perjantai 30. heinäkuuta 2010

Inception (2010)

Tämä teksti EI sisällä spoilereita!



Olen jo jonkin aikaa ollut vakuuttunut siitä, että Christopher Nolan on nero. Inception sai minut entistä vakuuttuneemmaksi tästä. Elokuva on todella hienon näköinen ja komeaa katsottavaa. Käsikirjoitus on myös Nolanin käsialaa, eikä sen mielikuvituksellisuutta voi kuin ihailla. Monella eri todellisuuden tasolla seikkailu yhtä aikaa oli upeaa. En ole ehkä koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Pidin loppuratkaisusta, joka jätti katsojalle varaa päättää mitä tapahtui. Tästä kaikesta annan ehdottomasti täydet pisteet.




Tämän tunnustuksen jälkeen voinkin sitten keskittyä hyvin subjektiiviseen kritisointiin.

Mulla on edelleen suuria vaikeuksia sulattaa Leonardo DiCapriota yhtään missään roolissa, yhtään missään elokuvassa. Nähtyäni tämän ja Revolutionary Roadin, voin tunnustaa käsi sydämellä, että kyseessä on hieno ja taitava näyttelijä. (Inceptionin kohtaus, jossa näytetään miten hahmonsa vaimo lopulta kuoli, oli sydäntäriipaisevaa katsottavaa.) Siitä huolimatta en vaan tykkää kyseisestä näyttelijästä.

Oon alkanut ylipäätään katsomaan leffoja niihin aikoihin, kun Titanic-buumi oli pahimmillaan. Oon siis saanut tuolloin yliannostuksen, josta en ole edelleenkään toipunut. En myöskään halua syödä mansikkajäätelöä, koska lapsena söin sitä kerran niin paljon että oksensin. Sama juttu. ;)


Joseph Gordon-Levitt oli oikein hyvännäköinen niissä kuteissaan. Muutenkin puvustus oli onnistunut niin hyvin, että se ihan kiinnitti huomioni. Gordon-Levitt ei vaan ollut tarpeeksi äijä rooliinsa. Yritystä oli kyllä niin kovasti, ettei edes äänensä kuulostanut omalta. Inception tekee varmasti hyvää miehen uralle ja noin kymmenen vuoden päästä hän on takuulla oikein karismaattinen. Olisin siis toivonut näihin äijärooleihin oikein kunnon äijiä.


Marion Cotillard päähenkilön vaimona oli lievästi ärsyttävä femme fatale. Näiden kahden välejä vatvottiin ihan liikaa. Jopa samoja repliikkejä toistettiin koko ajan. Dialogi oli muutenkin kliseistä, eivätkä hahmot siinä suhteessa vaikuttaneet aidoilta ihmisiltä.


Ellen Page oli oikein sympaattinen ja sopi rooliinsa mainiosti. Mahtava näyttelijä Michael Caine meni mielestäni ihan hukkaan kahden kohtauksen sivuroolissaan. Hänelle olisin suonut isomman osan. Ken Watanabe, Cillian Murphy ja Tom Hardy olivat nappivalintoja. Olin varsinkin ilahtunut nähdessäni RocknRollasta tutun Hardyn ja roolihahmonsa oli hauska. Cainelle tämä oli nyt jo neljäs elokuva Nolanin ohjauksessa (Prestigen, Batman Beginsin ja Yön ritarin jälkeen). Myös Ken Watanabe on ollut ensimmäisessä Batmanissa ja Cillian Murphy molemmissa.


Jos elokuva kestää lähemmäs kolme tuntia, se ei automaattisesti ole huono asia. Esimerkkinä tästä Schindlerin lista, Tuulen viemää, Australia jne. Mutta Inceptionin kahdessa ja puolessa tunnissa oli ainakin puoli tuntia liikaa. Leffa oli paikoin puuduttavaa katsottavaa. Olisin toivonut vähemmän höpötystä ja enemmän asiaa.


****
Inception (2010)
Ohjaus: Christopher Nolan
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Ken Watanabe, Tom Hardy, Cillian Murphy, Michael Caine, Dileep Rao.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! :D