehistä silmäniloa elokuvassa riittää. Varsinkin Hugh Jackmanin ja Ryan Reynoldsin treenatuista vartaloista otetaan kaikki ilo irti. Paitaa riisutaan välillä perusteettomastikin. Mukavaa katsottavaa löytyy varsinkin niille jotka pitävät pitkistä miehistä: Hugh Jackman 189 cm, Liev Schreiber 191 cm, Kevin Durand 198 cm, Ryan Reynolds 188 cm, Danny Huston 188 cm. Kokoon tuli tosiaan kiinnitettyä huomiota elokuvaa katsoessa. Kotisohvalla käytiin keskustelua siitä, onko Liev Schreiberilla ja Boltia esittäneellä Dominic Monaghanilla todella niin iso pituusero kuin miltä se elokuvassa näytti.
Vastaus: Kyllä, 21 cm.


Wolverinen naisystävää Kaylaa esittävän Lynn Collinsin roolisuoritusta voisi verrata maalin kuivumiseen. Tylsää kuin mikä ja jättää täysin kylmäksi. Rakkaustarinasta olisi ehkä saatu enemmän irti, jos roolissa olisi ollut kuka tahansa muu. Myös Kaylan siskoa esittävä typykkä oli saanut roolinsa vain kauniin naamansa ansiosta. Taylor Kitschin esittämä Gambit on täysin turha koko tarinassa. Ryan Reynolds on ärsyttävä ollessaan se pakollinen muka-hauska hahmo. Loppupuolella nähtävästä Deadpoolista on keskusteltu paljon, mutta alkuperäisiä sarjakuvia tuntematta en voi kommentoida.

Repliikit olivat kautta elokuvan tosi kliseisiä ja niin paljon kuin Hugh Jackmanista tykkäänkin, homma meni välillä ylinäyttelemisen puolelle. Valitettavasti leffasta näkee jo nyt, että viimeistään kymmenen vuoden päästä se näyttää naurettavalta.


Elokuva on kaikesta huolimatta viihdyttävä ja tykkään viettää aikaani näiden tarinoiden parissa kerta toisensa jälkeen. Kakkososan kuvaukset ovat tietääkseni alkamassa ja toivoisin kovasti Liev Schreiberin palaavan rooliinsa. Kävi miten kävi, menen varmasti katsomaan senkin. :)

****
X-Men Origins: Wolverine, 2009
Ohjaus: Gavin Hood
Pääosissa: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Ryan Reynolds, Lynn Collins, Kevin Durand, Dominic Monaghan, Taylor Kitsch.

4 kommenttia:

  1. Oi tämä on ollu toivekatsonnassa jo pitkään (myönnetään että ihan vain Reynoldsin ja Jackmanin tähden, vaikka X menit hyviä onkin, tämän kaltasilta jatko-osilta ei voi odottaakkaan paljoa).
    Aivoton äksöni on usein varsin viihdyttävää, ja mikäs siinä jos tarinaa on yritetty maustaa mukaan ängetyllä romanssilla ;)
    Mutta että tästäkin kakkos-osa? Apua

    VastaaPoista
  2. Jep, näille ei loppua näy. :) Tietysti niillä tahkotaan rahaa niin kauan kuin myyvät. Jossain vaiheessa ainakin huhuttiin, että Reynoldsin hahmollekin tehtäisiin oma elokuva. Mene ja tiedä.

    VastaaPoista
  3. Krhm, sivuhuomautus, kun leffassa on Jackman ja Reynolds niin ei ole olemassa TARPEETTOMASTI paitaa pois ottavia kohtauksia ;O) Piste.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D