torstai 25. helmikuuta 2010

Hjälp!

Arvoisat kanssabloggaajat, pyydän apuanne. Elokuvablogien maailmassa pyörineenä olen törmännyt omaan tietämättömyyteni. Tietysti maailma on täynnä leffoja ja lisää tehdään koko ajan, eikä kukaan ehdi mitenkään katsoa kaikkia. Jotta siis säästäisin aikaani jättämällä huonot leffat samantien väliin, pyydänkin neuvoa.

Suosittele elokuvia jotka ovat ehdottomasti must-see! Mainitse esimerkiksi vanhoja klassikoita ja joitain uudempiakin hittejä. 

Kauhuleffat (ainakin uudemmat) jää multa väliin, koska en niitä uskalla katsoa (kuten eilen tuli huomattu kun olin katsomassa The Wolfmania, mutta siitä lisää myöhemmin). Kaikki muu yleensä menee; draama, komedia, toiminta, trilleri, seikkailu, fantasia, länkkärit, lasten leffat, animaatio... Pääasiassa katson englanninkielisiä leffoja, joten hiljalleen olisi mielenkiintoista alkaa laajentaa myös muualle.

Loppukevennyksenä mahtava video leffarepliikkejä. "This is Spartaaa!"



Jos video ei suostu toimimaan, näkee pätkän myös YouTubesta.

7 kommenttia:

  1. En tiedä siitä must seen täyttymisestä, mutta Petites coupures ja Actrices oli ainakin ihan katsottavia. Samoin usea muu Daniel Auteuil-leffa, mm. Après vous. Michael Keaton -fanitukseen myös Much Ado About Nothing, jonka ohjasi Kenneth Branagh. Tähän leffaan liittyy myös ikimuistoinen ensikohtaamiseni Robert Sean Leonardin kulmakarvojen kanssa, joten se ainakin on todellinen must see!

    VastaaPoista
  2. Minä olen noin yleisesti sitä mieltä, että must see -leffoja ei ole. Kyllä, minulla on omat suosikit ja kyllä, onhan niitä elokuvien merkkipaaluja, mutta en katso, että kukaan (ei edes Peter von Bagh) olisi sellaisessa asemassa, että voisi sanoa, että tietyt leffat tulisi jokaisen nähdä. Jokainen katsoo mitä lystää, sanon ma.

    Mutta jos nyt jotain suosittelisin, niin:

    Näistä uudemmista suosittelen lämpimästi Benjamin Buttonia (2008), Kohti uutta (2009) ja Changelingiä (2008). Hieman vanhemmista mainittakoon ehdoton lempileffani The Truman Show (1998). Ei-englanninkielisistä mainittakoon ruotsalainen Ystävät hämärän jälkeen (2008), joka kyllä sisältää kauhuaineksia, mutta on kuitenkin enemmän draamaa. Myös monessa maassa tehty Dancer in the Dark (2000) kannattaa katsastaa.

    Sitten selvästi vanhemmista leffoista voin lämpimästi suositella mykkäkaudelta Katkenneita kukkasia (1919) sekä vielä vanhempana (ja lyhyempänä) elokuvaa Matka kuuhun (1902). Sound of Music (1965) myöskin kannattaa katsoa. Toimintapuolelta ehdottomasti Die Hard (1988). Japanilainen Ja sitten syödään (Tampopo) (1985) on aivan ihana ruokaelokuva, vaikka ei kokkausta (laillani) harrastaisikaan. Niin ikään japanilainen Ugetsu - kalpean kuun tarinoita (1953) voi olla ihan mielenkiintoinen tuttavuus.

    Niin ja jos nyt kuitenkin jossain vaiheessa tekee mieli vähän pelotella itseään, nii Alien (1979), Halloween (1978) ja Kuudes aisti (1999) ovat takuuvarmoja pelotteluleffoja.

    Tietenkin voisin suositella paljon muitakin leffoja, mutta sitten katson, että niissä muissa nousee mainittuja enemmän kunkin oma leffamaku esiin (kuten Painajainen Elm Street- tai Avain pakoon -leffoissa). Näistä mainituista sentään useimmista voisi kuvitella pitävän edes jossain määrin.

