keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Manaaja (1973)

Olen aiemmin nähnyt Manaajasta vain pätkiä, mutta nyt vihdoin koko elokuvan. Tarina on melko yksinkertainen: Äiti asuu kaksin tyttärensä Reganin kanssa (Ellen Burstyn ja Linda Blair). Tytön käytös muuttuu koko ajan oudommaksi, kunnes lopulta äiti pyytä pappia manaamaan pahaa henkeä pois Reganista.


Elokuvan parasta antia ovat mahtavat näyttelijät, sekä myös käsikirjoittajien mielikuvitus. Tässä nähdään ehkä elokuvahistorian ällöttävin pikkutyttö. Täydet pisteet Linda Blairille roolisuorituksestaan. Pirun lahjakas 14-vuotias, sanoisin. Ellen Burstyn, Jason Miller ja Max von Sydow komppaavat hienosti.

Elokuva ei ollut varsinaisesti pelottava, vaan lähinnä ällöttävä aina kun Regania näytettiin. Mutta tykkäsin, oikein katsomisen arvoinen kauhuleffa. Tosin en tajunnut miten se alun Irak-episodi liittyi mihinkään(?).



Tällekin on tehty jatko-osia: Manaaja II - luopio (1977), Manaaja III (1990) ja  Manaaja: Alku (2000).

****
Manaaja (The Exorcist, 1973)
Ohjaus: William Friedkin
Pääosissa: Ellen Burstyn, Linda Blair, Jason Miller, Max von Sydow, Lee J. Cobb.

1 kommentti:

  1. Minä en ole vieläkään saanut katsottua Manaajaa kauhukammoni takia... lukenut olen kyllä kirjan silloin joskus nuorena kun tykkäsin kauhukirjoja lukea ;-) mutta ne muutamat kohtaukset, mitä olen leffasta nähnyt, ovat olleet niin ällöttäviä, etten ole uskaltanut vielä koko leffaa katsoa (tuolla se hyllyssä on... miehelle joskus ostin).

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D