torstai 12. elokuuta 2010

Emma (1996)

Vuonna 1996 Jane Austenin Emmasta valmistui kaksi filmatisointia. Tunnetumpi on elokuva, jossa nimiroolissa on Gwyneth Paltrow. Mutta parempi on tämä minisarja, jonka pääosissa ovat Kate Beckinsale ja Mark Strong.

Jane Austenin kirjat ovat ihania ja romanttisia. Päähenkilöinä olevat naiset pääsevät poikkeuksetta naimisiin rakastamansa miehen kanssa, joka yleensä on myös se kulmakunnan rikkain kaveri. Tämäkään tarina ei ole poikkeus. Emma Woodhousen hahmosta tekee mielenkiintoisen se, että tyttö on aluksi itsekäs idiootti. Tarinan edetessä hän oppii ymmärtämään, että teoillaan on seuraukset.

Takana vas. Mark Strong ja Raymond Coulthard. Edessä vas. Olivia Williams, Samantha Morton, Kate Beckinsale ja Prunella Scales.

Tämä minisarja ei ehkä ole maailman laadukkain tekele (ja kuvanlaatukin on jo mitä on). Sen paremmuus elokuvaan verrattuna onkin erityisesti näyttelijävalinnoissa. Kate Beckinsale on nimiroolissa kaunis, herttainen ja aidonoloinen. Mark Strong sopii Mr Knightleyn rooliin kuin nakutettu ja erottuu porukasta edukseen. Tosin on myönnettävä etteivät romanttisen miespääosat ole ehkä hänen ominta alaansa. (Sitä paitsi: "Joillekin miehille ikääntyminen vaan sopii", totesi kaverini kun katsottiin tätä.)

Sivuroolitkin ovat lähes poikkeuksetta nappivalintoja. Emman isä (Bernard Hepton) on juuri sellainen kuin olen kuvitellutkin. Austenin kirjojen pakollinen limanuljaska on tässä tarinassa Frank Churchill, jota esittää erittäin onnistuneesti Raymond Coulthard (Hotel Babylon). Pitkän linjan brittinäyttelijä Olivia Williams on erittäin kaunis Jane Fairfax, vaikkei tämä ehkä olekaan töidensä parhaimmistoa. Samantha Morton on juuri sopivan säälittävä ja yksinkertainen Harriet Smithin roolissa. Bond-leffoistakin tuttu Samantha Bond on valopilkku sivuroolissaan. Knightleyn veljeä esittävä Guy Henry (Lost in Austen) on aivan mahtava ja onnistuu tekemään hahmostaan todella hauskan. Prunella Scales on täydellinen Miss Bates. Mr Elton vaimonsa kanssa (Dominic Rowan ja Lucy Robinson) ovat juuri sopivan ärsyttäviä, vaikka heidän osaltaan homma menee paikoin ylinäyttelemisen puolelle. (Lucy Robinson oli muuten vuotta aiemmin tehdyssä BBC:n minisarjassa Ylpeys ja ennakkoluulo Mr Bingleyn sisko.)


****
Emma (1996)
Ohjaus: Diarmuid Lawrence
Pääosissa: Kate Beckinsale, Mark Strong, Samantha Morton, Samantha Bond, Prunella Scales, Olivia Williams, Raymond Coulthard, Dominic Rowan, Lucy Robinson, Guy Henry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D