    Itse tilailen leffoja ulkomailta tämän tästä ja niinpä kaikista näistä mainituista elokuvista (esim. Tampopo, Katkenneita kukkasia) ei välttämättä ole suomiversiota, mutta jos englanninkielinen tekstitys kelpaa ja ulkomailta tilaaminen ei ole este, niin ehdottomasti kannattaa tutustua. Nämä "harvinaisemmat" elokuvat ovat kyllä myös sellaisia elokuvia, joita voisi nähdä tulevan esimerkiksi Yle Teemaltakin, joten kannattaa seurailla tilannetta. ;)

    VastaaPoista
  3. Itse kauhuleffa-fanina suositteluni menisivät ihan kiville ;O)
    Ja lukiessani edellisen kommentin tuli sekin pointti todistettua että leffamakuja on niin monia eikä must-see leffoja voi olla, sillä Benjamin Button on mielestäni yksi viime vuosien huonoimmista leffoista, oikeasti..Siksipä teen vain jokaisesta katsomastani leffasta postauksen ja ainakin minun blogini lukijat tietävät omasta maustani kannattaako minua kuunnella vai ei ;O) Eli joskus minun haukku voi olla jollekin suositus ja päinvastoin, niin se vaan menee ,OP

    VastaaPoista
  4. Jokaisella leffafanilla on tosiaan ihan oma makunsa - vähän aikaa kun seuraa kriitikoiden tai muiden arvostelijoiden arvioita, oppii, että kenellä on samantyyppinen maku kuin itsellä. Itse en nimittäin esimerkiksi tyhmänä blondina ymmärrä vaikkapa ranskalaisia taide-elokuvia, enkä niitä oikein osaa siksi arvostaakaan samalla tavalla kuin joku muu.

    Minä rakastan fantasia- ja seikkailuelokuvia sekä kunnon komedioita ja kunnon draamaa, sekä joitakin sellaisia "erilaisia" elokuvia. Omalla suosikkilistallani korkealla on mm. Brokeback Mountain, Marilyn-klassikko Some like it hot, Trainspotting, suurin osa Tim Burtonin elokuvista, Alejandro Gonzales Inarritun upeaa trilogiaa (Amores Perros, 21 grammaa, Babel) rakastan, Pedro Almodovarin elokuvista olen suurimmaksi osaksi tykännytt (varsinkin Huono kasvatus, Naisia hermoromahduksen partaalla, Kaikki äidistäni...).

    Rakastan myös animaatioita, varsinkin Hayao Miyazakin: Totoro, Prinsessa Mononoke, Tuulen laakson Nausicaa parhaimpina mainitakseni. Ja Studio Ghiblin tuottama maailman surullisin ja kaunein sotaelokuva (animaatio sekin) Tulikärpästen hauta...

    Blogissani kirjoittelen osasta näkemiäni leffoja, mutta on ihan äärettömän hankalaa suositella, koska suositeltavia elokuvia on maailmassa niin paljon :)

    VastaaPoista
  5. Samaa mieltä Simon ja Mikaelan kanssa noista must see leffoista. Itse en jaksa katsoa kovinkaan vanhoja leffoja (toiki poikkeuksiakin on). Esimerkiksi en millään jaksa tuijottaa Kummisetä trilogiaa, ja kyllähän se aina kuuluu niihin pakollisten elokuvien listoihin. Ja niitä makujakin on niin monenlaisia. Itse en oikein noita kauhuleffoja tykkää katsoa, mutta Mikaean tiedän niitä aivan himoitsevan.

    Tässä silti muutama joista itse pidän. Ranskalaisia: Ensemble, c'est tout (suom. Kimpassa), Pitkät kihlajaiset, Perhonen lasikuvussa, Hinnasta viis, Olen aina rakastanut sinua ja tietenkin isisuokikki Amélie. Ja kiinalainen Hero on aivan upea.

    VastaaPoista
  6. Sääli tosiaan, ettei kaikkia hyviäkään elokuvia ehdi katsoa vaikka yrittäisi :)

    Itse olen iloinen, että olen nähnyt monia "vanhoja klassikkoja", sillä niiden kautta monesti jostain uudestakin leffasta saa enemmän irti. Ne ovat nyt katsottuna vähän omituisia mutta kiinnostavia: Linnut, Some Like It Hot, Rocky Horror Picture Show, Salò...

    Almodovarin leffat ovat pääosin myös tosi hyviä, samoin pidän elokuvista Orpokoti ja Pan's Labyrinth. Ja jos uskallat katsoa vielä yhden kauhuleffan niin uudehko ranskalainen Marttyyrit oli todella yllätyksellinen :)

    VastaaPoista
  7. Jee, suurkiitokset kaikille kommenteista! :)

    Mainituista leffoista oon nähnyt: Benjamin Buttonin uskomaton elämä, Sound of music, Die hard, Kuudes aisti, Avain pakoon, Brokeback Mountain, Some like it hot, suurimman osan Tim Burtonin leffoista, Naisia hermoromahduksen partaalla, Kimpassa, Hinnasta viis, Amélie, Orpokoti ja Pan's labyrinth.

    Noista ainoastaan viimeksi mainittu on ollut sellanen, josta en ole erityisemmin tykännyt. Eli kun leffamaku nyt näinkin paljon menee yksiin, tulen varmasti tutustumaan noihin muihinkin mainitsemiinne!

    Kiitos ja kumarrus! :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D