tiistai 4. toukokuuta 2010

Stand by Me - viimeinen kesä (1986)

Tämä on niitä elokuvia, jonka "kaikki on varmaan nähnyt". Paitsi minä. Kunnes nyt katsoin, jotta tiedän mistä puhutaan.


Elokuva kertoo neljän 12-vuotiaan pojan yhdestä kesästä, matkasta jolla he etsivät kuolleen ikätoverinsa ruumista. Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman ja Jerry O'Connell (joka ei ollut kuulemma tehnyt mitään näyttelijäntyötä aiemmin) hoitivat roolinsa hienosti. Oikein lahjakkaita nuoria näyttelijöitä oli löytynyt rooleihin. Varsinkin kohtaus, jossa pojat juoksevat junaa pakoon, teki vaikutuksen. Roolihahmonsa olivat hyvin aidon oloisia ja erilaisista perheistä. Tosin olivat kovin aikuismaisia ja puhuivat paljon tunteistaan. Mutta mistäs minä mitään tiedän, kun en ole koskaan ollut 12-vuotias poika.


Tarinan tempo vaihteli kovasti. Poikien reissulla sattui ja tapahtui kaikkea jännittävää, mutta väliin mahtui todella tylsiä suvantokohtia. Veikkaan, että Stephen Kingin alkuperäinen romaani voisi olla elokuvaa parempi.

Dvd:n ekstroista löytyi mielenkiintoinen making of -dokumentti, joka on tehty paljon elokuvan teon jälkeen. Pojat ovat siis jo aikuisia ja River Phoenix poistunut keskuudestamme.


Btw, leffassa kerrottu tarina piirakansyöntikilpailusta oli tosi ällöttävä.

***
Stand by Me - viimeinen kesä (Stand by me, 1986)
Ohjaus: Rob Reiner
Pääosissa: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland, John Cusack.

6 kommenttia:

  1. Minäkin täytin tämän aukon sivistyksessäni vasta ihan hiljattain (ja niitä aukkoja on edelleen luvattoman paljon...)! Minuun Stand by Me iski aika lujaa, en ihan käsitä miksi sain niin huolestuttavan paljon irti 12-vuotiaiden poikien tarinasta. :D Mutta minusta ehdottomasti oikeutettu klassikon statukseensa. Paitsi se piirakansyöntikilpailu oli oikeasti aika kuvottava.

    VastaaPoista
  2. Leffahan on lähestulkoon yhtä hyvä kuin se pienoisromaanikin. Minä ainakin tykkään tuosta leffasta paljon. :)

    VastaaPoista
  3. Aukko sivistyksessä on täälläkin, leffa katsottiin yläasteella (opettajakin taisi puhua "klassikkotapauksesta"), mutta ei sitä enää kymmenen vuoden jälkeen muista :D
    Tänään mainostettiin leffan tulevan telkkarista viikonoppuna, mutta nykyinen mainoksien määrä pilaa kyllä elokuviin keskittymisen siinä määrin, ettei niitä viitti katella :(
    Hei, tässä leffassahan näyttelee "jack bauer" :D
    (niin ja vielä, kiitos erittäin mukavasta blogista, on tullut seurailtua piiiitkän aikaa) :)

    VastaaPoista
  4. Joo, voin siis nyt sanoa nähneeni tämän, mutta ei tosiaan tehnyt mitään lähtemätöntä vaikutusta. Tuskin tulee koskaan katsottua uudestaan... Ja jep, tulee telkkarista tulevana lauantaina. :)

    Kiitos Pia kommentistas, kivaa kun on lukijoita! :D

    VastaaPoista
  5. Kyllähän tämä tietynlaisen klassikkoaseman on itselleen hankkinut :) Hieno elokuva, mutta viimenäkemästä on niin pitkään etten osaa tarkemmin analysoida, kun en enää muista kunnolla.

    VastaaPoista
  6. Tämä tuli viimeksi katsottua vähän reilu vuosi sitten. Stand By Me on minusta aina yhtä upea ja haikea, kadonneen viattomuuden kuvaus. Riverin hahmossa on näkevinään näin jälkiviisaana ennusmerkkejä tuhoutumisesta, vaikka eihän se voi oikeasti olla mahdollista (vai voiko?).

    Metsässä seikkailu ja iilimatolammessa uinti tuovat mieleen omat lapsuusleikit, minkä voi lukea elokuvan saavutukseksi :P

    Eikä piirakansyöntikisa haihdu mielestä koskaan = hyvän leffan merkki meille lukemattomia leffoja per vuosi katsoville?

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D