tiistai 20. heinäkuuta 2010

Up in the air (2009)

Up in the air sai kuusi Oscar-ehdokkuutta: paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus, miespääosa (George Clooney), naissivuosa (Vera Farmiga) ja toinen naissivuosa (Anna Kendrick). (Yhtäkään näistä pysteistä se ei kuitenkaan saanut.) Elokuvaa on myös kovasti kehuttu - ja George Clooney on ihan söpö - joten pitihän se nähdä, että tiedän mistä puhutaan.




Ryan Bingham (Clooney) reissaa työkseen ympäri Yhdysvaltoja irtisanomassa ihmisiä. Hän nauttii siitä, että on koko ajan matkalla, eikä koskaan kotona. Reissullaan hän tapaa Alexin (Vera Farmiga) ja pari päätyy viettämään öitä yhdessä. Ryanin elämään astuu myös uusi työkaveri Natalie (Anna Kendrick), joka on Ryanin rinnalla aivan keltanokka. Ryan joutuu paapomaan Natalieta ja suhde Alexin kanssa kehittyy. Välissä käydään myös Ryanin siskon häissä. Ja niin pois päin.


Pääosarooleihin on valittu näyttelijät ihan onnistuneesti. En oikein tiedä mitä mieltä olen Clooneysta noin yleisesti - muuta kuin että se on hyvännäköinen. Vuohia tuijottavat miehet -elokuvassa roolihahmonsa oli kyllä ihan hauska. Vera Farmiga on todella kaunis nainen. Välillä tosin toivoin, että Alexilta olisi huitaistu hiukset pois kasvoilta... Clooneyn ja Farmigan välillä ei juurikaan näkynyt kemiaa. Clooney pelasi paljon paremmin yhteen Anna Kendrickin kanssa.


Elokuvan mielenkiintoisimmat hetket nähtiin kolmen päänäyttelijän kesken. Kaikki muu oli vaan pirun tylsää. Leffa oli värimaailmaltaan todella harmaa ja siskon hääkuviot olisi voinut jättää tarinasta kokonaan pois. Itse häät oli kuvattu kuin jonkun juhlavieraan kameralla; zoomaus tapahtuu nykäisemällä ja kamera heiluu kovasti. Se oli selvästi harkittu veto, mutta todella ärsyttävää. Ja tarinan tempo hidastui taas.


Olen mielestäni kuullut jostain, että elokuvassa irtisanonut ihmiset eivät ole näyttelijöitä, vaan oikeita ihmisiä jotka ovat joskus saaneet kenkää. Paria poikkeusta lukuunottamatta. Ilahduin hirmuisesti kun sivuroolissa vilahti näyttelijä Sam Elliot, joka siis esitti lentokapteenia. Hän on tuttu leffoista Kultainen kompassi, Hulk ja Avio-onnea Morganeiden tapaan ja on aina tosi sympaattisen oloinen.

Periaatteessa pidin tarinan opetuksesta ja siitä miten tarinan langat saatiin lopussa kasaan. Tykkäsin myös Ryanin ja Alexin suhteen yllättävästä loppuratkaisusta. Suurin vika leffassa olikin se, että se oli toooodella tyyylsä. Tämä ei olisi mitenkään voinut saada parhaan elokuvan Oscaria. En voi erityisesti suositella. Paitsi jos Clooney on mielestäsi tosi hot.

**
Up in the air (2009)
Ohjaus: Jason Reitman
Pääosissa: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Melanie Lynskey.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D